4 juli: Paul Hekkens signeert ‘Stille lente’

Zaterdag 4 juli signeert Paul Hekkens van 16.30 tot 18.00 uur zijn nieuwe boek ‘Stille lente’ bij Boekhandel Dominicanen.

Stille lente

Wandelend door het Zuid-Limburgse Heuvelland vraagt Paul Hekkens zich af: is het wel zo logisch wat de autoriteiten beweren? Hoe raak je nu eigenlijk besmet? Is de economische crisis voorbij als het virus onder controle is? Is Brussel behulpzaam, of juist een blok aan het been? Behalve over feiten, en hoe die te interpreteren, gaat dit boek over een levenshouding die ons door moeilijke tijden kan loodsen. Wat als we elkaar niet meer enkel beschouwen als goedwillende onnozelaars, maar erkennen als potentieel levensbedreigend gevaar? Hoe komen we dan nog met elkaar overeen? Paul Hekkens is een scherp analyticus en een meeslepend verteller. Hij beschrijft de stille, mooie voorjaarsmaanden van 2020 als een vorm van slow journalism. – Syp Wynia

Vanuit persoonlijk perspectief legt Paul Hekkens de grootste naoorlogse crisis die Nederland kent vast. Soms bezorgd, soms met humor, maar altijd met een scherp oog voor de politieke- en sociaaleconomische ontwikkelingen. – Bas Paternotte (TPO)

Paul Hekkens (1959) woont in Maastricht en is opgeleid als cultureel antropoloog
en algemeen econoom. Hij doceerde economie in het voorgezet onderwijs, hoger beroepsonderwijs en was ook werkzaam als docent aan de Universiteit Maastricht. Sinds enkele jaren is hij publicist.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

1 juli-15 aug: Expo en verkoop ‘Letterheads’

Van 1 juli t/m 15 augustus kunt u komen kijken naar de verkoop-expositie “Letterheads” van Huub Smits op het priesterkoor de Dominicanerkerk van Boekhandel Domincanen.

Een groot oog trekt je diep de kerk in. Laat dat nou precies de bedoeling van de kunstenaar zijn! Huub Smits hierover: “Fantastisch om op deze bijzondere locatie te kunnen exposeren. Dit opgeblazen detail van mijn typografische portret “Charley type 1″ kijkt je als ’n eigentijdse versie van het Alziend Oog bijna overal vanuit de kerk aan”.

Afwijfletters
Eén voor één wrijft Smits letters op papier. Zorgvuldig bewaarde afwrijfletters uit de jaren ’70/’80 uit de reclamestudio van zijn vader. Het begint met Jheronimus Bosch. Later krijgen zelfportretten van Vincent van Gogh, Rembrandt en Charley Toorop op deze wijze een « TypeFace ».

Er ontstaat een hele collectie art prints. Handgemaakte limited edition zeefdrukken, een houtdruk, riso print. Maar ook kleine prints, ingelijst of als luxe ansichtkaart. En niet te vergeten de ruim vertegenwoordigde Gold Prints, met goudfolie letters en in vele kleuren te zien en verkrijgbaar. Toyobo ets “Rembrandt type 2” haalde in 2019 in twee Rembrandtjaar-kunstwedstrijden de eindexposities. De aankoop door o.m. diverse juryleden maakt dat nog maar enkele werken van de beperkte oplage in Maastricht zijn.

Huub Smits (NL, Nijmegen, 1967) is een zelfstandig foto- en typografisch beeldmaker onder de naam fototypo. Groeit op in een omgeving vol inspirerende lettervormen. Studeert ’n jaar Industriële Vormgeving in Genk (B) gevolgd door Grafische Vormgeving (Kunstacademie ’s-Hertogenbosch). Begint les te geven na het werken in de grafische sector. Fotografeert tegenwoordig voornamelijk interieurs, maar geeft ook ansichten en kalenders van zijn cityscapes uit.
Vlak na het Jheronimus Bosch-jaar 2016 neemt hij zijn intrek in een atelier in Den Bosch. Smits: “Om de langgekoesterde wens te vervullen regelmatig uit de digitale (foto)wereld te stappen. Om gedreven door mijn oude “letterlust” vrij werk te maken, met de hand!”

“Letterheads” expo en verkoop, 1 juli t/m 15 augustus 2020, Boekhandel Dominicanen, Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht.

25 sep-4 nov: Leesclub Toon Hermans Huis Maastricht

Je leest graag en je wilt je mening over het boek en de emotie die je bij het boek voelde ook graag delen met anderen: kom dan naar de leesclub onder leiding van Pia Spaan.

Samen duiken we in het boek en stellen we vragen als:
– Wat doet de inhoud met je?
– Wat bedoelde de schrijver met deze passage?  
– Meer weten over de historische achtergrond van dit boek?
– Wetenswaardigheden over de levensloop van de schrijver.

De leesclub wordt om de 6 weken gehouden op woensdagmiddag in het Toon Hermans Huis St. Servaasklooster 33 Maastricht. De leesclub is een onderdeel van het activiteitenprogramma van het Toon Hermans Huis, een gastvrij inloophuis met persoonlijke aandacht voor mensen met kanker, die ziek zijn geweest, naasten en nabestaanden.

De data voor het komende seizoen zijn:
25 september, 13 november, 8 januari, 19 februari, 1 april, 13 mei en 24 juni telkens van 14.30 tot 16.30 uur. I.v.m. de coronacrisis zijn de bijeenkomsten van 13 mei en 24 juni geannuleerd en verplaatst naar 23 september en 4 november.

Programma 2019-2020
Jaap Robben – Birk (25 september) 
Isabel Allende – Het huis met de geesten (13 november)
Graham Swift – Moeders zondag (8 januari)
Michel Houellebecq – Onderworpen (19 februari)
Sally Rooney – Normale mensen (23 september)
Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa  (4 november)

Meer info en aanmelden: spaanpia@gmail.com  06-83218095
Kosten: € 3,75 inclusief koffie/thee per keer

3 sept: Limburgse Stieg Larsson gevonden? Over misdaadliteratuur in Limburg door Jos van Cann

Het lexicon Moord in het bronsgroen eikenhout. Misdaadliteratuur in Limburg is in feite het antwoord op de zoektocht van Jos van Cann & Peter Winkels naar een Limburgse Stieg Larsson. Limburg kent één winnaar van de Gouden Strop (Heerlenaar Michael Berg) maar stelt de provinciale misdaadliteratuur verder nog wat voor? Tijdens de Letters bij de lunch gaat Jos van Cann een antwoord geven op deze vraag. Uiteraard, maar daarnaast zal hij ook ingaan op de populariteit van het genre, het aandeel ‘Limburg’ daarin en zal hij proberen in een discussie boven water te krijgen of dat aandeel groot genoeg is en zo nee, wat daaraan gedaan kan worden vanuit de provincie.

Jos van Cann (Roermond, 1954) en Peter Winkels (Heerlen, 1954) waren beroepsmatig allebei actief met allerlei vormen van lezen en schrijven. Hun passie voor misdaadliteratuur bracht hen samen in dit Lexicon. Aanzet was de in 2016 verschenen De geschiedenis van de literatuur in Limburg. De auteurs besloten een aanvullend overzicht van thrillers en detectives samen te stellen waarin de relatie met provincie bepalend is. Naast een alfabetisch overzicht, op naam van de schrijvers, leek het een goede aanvulling om een vraaggesprek toe te voegen met sommige van deze auteurs. Verder is er aandacht voor randgebieden, zoals personen die betrokken zijn bij het hele literaire proces (boekverzorgers en een winkelier) en met betrekking tot waargebeurde misdaadverhalen (bijvoorbeeld over de Bokkenrijders). Bovendien worden ontwikkelingen in de buurlanden en de weerslag van misdaad in film en televisie over Limburg besproken. Moord in het bronsgroen eikenhout. Lexicon Misdaadliteratuur in Limburg omvat de periode tussen ongeveer de jaren dertig tot bijna het heden, met onderdelen over auteurs als Bertus Aafjes en Michael Berg tot Paul Weelen en Koos van Zomeren.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)