Vanaf 26 september: Leesclub Centre Céramique

Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub (van Centre Ceramique). We lezen onder leiding van Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, een mix van Nederlandse en wereldliteratuur, recent en minder recent. We onderzoeken literaire aspecten zoals stijl, structuur en perspectief, analyseren en interpreteren thematiek en betekenis. Verrijk uw leeservaring en geniet samen van de verbeeldingskracht van schrijvers in boeiende gesprekken en levendige discussies!

Te bespreken boeken zijn:
26 september: Michel Houellebecq: Onderworpen
7 november: Edna O’Brien: De rode stoeltjes
12 december: Dorthe Hansen: Het oude land
16 januari: Hagar Peeters: Malva
6 maart: Lize Spit: Het smelt
17 april: Stefan Hertmans: De bekeerlinge

Locatie: Centre Céramique, Fons Olterdissen zaal, 19.00-20.45 uur
Deelname: € 75,- / € 70,- voor bibliotheekleden, incl.koffie.
Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600
Deelname per keer: € 15,- Wel tijdig aanmelden i.v.m. aantal plekken per bijeenkomst.

1 t/m 30 nov: Nederland leest de toekomst

Robotica is het thema van de campagne Nederland Leest in 2017.

Dit jaar staat het boek IK, ROBOT van Isaac Asimov centraal. Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen nu echt in grote getale.
Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Lees de toekomst, en krijg het boek IK, ROBOT cadeau op vertoon van een geldig lidmaatschap.

Voor leden bibliotheek Maastricht verkrijgbaar in Centre Céramique:
tot 13.00 uur balie klantenservice stadshal
vanaf 13.00 uur balie romanafdeling souterrain

Meer info: www.nederlandleest.nl

 

17 nov Boekpresentatie: Order and Confusion

Op vrijdag 17 november vindt de feestelijke aanbieding plaats van het boek ‘Order and Confusion’, een nieuwe uitgave over de St Servaas van de hand van drs. F.B.P Ahsmann Msc. Om 16:00 is in de Dominicanenkerk een korte inleiding over de publicatie door de auteur, waarna de aanwezigen worden uitgenodigd zich naar de Sint Servaas te begeven alwaar, in het hoogkoor, de aanbieding zal plaats vinden van het boek. De bijeenkomst zal worden besloten met de Vespers van Sint Servaas, gezongen door de Schola Gregoriana.

 ‘Order and Confusion’ bevat zeer veel nieuwe informatie, zoals de complete maar nog nimmer gepubliceerde, reconstructie van de zeer uitzonderlijke beschildering van het gewelf van het hoogkoor van de St Servaas. Minstens zo opzienbarend is de reconstructie van de oorspronkelijke opstelling van de Noodkist, die geflankeerd blijkt te zijn geweest door de portretten van zijn illustere stichters, rijkskanseliers en veldheren van Frederik I Barbarossa en tevens hoogproosten van Sint Servaas. De rijke en programmatisch zeer bijzondere uitmonstering van het hoogkoor aan het begin van de tweede helft van de twaalfde eeuw, representeert tevens een hoogtepunt uit de geschiedenis van Maastricht toen het, door de bijzondere positie van de rijksvrije kapittelkerk van Sint Servatius, gedurende een tweetal decennia behoorde tot de brandpunten van Europese machtspolitiek.

Vanwege het internationale belang van het materiaal en de eveneens grensoverschrijdende strekking van het opzienbarende manuscript, heeft onze Stichting ervoor gekozen het boek in het Engels te publiceren.

18 nov: Opening muurgedicht Bloem NHM

Stichting Dichter in Beeld (DiB) heeft een muurgedicht laten aanbrengen op een gevel aan het De Bosquetplein te Maastricht. Een paar voetstappen verwijderd van de publieksingang van het Natuurhistorisch Museum prijkt een speciaal voor die locatie geschreven gedicht van de bekende Nederlandse dichter Maria Barnas.

Het muurgedicht wordt ‘geopend’ op zaterdag 18 november om 15 uur op locatie. In het Natuurhistorisch Museum is daarna koffie en thee verkrijgbaar. U bent van harte welkom.

Er is een kort programma ter gelegenheid van de ingebruikname van het muurgedicht.

  • 15.00 uur: Welkom
  • 15.05 uur: Namens DiB zegt de heer Gert Boonekamp iets over de achtergrond van het muurgedicht
  • 15.10 uur: De heer Servé Minis opent het kunstwerk namens de gemeente Maastricht
  • 15.20 uur: Koffie/thee met gebak in het Natuurhistorisch Museum.

26 nov Presentatie Michael Berg: Broertje

Zondag 26 november vertelt thrillerschrijver en Gouden strop winnaar Michael Berg van 16.00 tot 17.00 uur over zijn nieuwe boek ‘Broertje’.

Na een telefoontje van de politie vliegt Lotte Pradel halsoverkop naar Zuid-Frankrijk. Haar vier jaar jongere en autistische broer Felix wordt verdacht van de moord op hun vader, hun stiefmoeder en een nog onbekende vrouw. Hoewel Lotte met haar vader – een oud-politicus – heeft gebroken en ze Felix sindsdien niet meer heeft gezien, weet ze een ding zeker: haar broer kan onmogelijk de dader zijn. Op het politiebureau ontmoet ze Felix voor de eerste keer na tien jaar. Het contact verloopt buitengewoon stroef. Maar als Felix ontsnapt, kan Lotte niet anders dan hem volgen.

Michael Berg is het pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen. Geboren in Heerlen, studeerde Nederlands in Amsterdam en was leerling/repetitor aan de Kleinkunstacademie. Na een succesvolle carrière bij de publieke omroep koos Michael Berg (1956) voor het schrijversbestaan.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

7 dec: Letters bij de lunch – Een handreiking: lezen onder de boom door Henk Groenewegen

“Ik ben handelaar in boeken, gevestigd in de Kapoenstraat 8…”
Wie hier de echo van een Nederlandse klassieker in hoort heeft het niet mis. Maar het mag geen verhaal van een Droogstoppel worden. Elk jaar komt er een vloedgolf aan nieuwe titels en hernieuwde drukken op ons lezers af. Hoe kunnen we daar een beetje zinvolle schifting in aanbrengen? Over top 10 titels hoeven we het niet te hebben, die zullen voldoende bekend zijn, maar er zijn nog zoveel meer hele mooie titels die helaas minder aandacht krijgen. Henk Groenewegen gaat een aantal van die titels aan u voorstellen als stimulans voor de besteding van uw cadeaubudget. Maar vooral zal hij proberen zijn enthousiasme voor hele mooie literatuur, en aanpalende heerlijkheden, over het voetlicht te brengen. Zijn aanbevelingen worden ondersteund door Blanco Besselink op piano.
Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

Locatie: Centre Céramique
Tijdstip: 12.30-13.30 uur
Toegang is gratis

2 jan t/m 31 jan Poëzieparcours: Theater

Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ kunt u in de maand januari een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels. In aansluiting bij het landelijk thema is theater deze editie de leidraad bij de selectie. Als opmaat naar de Gedichtendag laten de deelnemers voor het twaalfde jaar een bekend gedicht in de etalage zien.


Boekenlegger met route is vanaf 2 januari gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van Centre Céramique en andere deelnemers: Week in Week uit, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, Darq: an amazing chocolate & coffee experience, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Alley Cat bikes & coffee, Gezondheidswinkel Balsemien, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Baccara Bloemen en meer,Galerie Dis, Universiteitsbibliotheek en Natuurhistorisch Museum.
Organisatie: Maastricht Boekenstad

Startpunt van de route (bij voorkeur): Centre Céramique

4 jan: Letters bij de lunch – Smartlappen zingen door Ad Kolle

In het kader Maand van de Poëzie in Centre Céramique met het thema Theater gaan we smartlappen zingen! De smartlap of het levenslied is al jaren een mix van gezelligheid en literair gesteggel, want hoe moeten we de smartlap/het levenslied waarderen? Tot welke cultuur hoort het? Neerlandicus Ad Kolle geeft in zijn inleiding een eigentijdse kijk op het genre. Louis van den Bongaert zorgt voor de muzikale ondersteuning op zijn accordeon. En het publiek mag lekker meezingen met Mama, Ach vaderlief en andere mooie melodieën.

Locatie: Centre Céramique
Tijdstip: 12.30-13.30 uur
Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
Toegang is gratis