25 sep-24 jun: Leesclub Toon Hermans Huis Maastricht

Je leest graag en je wilt je mening over het boek en de emotie die je bij het boek voelde ook graag delen met anderen: kom dan naar de leesclub onder leiding van Pia Spaan.

Samen duiken we in het boek en stellen we vragen als:
– Wat doet de inhoud met je?
– Wat bedoelde de schrijver met deze passage?  
– Meer weten over de historische achtergrond van dit boek?
– Wetenswaardigheden over de levensloop van de schrijver.

De leesclub wordt om de 6 weken gehouden op woensdagmiddag in het Toon Hermans Huis St. Servaasklooster 33 Maastricht. De leesclub is een onderdeel van het activiteitenprogramma van het Toon Hermans Huis, een gastvrij inloophuis met persoonlijke aandacht voor mensen met kanker, die ziek zijn geweest, naasten en nabestaanden.

De data voor het komende seizoen zijn:
25 september, 13 november, 8 januari, 19 februari, 1 april, 13 mei en 24 juni telkens van 14.30 tot 16.30 uur. Bijeenkomst 1 april is geannuleerd!

Programma 2019-2020
Jaap Robben – Birk (25 september) 
Isabel Allende – Het huis met de geesten (13 november)
Graham Swift – Moeders zondag (8 januari)
Michel Houellebecq – Onderworpen (19 februari)
Sally Rooney – Normale mensen (13 mei)
Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa  (24 juni)

Meer info en aanmelden: spaanpia@gmail.com  06-83218095
Kosten: € 3,75 inclusief koffie/thee per keer

17 sep-7 apr: De Leesclub Leest

De leesclub leest in het seizoen 2019-2020 weer mooie titels uit de Nederlandse letteren en de wereldliteratuur. Ze wordt verzorgd door Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, die diverse leesclubs begeleidt in bibliotheken in de regio.

Een mooi verteld verhaal is fijn om te lezen, maar gelaagdheid en symboliek doorgronden is niet eenvoudig. Ook literaire aspecten als stijl, structuur en perspectief zijn vaak verre van eenduidig. Het is daarom inspirerend om eigen leeservaringen te bespreken met andere enthousiaste lezers en wijzer te worden van andermans inzichten. Boeiende gesprekken en levendige discussies ontstaan rondom een boek en bieden een diepere leesbeleving. Boeken helpen onszelf en de wereld beter te begrijpen.

Cursusduur: 6 lessen (1x per 6 weken)
Docent: Maria Kleijnen

Te bespreken boeken:
17 september- Marente de Moor ‘Foon’
29 oktober- Michael Ondaantje  ‘Blindganger’                
3 december- Aminatta Forna  ‘De paradox van geluk’              
7 januari- Pieter Waterdrinker  ‘Tsjaikovskystraat 40’                   
3 maart- Rob van Essen  ‘De goede zoon’                     
7 april- Manon Uphoff  ‘Vallen is als vliegen’                       

Cursustijd: 19.00u . – 20.45 u
Locatie: Kumulus -West Herbenusstraat 89, 6211 RB Maastricht

Deelname: € 70,- / € 75,- voor niet-leden bibliotheek Maastricht (inclusief koffie) voor de hele cursus/ per bijeenkomst € 15,-  
Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

27 en 28 mrt: Rendez-vous Molière. Is geannuleerd!

De in 1622 in Parijs geboren Jean-Baptiste Poquelin had als kind al belangstelling voor theater.Maar zijn eerzuchtige vader, een welgestelde koninklijke behanger-stoffeerder, zag een toekomst als acteur niet zitten.Hij stuurde zijn zoon naar een fameus instituut van de Jezuïten, het College de Clermont en daarna naar de Universiteit van Orléans om rechten te studeren. Jean-Baptiste werd echter gedreven door zowel liefde voor theater alsook door de adoratie van de mooie actrice Madeleine Béjart. Met haar richtte hij het gezelschap l’Illustre Théâtre op. Uit respect voor zijn vader nam hij de artiestennaam Molière aan.Al snel ging het gezelschap failliet, Molière belandde in de gevangenis. Nadat zijn vader het losgeld geregeld had, reisde Molière naar Zuid Frankrijk alwaar hij gaandeweg steeds meer werd bejubeld om zijn kwaliteiten als acteur, regisseur én als toneelschrijver. Kritisch als hij was, nam hij in zijn komedies alle lagen van bevolking op de korrel. Daarmee had hij veel succes  maar maakte niet veel vrienden.

In de theaterdocumentaire RENDEZ VOUS MOLIÈRE laat theatergezelschap 12,5% u kennis maken met deze veelzijdig theaterkunstenaar. We vertellen over zijn leven in Algemeen Begrijpelijk Limburgs.

De drie scenes, bewerkt door regisseur Frans Meewis, worden in Algemeen Beschaafd Nederlands opgevoerd.

  1. DON JUAN bewerkt tot “het bezoek” leert over macht en manipulatie.
  2. LES PRÉCIEUSES RIDICULES – de “precieuzen,”. Twee eenvoudige meisjes van het platteland dromen van succes in de voorname kringen van Parijs
  3. LE MALADE IMAGINAIRE – “de ingebeelde zieke”. Hier moet de medische wereld het ontgelden.

 Na de voorstelling ontvangt U een naslagwerk met informatie over Molière

Credits

Spel: Daniëlla Marks, Nicole Philips, Ad Defesche, Marc van den Eertwegh; Vertellers: Anita Mulleneers, Ad Defesche; Regie/Script: Frans Meewis; Kostuums: Margriet Bontrup; Make-up: Marijke Aarts; Decors: Team Pesthuyspodium; Techniek: Ludo Peek

foto 12 en een half procent

Locatie en tijdstip: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht om 20.00 uur / Toegang: 12,50 euro / Reserveren: www.pesthuyspodium.nl

2 apr: Limburgse Stieg Larsson gevonden? Over misdaadliteratuur in Limburg door Jos van Cann. Is geannuleerd.

Lezing is i.v.m. coronacrisis geannuleerd, wordt verplaatst 3 september!

Het lexicon Moord in het bronsgroen eikenhout. Misdaadliteratuur in Limburg is in feite het antwoord op de zoektocht van Jos van Cann & Peter Winkels naar een Limburgse Stieg Larsson. Limburg kent één winnaar van de Gouden Strop (Heerlenaar Michael Berg) maar stelt de provinciale misdaadliteratuur verder nog wat voor? Tijdens de Letters bij de lunch gaat Jos van Cann een antwoord geven op deze vraag. Uiteraard, maar daarnaast zal hij ook ingaan op de populariteit van het genre, het aandeel ‘Limburg’ daarin en zal hij proberen in een discussie boven water te krijgen of dat aandeel groot genoeg is en zo nee, wat daaraan gedaan kan worden vanuit de provincie.

Jos van Cann (Roermond, 1954) en Peter Winkels (Heerlen, 1954) waren beroepsmatig allebei actief met allerlei vormen van lezen en schrijven. Hun passie voor misdaadliteratuur bracht hen samen in dit Lexicon. Aanzet was de in 2016 verschenen De geschiedenis van de literatuur in Limburg. De auteurs besloten een aanvullend overzicht van thrillers en detectives samen te stellen waarin de relatie met provincie bepalend is. Naast een alfabetisch overzicht, op naam van de schrijvers, leek het een goede aanvulling om een vraaggesprek toe te voegen met sommige van deze auteurs. Verder is er aandacht voor randgebieden, zoals personen die betrokken zijn bij het hele literaire proces (boekverzorgers en een winkelier) en met betrekking tot waargebeurde misdaadverhalen (bijvoorbeeld over de Bokkenrijders). Bovendien worden ontwikkelingen in de buurlanden en de weerslag van misdaad in film en televisie over Limburg besproken. Moord in het bronsgroen eikenhout. Lexicon Misdaadliteratuur in Limburg omvat de periode tussen ongeveer de jaren dertig tot bijna het heden, met onderdelen over auteurs als Bertus Aafjes en Michael Berg tot Paul Weelen en Koos van Zomeren.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

7 mei: Letters bij de lunch – Rouwproces vervat in poëzie; kunnen gedichten troosten? door Ellen van der Spiegel Cohen. Is geannuleerd.

In verband met de coronacrisis gaat deze lezing niet door. Wordt verplaatst naar een later tijdstip in 2020.

VLAM-lid Ellen van der Spiegel Cohen is Neerlandica en psychologe.Zij probeert bij artikelen en lezingen altijd beide te combineren. Zo ook in de ‘4 mei-lezing’ die zij op 7 mei voor de VLAM zal houden. Zij zoekt daarbij naar Nederlandse gedichten die te maken hebben met rouw, en grijpt daarbij ook terug op haar eigen levensgeschiedenis. Zij gaat o.a. in op gedichten van Jacques Presser, die vooral bekend is van zijn standaardwerk ‘De ondergang’. Ook leest zij gedichten van Hanny Michaelis, die zij interpreteert in het kader van het rouwproces. De ‘jongste’ dichter, Benjamin Peleg, is in de oorlog geboren en woont nu in Israel, waar hij vooral bekend is als schilder. Kernvraag van dit alles is: Kunnen gedichten troosten? En zo ja, waardoor?

Lunchpauzepauzeprogramma  i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht). Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

4 juni: Letters bij de lunch – De vakantiekoffer! Leestips door leden van VLAM

Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven 3 leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit seizoen luchtige leessuggesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet. Verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen achtertuin te lezen.

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).
Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur
Toegang is gratis

3 sept: Limburgse Stieg Larsson gevonden? Over misdaadliteratuur in Limburg door Jos van Cann

Het lexicon Moord in het bronsgroen eikenhout. Misdaadliteratuur in Limburg is in feite het antwoord op de zoektocht van Jos van Cann & Peter Winkels naar een Limburgse Stieg Larsson. Limburg kent één winnaar van de Gouden Strop (Heerlenaar Michael Berg) maar stelt de provinciale misdaadliteratuur verder nog wat voor? Tijdens de Letters bij de lunch gaat Jos van Cann een antwoord geven op deze vraag. Uiteraard, maar daarnaast zal hij ook ingaan op de populariteit van het genre, het aandeel ‘Limburg’ daarin en zal hij proberen in een discussie boven water te krijgen of dat aandeel groot genoeg is en zo nee, wat daaraan gedaan kan worden vanuit de provincie.

Jos van Cann (Roermond, 1954) en Peter Winkels (Heerlen, 1954) waren beroepsmatig allebei actief met allerlei vormen van lezen en schrijven. Hun passie voor misdaadliteratuur bracht hen samen in dit Lexicon. Aanzet was de in 2016 verschenen De geschiedenis van de literatuur in Limburg. De auteurs besloten een aanvullend overzicht van thrillers en detectives samen te stellen waarin de relatie met provincie bepalend is. Naast een alfabetisch overzicht, op naam van de schrijvers, leek het een goede aanvulling om een vraaggesprek toe te voegen met sommige van deze auteurs. Verder is er aandacht voor randgebieden, zoals personen die betrokken zijn bij het hele literaire proces (boekverzorgers en een winkelier) en met betrekking tot waargebeurde misdaadverhalen (bijvoorbeeld over de Bokkenrijders). Bovendien worden ontwikkelingen in de buurlanden en de weerslag van misdaad in film en televisie over Limburg besproken. Moord in het bronsgroen eikenhout. Lexicon Misdaadliteratuur in Limburg omvat de periode tussen ongeveer de jaren dertig tot bijna het heden, met onderdelen over auteurs als Bertus Aafjes en Michael Berg tot Paul Weelen en Koos van Zomeren.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)