Vanaf 26 september: Leesclub Centre Céramique

Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub (van Centre Ceramique). We lezen onder leiding van Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, een mix van Nederlandse en wereldliteratuur, recent en minder recent. We onderzoeken literaire aspecten zoals stijl, structuur en perspectief, analyseren en interpreteren thematiek en betekenis. Verrijk uw leeservaring en geniet samen van de verbeeldingskracht van schrijvers in boeiende gesprekken en levendige discussies!

Te bespreken boeken zijn:
26 september: Michel Houellebecq: Onderworpen
7 november: Edna O’Brien: De rode stoeltjes
12 december: Dorthe Hansen: Het oude land
16 januari: Hagar Peeters: Malva
6 maart: Lize Spit: Het smelt
17 april: Stefan Hertmans: De bekeerlinge

Locatie: Centre Céramique, Fons Olterdissen zaal, 19.00-20.45 uur
Deelname: € 75,- / € 70,- voor bibliotheekleden, incl.koffie.
Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600
Deelname per keer: € 15,- Wel tijdig aanmelden i.v.m. aantal plekken per bijeenkomst.

2 jan t/m 31 jan Poëzieparcours: Theater

Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ kunt u in de maand januari een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels. In aansluiting bij het landelijk thema is theater deze editie de leidraad bij de selectie. Als opmaat naar de Gedichtendag laten de deelnemers voor het twaalfde jaar een bekend gedicht in de etalage zien.


Boekenlegger met route is vanaf 2 januari gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van Centre Céramique en andere deelnemers: Week in Week uit, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, Darq: an amazing chocolate & coffee experience, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Alley Cat bikes & coffee, Gezondheidswinkel Balsemien, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Baccara Bloemen en Meer,Galerie Dis, Universiteitsbibliotheek en Natuurhistorisch Museum.
Organisatie: Maastricht Boekenstad

Startpunt van de route (bij voorkeur): Centre Céramique

20 jan: Signeersessie Grenzenloos

Boekhandel De Tribune nodigt uit voor een signeersessie van
Grenzenloos – waargebeurde verhalen uit de grensregio

Dit stripalbum van vijf tekenaars bevat historische reportages en opmerkelijke verhalen over de grenzen van Limburg.
Marco Jeurissen, Jean Gouders, Gady Mirtenbaum, Berend Vonk en Toon Hezemans zijn op zoek gegaan naar vergeten verhalen en verborgen histories die zich afspelen in het grensgebied met Duitsland en België.

Zaterdag 20 januari 2018 van 15.00 tot 17.00 uur in Boekhandel De Tribune

21 jan: Nieuwe Limburgse literatuurprijs: Sjiek Literatuurprijs

Op zondag 21 januari 2018 wordt voor de eerste keer de Sjiek Literatuurprijs uitgereikt. Dit gebeurt tijdens het nieuwe Festival Sjiek in de ECI Cultuurfabriek te Roermond. De prijs gaat naar een recente, Nederlandstalige roman waarin Limburg een rol speelt. De jury, bestaande uit redacteur/auteur Daan Doesborgh, L1-cultuurredacteur Jolien Linssen en oud-streektaalfunctionaris Pierre Bakkes, heeft uit de longlist van 18 boeken een shortlist van 6 boeken samengesteld. De genomineerden zijn: Wil Boesten met Grond, Frans Budé met De dagen, Govert Derix met De sjamaan van Sevilla, Willem Kurstjens met De opname, Ton van Reen met De verdwenen stad en Octavie Wolters met Voorland. Al deze auteurs dragen ook voor tijdens Festival Sjiek op 21 januari. De prijswinnaar wordt die dag om 16.45 uur bekendgemaakt in de theaterzaal van de ECI Cultuurfabriek.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,-. Hiervan is € 1.000,- gereserveerd als vergoeding voor enkele optredens van de winnende auteur op Limburgse middelbare scholen om ook daar aandacht te vragen voor literatuur met een link met Limburg. De Sjiek Literatuurprijs is net als Festival Sjiek een initiatief van het Taal- en Letterenplatform Limburg (TaLeP). De organisatie heeft ervoor gekozen om de eerste keer Nederlandstalig literair werk in aanmerking te laten komen voor de Sjiek Literatuurprijs. Het is de bedoeling dat in 2019 Limburgstalig literair werk centraal staat. Alle 18 boeken op de longlist zijn 2015, 2016 of 2017 bij een uitgeverij gepubliceerd. Kijk voor meer informatie op www.festivalsjiek.nl.

Festival Sjiek
Festival Sjiek is een gratis toegankelijk festival waarin zowel Nederlandstalige als Limburgstalige muziek, theater, literatuur en film in de schijnwerpers staan. Het organiserende TaLeP wordt gevormd door de Commissie Literatuurgeschiedenis LGOG, Cubiss Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Letterkundig Centrum Limburg, Stichting LiLiLi, Raod veur ’t Limburgs, Universiteit Maastricht, Veldeke Limburg en Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde. Het festival en de literatuurprijs worden financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de gemeente Roermond.

Locatie: ECI Cultuurfabriek Roermond
Tijdstip: 13.00-18.00 uur
Overzicht hele programma: www.festivalsjiek.nl
Toegang is gratis

21 jan: Met andere woorden, zoveel te zeggen; workshops poëzie o.l.v. Marjanne Jeurissen

13.30-14.30 uur voor de jeugd
Je hebt vast weleens een gedicht, rijmpje of versje gelezen maar wist je dat het heel makkelijk is om zelf een gedicht te schrijven? In deze workshop leer je van alles over gedichten en er een paar zelf te schrijven bv. : een elfje, een haiku, een niet-doen gedicht of een rondeel. Als je houdt van spelen met taal en graag gedichten schrijft dan is dit dé plaats om te zijn op zondagmiddag 21 januari. Breng gerust je vader, moeder, opa, oma of de buurvrouw mee!!!
Aanmelden klantenservice@maastricht.nl of 043-350 56 00. Deelname € 3,00 / € 2,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop)

15.00-16.30 voor volwassenen
In de Maand van de Poëzie in Centre Céramique een workshop gedichten maken, daar kun je bijna niet onder uit. Maar…….hoe schrijf je eigenlijk een gedicht, kan iedereen het, wat is het verschil tussen een vrij vers en een gebonden vers, moet het altijd rijmen en waar kan een gedicht over gaan?
Deze praktische workshop licht  een tipje van de sluier op. De workshop wordt gegeven door Marjanne Jeurissen. Zij volgde in 2006 de opleiding Docent Creatief Schrijven bij Jos Rosenboom en geeft sindsdien cursussen en workshops autobiografisch schrijven, verhalen en gedichten schrijven aan kunstencentra, bibliotheken en ouderencentra in Roermond, Weert en Sittard.
Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 -350 56 00. € 5,00 / € 4,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop).

Locatie: Centre Céramique Maastricht

21 jan: Boekpresentatie Juan José Arreola

In 2018 is het honderd jaar geleden dat de Mexicaanse schrijver Juan
José Arreola (1918-2001) werd geboren. De hoogste tijd voor de eerste Nederlandse vertaling van zijn bijzondere werk. Vertaler Guy Posson koos hiervoor de verhalenbundel Het wonderbaarlijke milligram.

Juan José Arreola schreef pareltjes van lichtvoetig surrealisme, waarin een venijnige ondertoon in de flegmatieke humor doorklinkt – een zwierige mix van Franz Kafka, Etgar Keret en Haruki Murakami.
Arreola groeide samen met Juan Rulfo uit tot een van de grootste stemmen van de hedendaagse Mexicaanse literatuur.

Vertaler Guy Posson zal een lezing over het werk en leven van Arreola geven. Posson was een persoonlijke vriend van Juna José Arreola. Ze
ontmoetten elkaar voor het eerst in 1985, waarna wederzijdse bezoeken aan Mexico en België volgden.

Locatie. Boekhandel Dominicanen
Zondag 21 jan. 14.00 uur / entree gratis

21 jan: Lezing Jos Palm ‘De gewone man’

Zondag 21 januari om 16.00 uur geeft Jos Palm in boekhandel Dominicanen een lezing over zijn boek ‘De gewone man’.

Op basis van historische bronnen en egodocumenten vertelt historicus Jos Palm in De gewone man het verhaal van de kleine, gewone mensen, hun problemen, verlangens en onvrede. Want, in de geschiedenisboeken kom je hem meestal niet tegen: de gewone man. Toch was hij er altijd al. Palm zocht hem op en beschrijft zijn leven door de hele geschiedenis. Vanaf de vroege Oudheid tot het heden, vanaf het moment dat hij rechtop kan lopen totdat hij thuis op de bank mag zitten. We zien hem als slaaf, horige, arbeider en kleine sappelaar. We leven met hem mee op de slagvelden van Waterloo en Verdun. We ervaren hoe hij zich liet misleiden door Napoleon, Hitler en Stalin, en ook hoe hij uiteindelijk het meest gaat verwachten van de democratie. Brood, spelen en stemrecht, en af en toe een extra pilsje of complimentje: dat is voldoende, als hij maar het gevoel krijgt dat hij er mag zijn. Verplicht leesvoer dat laat zien waar het onbehagen van onze tijd vandaan komt.

Jos Palm (1956) is historicus en journalist. Hij schrijft voor Trouw en Historisch Nieuwsblad en is redacteur en presentator van OVT, het radioprogramma van de VPRO. Eerder verschenen van hem onder andere De vergeten geschiedenis van Nederland, en Oerend hard, het onmogelijke høkersleven van Ben Jolink.

 

28 jan: Poëzie aan de Maas met Ester Naomi Perquin en 3 dichters uit de Euregio

Finale van de Maand van de Poëzie in Centre Céramique met een literaire en muzikale bijeenkomst in de stadshal met als hoofdgast de kersverse Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin. Zij zal als dichter en theatermaakster haar opwachting maken. Daarnaast leveren ook de drie winnaars van de Euregion Poetry Slam Borderlines (i.s.m. YoungPoets en Letterkundig Centrum Limburg), Erika Destercke (B), Jolies Heij (NL) en Julius Schneege (D), hun bijdrage met een spetterende voordracht.
De muzikale omlijsting wordt op gepaste wijze verzorgd door Dorien van Gilst (zang) en Janneke van Tuijl (piano). Dit alles staat onder leiding van dichter Daan Doesborgh, hij stelt de gasten voor en zal hen kort interviewen. Het belooft een boeiende middag te worden!

Ester Naomi Perquin (1980) werd geboren in Utrecht en groeide op in Zierikzee. Ze werkte, gedurende haar opleiding aan de Schrijversvakschool Amsterdam, als cipier in een Rotterdamse gevangenis en studeerde af in de richting poëzie. Sindsdien publiceert ze niet alleen poëzie in bundels en tijdschriften, maar schrijft ook columns voor diverse tijdschriften. Ze was als stadsdichter van Rotterdam actief betrokken als dichter, programmamaker en interviewer bij literaire evenementen in die stad. Met haar derde bundel ‘Celinspecties’ grijpt ze terug op haar cipiersverleden. Deze bundel werd in 2013 bekroond met de VSB Poëzieprijs. In januari 2017 is ze voor twee jaar benoemd als Dichter des Vaderlands.

Organisatie: Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique.
Met boekverkoop en signeersessie.
Locatie: Centre Céramique Maastricht
Tijdstip: 14.30-16.00 uur
Deelname: € 10,-, voor leden bibliotheek € 7,50 (Korting alleen tijdens voorverkoop)
Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.

 

1 feb: Letters bij de lunch – Gevaarlijke tijden, spannende boeken. Een zoektocht door Govert Derix

Weinig zo machtig als het woord, hoor je vaak zeggen. Tegelijk menen velen dat de tijden zelden zo precair waren als nu. In een rapsodische voordracht verkent schrijver-filosoof Govert Derix de relaties tussen schrijfkunst en actualiteit. Moet literatuur maatschappelijk verschil willen maken? Tot waar reikt de macht van het woord? Derix neemt het publiek mee op een spannende en niet ongevaarlijke zoektocht.
Derix werd in 2000 bekend met het cultboek The Vision Web, op reis naar ’s werelds spannendste organisatievorm. Publicaties over vele onderwerpen volgden. Over cultuurfilosofie, de Amazonethee ayahuasca (nominatie Socraties Wisselbeker), de toekomst van Europa, het Rijnlands model (met gouverneur Léon Frissen), de rol van geluk in het sociaal domein (met burgemeester Petra Dassen), natuurbeleid, zorg, architectuur, gebiedsontwikkeling, co-creatie, de toekomst van het boek, etc. Als romancier zocht hij grenzen op met titels als Sterrenmoord, Gods Geschenk, De wereldomwandelaar, De sjamaan van Sevilla en in 2017 Mensheid is een brief aan jou.

Locatie: Centre Céramique Maastricht
Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire activiteiten Maastricht).

Toegang is gratis