18 sept-9 april: Leesclub Centre Céramique

De leesclub leest in het seizoen 2018-2019 weer mooie titels uit de Nederlandse letteren en de wereldliteratuur.
Ze wordt verzorgd door Maria Kleijnen, cultuurweten-schapper, die diverse leesclubs begeleidt in bibliotheken in de regio.

Een mooi verteld verhaal is fijn om te lezen, maar gelaagdheid en symboliek  doorgronden is niet eenvoudig. Ook literaire aspecten als stijl, structuur en perspectief zijn vaak verre van eenduidig. Het is daarom inspirerend om eigen leeservaringen te bespreken met andere enthousiaste lezers en wijzer te worden van andermans inzichten. Boeiende gesprekken en levendige discussies ontstaan rondom een boek en bieden een diepere leesbeleving. Boeken helpen onszelf en de wereld beter te begrijpen.

Cursusduur: 6 lessen (1x per 6 weken)
Cursustijd: 19.00 tot 20.45 uur
Docent: Maria Kleijnen

Te bespreken boeken:

  • 18 september – Auke Hulst: En ik herinner me Titus Broederland
  • 20 oktober – Daniel Kehlmann: Tijl
  • 4 december – Nicole Krauss: Donker woud
  • 8 januari  – André Aciman: Noem me bij jouw naam
  • 26 februari –  Paul Theroux: De benedenrivier
  • 9 april  –  Martin Michael Driessen: De pelikaan

Locatie: Centre Céramique | Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
Deelname: € 70,- / € 75,- voor niet leden (inclusief koffie).
Eenmalige deelname: € 15,-

Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

 

Vanaf 27 sept: Aanbod Schrijfschool Maastricht

Column / blogschrijven (najaar 2018)
Groepsles 10 lessen

Ieder zichzelf respecterend medium heeft ze in de gelederen: columnisten. Met hun beste woorden becommentariëren ze de actualiteit of beschrijven ze gebeurtenissen uit het leven van alledag. Bloggers doen dat niet anders op hun eigen site. En nu online content een steeds belangrijkere rol speelt in ins leven, moet jouw verhaal er natuurlijk uitspringen. In 10 lessen zet de columnist/journalist Emile Hollman de kunst van het column- en blogschrijven uiteen. Je kijkt samen naar het werk van bekende en minder bekende columnisten, maakt kennis met een gastcolumnist en schrijft zelf een eigen column of blog.Durf jij Sylvia Witteman naar de kroon te steken?

Tijdstip: dinsdag 20.00-22.00 uur 1 per week  2 oktober-11 december
Docent: Emile Hollman
Locatie: Kumulus Herbenusstraat

De Schrijfclub
Groepsles 10 lessen

Schrijven hoeft geen eenzame gelegenheid te zijn. Wil jij ook een keer per maand het schrijven vieren? Voor gevorderde schrijvers of cursisten die de schrijfcursussen van Petra Quaedvlieg of Emile Hollman hebben doorlopen is er de Schrijfclub.
Elke maand krijg je een prikkelende opdracht. Soms schrijf je een recensie over een film of boek, maar het kan ook zijn dat je aan de slag gaat met een rechtbankverslag, een verhaal vanuit een verrassend perspectief of een brief aan je ouders. Daarnaast krijgen alle cursisten de ruimte om hun eigen columns, verhalen of hoofdstukken uit een boek in wording te delen met de groep. Ook schrijft de Schrijfclub een gezamenlijk boek, waarbij er steeds een andere cursist een hoofdstuk aan het verhaal toevoegt.

Tijdstip: donderdag 19.30-21.30 uur 1x per maand 27 september-6 juni
Docenten: Petra Quaedvlieg en Emile Hollman
Locatie: Kumulus Herbenusstraat

Aanmelden en inschrijven: www.kumulus.nl/inschrijven

1 t/m 30 nov / Nederland Leest met het thema VOEDING

Dit jaar wordt er geen klassieke titel heruitgegeven maar het Geschenkboek ‘Je bent wat je leest’, met bijdragen over voeding van vijf specialisten: Rosanne Hertzberger, Joël Broekaert, Pierre Wind, Charlotte Kleyn en Marion Pauw. Ambassadeur van Nederland Leest, Ronald Giphart, schrijft het voorwoord.Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen. De vijf culinaire kopstukken belichten het thema voeding ieder vanuit hun eigen blik. Zo vormt het boek een verfijnd menu met: fictie, non-fictie, spanning, wetenschap en heerlijke recepten.

Krijg het boek cadeau op vertoon van een geldig lidmaatschap.

Locatie: Centre Céramique; souterrain (vanaf 13.00 uur) en begane grond (tot 13.00uur) (zolang de voorraad strekt).

18 nov: Moordwijvenbrunch en interview

Een vijftal Nederlandstalige thrillerschrijfsters is -in navolging van Killer Women in Engeland- in 2015 een schrijverscollectief gestart onder de naam ‘Moordwijven’, partners in crime. De moordwijven onderscheiden zich op de Nederlandse boekenmarkt met hun hoogwaardige kwaliteitsthrillers. Samen organiseren ze presentaties, moordlunches en workshops.

Op zondag 18 november zijn de moordwijven aanwezig bij Dominicanen voor een gezellige brunch, met aansluitend een interview en signeersessie. Na afloop worden de Moordwijven geïnterviewd door Janna Navis. Het interview is gratis toegankelijk en start om ca. 12.30 uur. Aanwezig zijn Isa Maron, Ingrid Oonincx, Marlen Beek-Visser en Anya Niewierra.

Wil je om 11.30 uur meebrunchen en ongedwongen in gesprek gaan met de moordwijven: meld je uiterlijk donderdag 15 november aan bij promotie@boekhandeldominicanen.nl Bijdrage voor de brunch is € 12,50

De moordwijven zijn:
Anya Niewierra: Het Dossier en Vrij Uitzicht
Ingrid Oonincx: o.a. Pretty Boy, Medicijn en Botsing.
Marlen Beek-Visser: Meesterdeal en Stem!
Isa Maron : o.a. De Noordzeemoorden: Galgenveld, IJskoud, Ritueel en Eindspel
Liesbeth van Kempen: Gevaarlijk Spel en Verpest (jan.2019)

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

18 nov: magical art book fair

Van harte welkom op 18 november in de Van Eyck voor de eerste MAGICAL ART BOOK FAIR, 12.00-18.00 uur

De wereldtop van Risoprinters, -uitgevers en -kunstenaars is van 16 tot en met 18 november in de Van Eyck voor de derde editie van de Magical Riso Biënnale. Een driedaags event dat bestaat uit twee conferentiedagen (volgeboekt) en een afsluitende dag waarop de Magical Art Book Fair wordt georganiseerd. Aan deze kunstboekenbeurs doen meer dan 45 deelnemers – onafhankelijke uitgevers, kunstenaars, grafisch ontwerpers – van over de hele wereld mee. Ontdek unieke kunstenaarsboeken, in kleine oplage gemaakte magazines, speciale edities en riso-prints.

Tijdens de Art Book Fair zijn er ook boekpresentaties, talks en demonstraties. De Magical Riso-tentoonstelling toont werk dat het afgelopen jaar speciaal voor dit event is gemaakt in het Charles Nypels Lab voor Printing & Publishing van de Van Eyck.
MET
Alexander Barrett (US), Alice Mulder(NL), Bananafish Books (CN), Bronze Age (GB), Chez Rosi (BE), Colour Code (CA), Corners (KR), Dan Walsh (US), Dizzy Ink (GB), Do The Print (ES),Dream Press (ZA), Drucken3000 (DE), DRUKT (NL), Endless Editions (US), Facebook Analoglab (US), Fidèle Editions (FR) HATO Press GB), hawaijj (IL), Igor Arume (BR), Issue Press (US), Jeroen Wellens (NL), Johannes Schwartz (DE), Jure Šajn (SI), Kabinet Studio (BE), Kevin Reynaert (BE), KNUST / Extrapool (NL), Kristina Alijošiuteÿ (LT), Lafayette Anticipations (FR), Lucky Punch Press (DE), malenki.net (DE), Marie Campistron (FR), Martian Press (US), Martín La Roche (CL), Michael van Kekem (NL), OYE (KR), Paper Cuts (US), Paul Bailey (GB), Perfectly Acceptable (US), Pointed Press (US), Quintal Éditions (FR), Raum Press (ES), Risotto Studio (GB), Risolve Studio (US), Rope Press (GB), RUJA Office (GB), Sarah Alfarhan (KW), Sofie Joossen (BE), We make it (DE), Wobby.Club (NL), Zohra Opoku (GH), 0.00 (TW)

Locatie: Van Eyck, Academieplein 1, Maastricht
Meer info: www.janvaneyck.nl

18 nov: Meet & greet Hetty Kleinloog

Zondag 18 november om 16.00 uur is Hetty Kleinloog te gast bij Boekhandel Dominicanen. U kunt met haar in gesprek gaan en zij zal haar boeken signeren: Volle bloei en Een goede kerst.
Haar roman Volle Bloei is begin deze zomer verschenen. Volle bloei is het eerste deel van een trilogie; hierna zullen Volle Kracht en Volle Glorie volgen. Na verschijnen heeft het boek heeft aandacht gekregen van Vrouw, Libelle, Margriet, Parool, de Boekenkrant, het Boekblad enz. Producent Talpa heeft een optie op de filmrechten gekocht.

Volle bloei is het verhaal van vijf vrouwen op leeftijd: Danny, Wanda, Lies, Anneke en Greetje. Ze ontmoeten elkaar op de begraafplaats, waar ze bloemen leggen op de graven van hun overleden echtgenoten. Als blijkt dat ieder van hen nog een droom te verwezenlijken heeft, nemen ze een besluit: ze zijn weer zo jong als ze zich voelen en gaan overdoen wat overgedaan moet worden. Zo wil Danny, een rasechte Amsterdamse, nog één keer een hit schrijven én zingen. En Wanda, diplomatenvrouw, wil bewijzen dat ze ook in haar eentje een wereldreis kan maken. Lies, die altijd voor haar moeder heeft gezorgd, zou voor het eerst in haar leven een grote liefde willen én een orgasme. Anneke is op zoek naar haar ter adoptie afgestane zoon. En Greetje wil weten of ze de moord op haar man, waarvoor ze twaalf jaar heeft vastgezeten, wel echt heeft gepleegd.

“Een hilarische en ontroerende ode aan vriendschap en het leven.’ – Dieuwertje Blok
“Verrassend en beeldend, erg genoten van dit boek.’ – Sara Kroos

Hetty Kleinloog is auteur, scenario- en toneelschrijver, tekstdichter, dramadocent en regisseur. Na haar opleiding aan de theaterschool heeft ze gewerkt als creatief leider, auteur, regisseur en tekstdichter. Sinds 2000 schrijft Hetty televisiedrama en werkt ze als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur mee aan tv-series als ONM, Lotte, SpangaS, Malaika, Tita Tovenaar, GTST, De Spa en De Kameleon. In 2014 heeft Hetty de jeugdroman Vuurwerk gepubliceerd, Volle bloei is haar eerste roman in het volwassenengenre.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

24 nov: Boekpresentatie Paradijstuin/Garden of Eden

Uitnodiging door boekhandel De Tribune en uitgeverij Glance-aside op zaterdag 24 november om 17.00 uur voor de presentatie: Paradijstuin/Garden of Eden, een samenspraak van Anneke Brassinga (poëzie) en Marianne Aartsen (beeld).

In november 2016 schreef Anneke Brassinga, als poet-in-residence aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht, gedichten als postludium bij een project op Buitenplaats Kasteel Wijlre en de Academie, onder de titel Verborgen tuinen.
Een van deze gedichten, “Tuin der lusten nou nee”, is in deze uitgave gecombineerd met het huilende kind, uit een schilderij van Marianne Aartsen dat Anneke Brassinga zag op atelier van de schilder en voorkomt in het gedicht. Een tweede, later geschreven gedicht, “Paradijstuin zonder adder”, kwam voort uit een brief van de schilder aan de dichter, en gaat vergezeld met het schilderij ‘Het schrijvende en tekenende kind’.
De uitgave is te zien als een reflectie op kunst als bloei, bevruchting en voortbestaan – oftewel vergankelijke wording in het licht van de gebrokenheid en de gefragmenteerde spiegeling die de wereld als zodanig, als oerbeeld van een mythische schepping, ten toon spreidt. Dit wordt uitgediept in het uitgebreide colofon.
Uitgever Glance-aside maakt bijzonder vormgegeven boeken met als thematiek de wisselwerking tussen beeldende kunst en poëzie. De vormgeving was in handen van Geert Setola, druk- en bindwerk zijn van iK design. De oplage is klein en gesigneerd en is tevens verkrijgbaar in de Engelse vertaling van John Irons onder de titel Garden of Eden. Het boek zal op de presentatie te koop zijn voor 15 euro. De dichter zal bij deze gelegenheid voordragen uit eigen werk.
Na de presentatie is er gelegenheid om, onder het genot van een drankje, nog na te praten over het boek, het beeld en de makers.

Locatie: Boekhandel De Tribune, Kapoenstraat 8-10, Maastricht

27 nov: Presentatie ‘Kleine geschiedenis van Maastricht voor Dummies’

Op zondag 27 november wordt om 15:30 de ‘Kleine geschiedenis van Maastricht voor Dummies’ gepresenteerd in Boekhandel Dominicanen.

Deze gids biedt een beknopt overzicht van de lange geschiedenis van Maastricht. In de Romeinse tijd was de Maasbrug het belangrijkste element in de stad. De eerste bekende bisschop van de Nederlanden, Sint Servaas, is er begraven. In de negentiende eeuw ontwikkelde Maastricht zich tot een van de eerste industriesteden in Nederland. Het Verdrag van Maastricht van 1992 zette de stad wereldwijd op de kaart.De publicatie is geschreven door Emile Ramakers, die als historicus werkzaam is in de Stadsbibliotheek Maastricht (Centre Céramique) als Vakspecialist Limburg. Hij schreef onder meer de Historische atlas van Maastricht.

Programma:
–  Welkomstwoord door directeur Ton Harmes van Boekhandel Dominicanen
–  Inleiding door uitgeverij
–  Auteur Emile Ramakers vertelt over het boekje
–  Emile Ramakers overhandigt een eerste exemplaar aan drs. Toon A.H. Jenniskens, oud-gemeentearchivaris en oud-stadscultuurhistoricus van Maastricht
–  Dankwoord door drs. Toon A.H. Jenniskens
–  Toast en afsluiting door directeur Ton Harmes van Boekhandel Dominicanen
–  Borrel

Deze presentatie en borrel is gratis toegankelijk.
Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

29 nov: Presentatie Jolanda Linschooten ‘De adembenemende natuurbeleving van Licht’

Donderdag 29 november om 19.30 uur geeft Jolanda Linschooten een presentatie bij Boekhandel Dominicanen over haar nieuwe schitterende fotoverhalenboek De adembenemende natuurbeleving van Licht’. Jolanda Linschooten neemt je in haar Licht mee op haar adembenemende reizen naar licht.

Licht bestaat uit een serie fotoverhalen, overwegend van boven de noordpoolcirkel. De beleving van het arctische licht staat centraal – licht dat mensen in beweging brengt, zoals het noorderlicht, pastellicht, sneeuwlandschaplicht, midzomerzonlicht, sterrenlicht en poolnachtlicht. Licht is altijd aanwezig – zelfs als het donker is – en Jolanda ervaart hoe belangrijk licht voor haar is. De verhalen in Licht komen voort uit Jolanda’s avontuurlijke reizen en zijn doorspekt met een behoorlijke dosis natuurinformatie. Het avontuur, de natuurbeleving en het belang van licht zijn de thema’s van dit prachtige en unieke fotoverhalenboek.

Jolanda Linschooten is avonturier en hardloper Ze heeft een reeks reisboeken op haar naam staan en houdt presentaties en lezingen over haar tochten. Daarnaast is ze fotografe. Niet de race maar de reis is haar eerste boek, waarin ze vertelt wat rennen met haar doet: een bevrijdend, inspirerend verhaal. Haar tweede boek, De adembenemende natuurbeleving van licht, is deze maand verschenen.

De presentatie is gratis toegankelijk.
Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

6 dec: Letters bij de lunch – Lezen onder de boom; een handreiking door Henk Groenewegen

Ook dit jaar zal Henk Groenewegen van Boekhandel De Tribune weer proberen een aantal mooie pareltjes voor de komende feestdagen aan u voor te stellen. Een diverse keuze waarmee u ook dit jaar uw geliefden weer kunt verrassen, of waarop u zichzelf kunt trakteren. Zijn enthousiaste aanbevelingen worden muzikaal ondersteund door Lea Linkens (piano) en Harry Beets (klarinet).

Locatie: Centre Céramique Maastricht
Tijdstip: 12.30-13.30 uur
Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

Toegang is gratis