17 sep-7 apr: De Leesclub Leest

De leesclub leest in het seizoen 2019-2020 weer mooie titels uit de Nederlandse letteren en de wereldliteratuur. Ze wordt verzorgd door Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, die diverse leesclubs begeleidt in bibliotheken in de regio.

Een mooi verteld verhaal is fijn om te lezen, maar gelaagdheid en symboliek doorgronden is niet eenvoudig. Ook literaire aspecten als stijl, structuur en perspectief zijn vaak verre van eenduidig. Het is daarom inspirerend om eigen leeservaringen te bespreken met andere enthousiaste lezers en wijzer te worden van andermans inzichten. Boeiende gesprekken en levendige discussies ontstaan rondom een boek en bieden een diepere leesbeleving. Boeken helpen onszelf en de wereld beter te begrijpen.

Cursusduur: 6 lessen (1x per 6 weken)
Docent: Maria Kleijnen

Te bespreken boeken:
17 september- Marente de Moor ‘Foon’
29 oktober- Michael Ondaantje  ‘Blindganger’                
3 december- Aminatta Forna  ‘De paradox van geluk’              
7 januari- Pieter Waterdrinker  ‘Tsjaikovskystraat 40’                   
3 maart- Rob van Essen  ‘De goede zoon’                     
7 april- Manon Uphoff  ‘Vallen is als vliegen’                       

Cursustijd: 19.00u . – 20.45 u
Locatie: Kumulus -West Herbenusstraat 89, 6211 RB Maastricht

Deelname: € 70,- / € 75,- voor niet-leden bibliotheek Maastricht (inclusief koffie) voor de hele cursus/ per bijeenkomst € 15,-  
Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

Vanaf 19 sep: De Schrijfclub

Schrijven hoeft geen eenzame aangelegenheid te zijn. Wil jij ook een keer per maand het schrijven vieren? Voor gevorderde schrijvers of cursisten die de schrijfcursussen van Petra Quaedvlieg of Emile Hollman hebben doorlopen, is er de Schrijfclub.

Elke maand krijg je een prikkelende opdracht. Soms schrijf je een recensie over een film of boek, maar het kan ook zo zijn dat je aan de slag gaat met een rechtbankverslag, een verhaal vanuit een verrassend perspectief of een brief aan je ouders. Daarnaast krijgen alle cursisten de ruimte om hun eigen columns, verhalen of hoofdstukken uit een boek in wording te delen met de groep. Ook schrijft de Schrijfclub een gezamenlijk boek, waarbij er steeds een andere cursist een hoofdstuk aan het verhaal toevoegt.

Docenten: Emile Hollman en Petra Quadvlieg / 10 lessen donderdagavond 19.30-21.30 uur / prijs € 151,- / Locatie: Kumulus Herbenusstraat

Meer info en aanmelden: www.kumulus.nl

22 sep: Boekpresentatie Jacques Vriens ‘De reis met de Vliegende Leunstoel’

Zondag 22 september om 11 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de presentatie plaats van het nieuwe boek van Jacques Vriens: De reis met de Vliegende Leunstoel . Een gloednieuw deel over De Bende van De Korenwolf met tekeningen van Iris Boter. Natuurlijk vertelt Jacques Vriens vooral over zijn nieuwe boek en hoe het ontstaan is en verder vertelt hij kort iets over andere boeken. Je kunt hem vragen stellen en hij zet graag zijn handtekening in zijn boeken.Als je tussen de 7 en 12 jaar bent en het leuk vindt om bij een echte boekpresentatie van een beroemd kinderboekenschrijver te zijn: je bent van harte welkom!

DE REIS MET DE VLIEGEND LEUNSTOEL

De kleine Nina, haar bijdehante zus Eefie, haar technische broertje Joost én hun ondeugende oma vormen samen De Bende van de Korenwolf. Grote puberbroer Pepijn vindt dat bende-gedoe maar niks, toch doet hij vaak wel mee (onder protest). Als Joost en Eefie van school naar huis fietsen, wordt Joost van zijn sokken gereden door een stel wielrenners. Tot zijn grote woede logeren die ook nog in hotel De Korenwolf. Joost zint op wraak en schakelt zijn grote broer Pepijn in, maar die valt als een blok voor Aischa, die bij het groepje renners hoort. Ondertussen zit oma met een dilemma: haar oude jeugdliefde Willem heeft haar uitgenodigd om naar Afrika te komen, waar hij werkt als arts. Ze wil graag, maar ze durft niet te vliegen. Van kleuter Nina mag ze ook niet weg, omdat Nina bang is dat haar oma wordt opgegeten door ‘de dweilpaarden’. Pepijn gunt het oma van harte, maar is tegen vliegen vanwege het milieu.Joost en Eefie zijn wel enthousiast en bedenken een fantasierijk plan om oma van haar vliegangst af te helpen. De voorbereidingen moeten wel stiekem plaats vinden, want hun ouders zijn bang dat ze er weer ‘een bende’ van maken. Maar het lukt en zelfs de wielrenners helpen mee. Alleen pakt het hele plan  heel anders uit voor hun oma dan ze bedoeld hadden…

Jacques Vriens (1946) is één van de bekendste en succesvolste auteurs van kinderboeken in Nederland. Hij werd geboren in Den Bosch en verhuisde in 1952 naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen ‘Ik groeide zelf op in een hotel met een toneelzaaltje. Mijn ouders hadden het ook altijd druk, net als die van de kinderen in Hotel De Korenwolf. Maar mijn broer en ik wisten ons ook altijd uitstekend te vermaken. En dat leverde jaren later heel veel inspiratie op voor “De Bende”.’

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht / Toegang is gratis

22 sep: Boekpresentatie Robert Kruzdlo ‘Tussenmens’

Op 22 september a.s. verschijnt de eerste roman van beeldend kunstenaar Robert Kruzdlo onder de titel ‘Tussenmens’ bij Uitgeverij TIC in Maastricht.De presentatie vindt plaats op zondag 22 september om 14.00 uur bij Boekhandel Dominicanen.

Robert Kruzdlo werd in 1949 geboren in New Jersey. Hij studeerde aan de Amsterdamse Rijksacademie van beeldende kunsten en exposeerde sinds die tijd in diverse landen, waaronder de VS, België, Frankrijk, Spanje en natuurlijk Nederland. Hij woont op dit moment in Spanje.‘Het woordje Ik is een woordje dat aangeeft waar, wat en wie ik ben. Zonder het woordje ik besta ik niet. Maar, als tussenmens ben ik meer dan een ik alleen. Als Tussenmens, kunstenaar, moet ik me over dit enge tussengebied uitspreken; een nog niet verstandelijk, pas net ontdekt en beangstigend tussengebied. Een kleine evolutie.’

Tussenmens is gebaseerd op zijn levenservaringen en kennis van boeken, gesprekken met overgrootmoeder, oma en moeder en de geschiedenis van de kunsten. De kunsten horen thuis in het tussengebied van beleven en kennis. De kunstenaar moet daarover zijn verantwoording afleggen. De roman is geschreven als een stream of consciousness, als een coming of age-boek van een zelfdenkend, zelfscheppend en zelfstandig opererend individu. Met een eigen stijl, een eigen kijk en een eigen verhaal.

Wilt u meer weten over het boek of de auteur, neem dan contact op met Uitgeverij TIC, 043-3262414, of kijk op www.uitgeverijtic.nl of op www.robertkruzdlo.com

24 sep – 21 apr: Franse leesclub

Sinds 2010 bestaat er in Maastricht een Franse leesclub o.l.v. Geertruida de Boer. Een unieke kans om Franse romans te lezen in het Frans of in de vertaling.
Uitgangspunt is een klassieke roman uit de 18e, 19e of 20e eeuw naast moderne en hedendaagse literatuur van schrijvers die je (nog) niet kent of die je eindelijk eens zou willen (her)lezen. Geertruida de Boer houdt bij ieder boek een inleiding en stuurt vooraf bespreekpunten aan de deelnemers om op de bijeenkomsten in het Nederlands over te discussiëren.


Kosten en aanmelden
€ 85,- voor de 6 bijeenkomsten / leden van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) € 75,- . De prijs is inclusief koffie/thee en exclusief aanschaf boeken.
Meer info en/of aanmelden bij: Geertruida de Boer
email: gertrubo@yahoo.com

De bijeenkomsten vinden plaats in de foyer van het Pesthuys Podium, Vijfkoppen 1, Maastricht. We komen om de 6 à 7 weken bij elkaar. In totaal 6 keer op dinsdagochtend van 10.00-12 uur of dinsdagmiddag van 14-16.00 uur. Er is plaats voor 12 mensen per groep. Voor het komende seizoen is er vooral plaats in de middaggroep.

Het programma voor 2019/2020:

24 september         Charles-Ferdinand Ramuz, La grande peur dans la montagne
                                   / De grote angst in de bergen
(uit 1926)

5 november            Colette, Sido – Sido (uit 1930)

17 december         Maurice Pons, Le passager de la nuit – Nachtpassagier (uit 1960)

28 januari               Monica Sabolo, Summer – Summer (uit 2016)

10 maart                 Eric Vuillard, L’ordre du jour – De orde van de dag (uit 2017)

21 april                    Mahir Given, Grand frère – Broer (uit 2018)

25 sep-24 jun: Leesclub Toon Hermans Huis Maastricht

Je leest graag en je wilt je mening over het boek en de emotie die je bij het boek voelde ook graag delen met anderen: kom dan naar de leesclub onder leiding van Pia Spaan.

Samen duiken we in het boek en stellen we vragen als:
– Wat doet de inhoud met je?
– Wat bedoelde de schrijver met deze passage?  
– Meer weten over de historische achtergrond van dit boek?
– Wetenswaardigheden over de levensloop van de schrijver.

De leesclub wordt om de 6 weken gehouden op woensdagmiddag in het Toon Hermans Huis St. Servaasklooster 33 Maastricht. De leesclub is een onderdeel van het activiteitenprogramma van het Toon Hermans Huis, een gastvrij inloophuis met persoonlijke aandacht voor mensen met kanker, die ziek zijn geweest, naasten en nabestaanden.

De data voor het komende seizoen zijn:
25 september, 13 november, 8 januari, 19 februari, 1 april, 13 mei en 24 juni telkens van 14.30 tot 16.30 uur.

Programma 2019-2020
Jaap Robben – Birk (25 september) 
Isabel Allende – Het huis met de geesten (13 november)
Graham Swift – Moeders zondag (8 januari)
Michel Houellebecq – Onderworpen (19 februari)
Sally Rooney – Normale mensen (1 april)
Roos van Rijswijk – Onheilig (13 mei)
Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa  (24 juni)

Meer info en aanmelden: spaanpia@gmail.com  06-83218095
Kosten: € 3,75 inclusief koffie/thee per keer

26 sep: Presentatie Frank Lemmens ‘Je kleurt je eigen wereld!’

Donderdag 26 september om 18.30 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de presentatie plaats van het boek van Frank Lemmens: Je kleurt je eigen wereld. Met een lezing van 113 Zelfmoordpreventie, een toelichting van de schrijver, een korte toespraak van wethouder Bert Jongen en live muziek.

Je kleurt je eigen wereld beschrijft de complexiteit van een vader-zoonrelatie in dubbel opzicht. Frank die zijn vader verliest door suïcide en later zelf als vader te maken krijgt met de aangeboren hartafwijking van zijn zoon. Franks levenservaringen zijn de drijfveren geweest om te schrijven. De wijze waarop u meegenomen wordt is uniek. Het is eigenzinnig en confronterend en geeft weer wat onderwerpen als suïcide en aangeboren hartafwijkingen teweeg kunnen brengen. Heftig en emotioneel, maar ook leerzaam en krachtig!

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht / Toegang is gratis

29 sep: Interview Carine Crutzen over ‘Uit het Zuiden’

Zondag 29 september om 16.00 uur wordt Carine Crutzen geïnterviewd over haar nieuwe boek ‘Uit het Zuiden’. Interviewer is Evelijn de Jong. Aansluitend aan het interview zal zij haar boek signeren.

Als Carine in haar geboortestad de laatste scène uit De kersentuin van Tsjechov speelt, waarin broer en zus noodgedwongen afscheid nemen van hun ouderlijk huis, denkt ze aan haar net overleden moeder. Haar vader is al eerder gestorven.
‘Het is daar dat ik ten diepste besef dat ik geen ouders meer heb, geen kind van iemand meer ben, alleen gelaten met herinneringen die ik niet meer kan delen.’
Ze besluit over de relatie met haar ouders te gaan schrijven. Maar het wordt meer dan dat.

Herinneringen van een dochter die opgroeide in het zuiden van het land, met een moeder die trouwde met een weduwnaar met kind. Die een groots leven zocht buiten de provincie, zichzelf tegenkwam in de hel, opkrabbelde en koste wat het kost een goede dochter wilde zijn.’Uit het Zuiden’ is een openhartig levensverhaal in fragmenten. Herkenbaar, confronterend, eerlijk en emotioneel.

Carine Crutzen werd geboren in Heerlen. Ze studeerde in 1984 af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien speelde zij bij diverse gezelschappen. Het grote publiek kent haar van rollen in tv-series als De Brug, Pleidooi, Oud geld, Vuurzee en De Daltons. In de film Majesteit vertolkte ze de rol van koningin Beatrix. Naast acteren, regisseren en doceren schrijft ze columns en reisverhalen. ‘Uit het Zuiden’ is haar debuut als prozaschrijfster.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht / Toegang is gratis

3 okt: Letters bij de Lunch – Over het onfatsoenlijke taalgebruik van Nescio door Jaap van Marle

Het taalgebruik van Nescio wijkt niet alleen af van de literaire conventies van zijn tijd, maar het stond ook ver af van de normen van de toenmalige standaardtaal, het zogenaamde Algemeen Beschaafd Nederlands. Het taalgebruik dat Nescio in zijn novellen hanteerde, was sterk informeel, zo informeel dat het bij zijn tijdgenoten weerstand opriep. De eerste vraag die in dit verband rijst, is: welke procédés hanteerde hij eigenlijk om dit informele karakter van het door hem gehanteerde taalgebruik te bewerkstelligen? Zoals gezegd, het taalgebruik van Nescio riep weerstand op, maar de weerstand ging verder: ook zijn verhalen als zodanig werden als ‘onfatsoenlijk’ ervaren. Vorm en inhoud versterkten elkaar: Nescio koos bewust voor een afwijkend taalgebruik om het niet-burgerlijke milieu van zijn hoofdpersonen te typeren, maar voor veel van zijn tijdgenoten ging dit alles veel te ver. Zij keurden de verhalen over ‘onmaatschappelijken’, verwoord in een taalgebruik dat als het ware de spot dreef met de conventies van de standaardtaal, overduidelijk af.  In de lezing wordt nader ingegaan op deze talige en letterkundige ‘on-waardering’ van Nescio.
Jaap van Marle is verbonden aan de Open Universiteit met als specialisme Taal en Cultuur.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

6 okt: Man-Vrouw, wat nou? door Marita en Alma Mathijsen

De geschiedenis werd altijd gedomineerd door mannen. Nu in tijden van # MeToo staan de verhoudingen tussen de seksen op scherp.Op zondag 6 oktober start de Maand van de Geschiedenis voor Maastricht in de Sint Jan, met dit jaar als landelijk thema Zij/Hij.

Te gast zijn Alma en Marita Mathijsen, auteurs van het essay van de Maand van de Geschiedenis : ‘Niet schrikken, mama’. Zij spreken over de positie van de vrouw  én de man in het heden en verleden, over heksenvervolging en de seksen vroeger en nu, opgroeien in Limburg in de jaren vijftig en zestig en # MeToo nu. Muzikale omlijsting door het Trio Tricotets, viool, fluit, clavecimbel o.l.v. Mariëlle van der Kamp en voordracht gedichten door Jet van Aalst.

Loco-burgemeester Vivianne Heijnen zal deze bijzondere middag openen.

Deze middag is een co-produktie  van Op het Podium van de Sint Jan en de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM)

Locatie en tijdstip: zondag 6 oktober, 15.00-17.00 uur / Sint Janskerk, Vrijthof, Maastricht

Entree gratis   – vrije gave

Contactpers.     Hanske Kamphuis – h.kamphuis@hotmail.nl  en Jet van Aalst – jetvanaalst@live.nl