27 mei: Inge Schilperoord ontmoet Adriaan van Dis

Jan van Eyck Academie Maastricht

Donderdag 27 mei 2021 20.00 uur
Het gesprek is online te volgen via Zoom (wachtwoord 666), Vimeo en YouTube.

Jan van Eyck writer-in-residence Inge Schilperoord gaat in gesprek met Adriaan van Dis om 20.00 uur in de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Met dit gesprek rondt Schilperoord haar werkperiode aan de academie af. Het gesprek wordt geleid door Erik Lindner, coördinator van het schrijversprogramma van de academie. Van Dis en Schilperoord zullen spreken over hun nieuwe romans, hun relatie tot de beeldende kunst en Schilperoords tijd op de Jan van Eyck Academie.

Inge Schilperoord is schrijver en forensisch psycholoog. Haar debuutroman Muidhond won in 2015 de Bronzen Uil, stond op de shortlist van vele literatuur- prijzen en werd in meerdere talen vertaald. De verfilming van haar boek verscheen in 2019 en werd geselecteerd voor vele internationale filmfestivals. Haar tweede boek Het licht in de stad komt in juni uit.

Adriaan van Dis debuteerde in 1983. Hij schreef reisromans, verhalen en veel geprezen en bekroonde romans. In 1994 verscheen de roman Indische duinen, gevolgd door onder meer Dubbelliefde, Familieziek, De wandelaar, Tikkop en Ik kom terug. In 2015 ontving Van Dis de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele œuvre. De boeken van Adriaan van Dis zijn in vele talen vertaald. In februari verscheen zijn nieuwste roman KliFi.

Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Terrein, Acedia en Zog. Na Naar Whitebridge, zal zijn tweede roman 51 manieren om de liefde uit te stellen deze maand uitkomen. Het writer-in-residence programma van de Jan van Eyck Academie is een samenwerking met het Nederlands Letterfonds.

8 sep-20 apr: De Leesclub Centre Céramique

Afbeelding

De leesclub leest in het seizoen 2020-2021 weer mooie titels uit de Nederlandse letteren en de wereldliteratuur. Ze wordt verzorgd door Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, die diverse leesclubs begeleidt in bibliotheken in de regio.

Een mooi verteld verhaal is fijn om te lezen, maar gelaagdheid en symboliek doorgronden is niet eenvoudig. Ook literaire aspecten als stijl, structuur en perspectief zijn vaak verre van eenduidig. Het is daarom inspirerend om eigen leeservaringen te bespreken met andere enthousiaste lezers en wijzer te worden van andermans inzichten. Boeiende gesprekken en levendige discussies ontstaan rondom een boek en bieden een diepere leesbeleving. Boeken helpen onszelf en de wereld beter te begrijpen.

Seizoen 2020-2021

  • 8 september: Manon Uphoff – Vallen is als vliegen
  • 13 oktober: Jón Kalman Stefánsson – Het verdriet van de engelen
  • 24 november: Jeroen Brouwers – Cliënt E. Busken
  • 5 januari: Sandro Veronesi – De kolibrie
  • 9 februari: Margaret Atwood – Het verhaal van de Dienstmaagd
  • 16 maart: Jan Brokken – De kozakkentuin
  • 20 april: Sander Kollaard – Uit het leven van een hond

Cursustijd: van 19.00 tot 21.00 uur
Locatie: Kumulus-West Herbenusstraat 89, 6211 RB Maastricht 
Deelname: € 70,- / € 75,- voor niet-leden bibliotheek
Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

Het gebouw en cursuslokaal zijn volgens de richtlijnen van het RIVM m.b.t. corona ingericht.

20 jan-2 juni: Leesclub Toon Hermans Huis Maastricht/Geannuleerd

I.v.m. corona gaat de leesclub in het voorjaar niet door. Wordt nu gegeven in het najaar. De nieuwe data volgen zo spoedig mogelijk.

Je leest graag en je wilt je mening over het boek en de emotie die je bij het boek voelde ook graag delen met anderen: kom dan naar de leesclub onder leiding van Pia Spaan.

Samen duiken we in het boek en stellen we vragen als:
– Wat doet de inhoud met je?
– Wat bedoelde de schrijver met deze passage?  
– Meer weten over de historische achtergrond van dit boek?
– Wetenswaardigheden over de levensloop van de schrijver.

De leesclub wordt om de 6 weken gehouden op woensdagmiddag in het Toon Hermans Huis St. Servaasklooster 33 Maastricht. De leesclub is een onderdeel van het activiteitenprogramma van het Toon Hermans Huis, een gastvrij inloophuis met persoonlijke aandacht voor mensen met kanker, die ziek zijn geweest, naasten en nabestaanden.

De data voor 1e helft 2021 zijn:
20 januari, 3 maart, 21 april en 2 juni, telkens van 14.30-16.30 uur

Programma 2021
Sally Rooney – Normale mensen (20 januari) / Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa  (3 maart) / Manon Uphoff – Vallen is als vliegen (21 april) – Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (2 juni)

Meer info en aanmelden: spaanpia@gmail.com  06-83218095
Kosten: € 3,75 inclusief koffie/thee per keer