8 juli-14 okt: “nijntje heeft vakantie”- familietentoonstelling in Centre Céramique

In Maastricht komen deze zomer de prentenboeken van Dick Bruna tot leven. De familietentoonstelling ‘nijntje heeft vakantie’ in Centre Céramique is speciaal gemaakt voor iedereen die opgroeide met nijntje en haar nog eens wil ontmoeten. Maar vooral ook voor die kleine peuters en kleuters, die nu met haar willen komen spelen. Kinderen kunnen er het huis van nijntje ontdekken, in haar vliegtuigje kruipen, spelen met de dieren en wegdromen in haar tentje. ‘nijntje heeft vakantie’ is één groot feest!Het iconische witte konijntje met het ronde snoetje en het onmiskenbare kruisje is bekend over de hele wereld. Miljoenen peuters en kleuters groeiden met haar op. Nu kun je haar wereld ontdekken in deze speelse en avontuurlijke tentoonstelling.

Niet alleen maar nijntje…
Dick Bruna (1927 – 2017) is één van Nederlands meest bekende illustratoren. We kennen hem als de vader van nijntje en als ontwerper van duizenden Zwarte Beertjes omslagen. Maar als het aan Dicks vader had gelegen was hij net als hem uitgever geworden in het familiebedrijf A.W. Bruna & Zoon. Hoe heeft Dick Bruna toch zijn droom kunnen verwezenlijken? Ontdek het in deze tentoonstelling en zie ook hoe het wereldwijde fenomeen nijntje nou eigenlijk is ontstaan en door wie hij beïnvloed werd. Welke technieken paste hij toe en welke rol speelden de Zwarte Beertjes omslagen binnen zijn oeuvre? En wat is nou eigenlijk echt kenmerkend voor de stijl van Dick Bruna… Al deze vragen en meer worden beantwoord in deze tentoonstelling.

Workshops
Naast de tentoonstelling zijn er leuke workshops voor niet alleen peuters en kleuters, maar ook voor volwassenen. Meer info: www.centreceramique.nl/nijntje

Win 2 overnachtingen in de nijntje-kamer
Maak een leuke foto of filmpje in de expo en win 2 overnachtingen voor het hele gezin in de speciale nijntje-kamer van Stayokay Utrecht. Natuurlijk ga je dan ook naar het nijntje museum. Zet de foto of film op facebook of instagram met de #nijntjemaastricht. De winnaar wordt 15 oktober 2018 bekendgemaakt.

7 juli 2018 (15.00 – 16.00 u) / OPENINGSVOORSTELLING: nijntje op de fiets
Zaterdag 7 juli wordt de tentoonstelling geopend met de theatervoorstelling ‘nijntje op de fiets’. Nijntje zelf is er natuurlijk ook! Dus na de voorstelling kun je met haar op de foto en in de tentoonstelling gaan spelen. Iedereen is van harte welkom! Laat wel even weten dat je komt, via: klantenservice@maastricht.nl. Er is maar beperkt plek. Maximaal één begeleider per kind.

Locatie: Centre Céramique Maastricht

6 sept-11 okt: Schrijfcursus ‘Het hangt nu weer stil in de kast’

Levensverhalen  schrijven over onze kleren

Veel gedragen kleren. Feestjurken. Ruilen. Zondagse kleren. Van oud  nieuw maken. Kostuums. Nachtkleding. Verven. Voddekleren. Troostkleren. Vermaken, verstellen, repareren, ’keren’ van kleding. Herinneringskleden. Verkleedkleren. Zomermode. Uniformen. Lievelingskleren.

Een kleine schrijfcursus
We hebben allemaal verhalen over de kleren die wij in ons leven kochten en droegen. Vier ochtenden zoeken, vinden en schrijven we kleding-herinneringen. Op zoek naar fragmenten uit ons eigen levensverhaal.Voor mensen die graag (willen) schrijven. Schrijfervaring hoef je niet te hebben!

Begeleid door José Franssen, andragoge en levensverhalendeskundige. Zij gaf talloze schrijfcursussen.
Organisatie: Het Kloppend Hart i.s.m. VLAM
Waar:            Buurtcentrum St. Pieter, Pastoor Kribsweg 14A, Maastricht
Wanneer:      6 en 13 september, 4 en 11 oktober 2018, 10.30-13.00 uur
Kosten:         € 90,- inclusief koffie en thee

Aanmelden: bij José Franssen, info@josefranssen.nl , 043-3214672

18 sept-9 april: Leesclub Centre Céramique

De leesclub leest in het seizoen 2018-2019 weer mooie titels uit de Nederlandse letteren en de wereldliteratuur.
Ze wordt verzorgd door Maria Kleijnen, cultuurweten-schapper, die diverse leesclubs begeleidt in bibliotheken in de regio.

Een mooi verteld verhaal is fijn om te lezen, maar gelaagdheid en symboliek  doorgronden is niet eenvoudig. Ook literaire aspecten als stijl, structuur en perspectief zijn vaak verre van eenduidig. Het is daarom inspirerend om eigen leeservaringen te bespreken met andere enthousiaste lezers en wijzer te worden van andermans inzichten. Boeiende gesprekken en levendige discussies ontstaan rondom een boek en bieden een diepere leesbeleving. Boeken helpen onszelf en de wereld beter te begrijpen.

Cursusduur: 6 lessen (1x per 6 weken)
Cursustijd: 19.00 tot 20.45 uur
Docent: Maria Kleijnen

Te bespreken boeken:

  • 18 september – Auke Hulst: En ik herinner me Titus Broederland
  • 20 oktober – Daniel Kehlmann: Tijl
  • 4 december – Nicole Krauss: Donker woud
  • 8 januari  – André Aciman: Noem me bij jouw naam
  • 26 februari –  Paul Theroux: De benedenrivier
  • 9 april  –  Martin Michael Driessen: De pelikaan

Locatie: Centre Céramique | Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
Deelname: € 70,- / € 75,- voor niet leden (inclusief koffie).
Eenmalige deelname: € 15,-

Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

 

21 sept: Boekpresentatie en bakdemonstratie Wil en Netty Engels-Geurts

Vrijdag 21 september om 16.00 uur geven Wil en Netty Engels-Geurts een bakdemonstratie bij Boekhandel Dominicanen waarbij u een aantal van de recepten uit het boek ‘Limburg op z’n lekkerst’ kunt proeven.
Wil en Netty Engels-Geurts hebben in de loop van veertig jaar veertig boeken uitgebracht met recepten en uitleg over eettradities uit Limburg. Het echtpaar uit Thull is daarbij altijd trouw gebleven aan de eigen Limburgse wortels en hebben hun kennis erover steeds verdiept en verbreed. Precies twintig jaar geleden verscheen Limburg op z’n lekkerst voor het eerst bij Uitgeverij TIC. Het boek beleefde druk na druk. De laatste, de 8-ste, verscheen alweer enkele jaren geleden. Talloze lezingen, demonstraties, interviews in bladen, kranten en radio en televisie hielpen de reuring om het Limburgse thema van het tweetal levendig te houden.

Tijd dus voor een nieuwe verpakking en een herziene inhoud, aangevuld met veel meer en nieuwe foto’s van huisfotograaf en vormgever van het boek Luiz Oliveira.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

22 sept: Lezing Ben Tiggelaar ‘De Ladder’

Zaterdag 22 september om 16.00 uur geeft Ben Tiggelaar, schrijver, spreker en Gedragswetenschapper, een lezing bij Boekhandel Dominicanen over zijn boek ‘De Ladder’.
Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen – op je werk en thuis – niet makkelijk is. Maar aan de hand van een slim en eenvoudig model – De Ladder – beschrijft Ben Tiggelaar… Hoe je doelen stelt die wél werken; Hoe je gedrag kiest dat wél tot succes leidt; Welke support wél helpt bij verandering. Dit boek biedt je de allerbeste, actuele inzichten uit de veranderpsychologie. Toegankelijk, praktisch én effectief. Extra: bevat een praktijkgids met meer dan 80 tips, overzichtelijk op een rij!

Dr. Ben Tiggelaar studeert al ruim 30 jaar op leiderschap en verandering. Hij is bekend van bestsellers als Dromen, durven, doen, seminars als MBA in één dag, en zijn wekelijkse column in NRC Handelsblad

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

27 sept: Boekpresentatie Cyrille Offermans ‘Een iets beschuttere plek misschien’

In september verschijnt het nieuwe boek van Cyrille Offermans in de prestigieuze Privé-domeinreeks van de Arbeiderspers:
Een iets beschuttere plek misschien
Het is een proeve van geëngageerde essayistiek in de vorm van een veelvormig cultureel journaal, uitgelokt door gebeurtenissen in de wereld. Alle denkbare onderwerpen komen aan bod: een zwarte zangeres die weigert op te treden voor de ongelikte beer in Washington, het verband tussen carnaval en de twintigste-eeuwse avant-garde in de kunst, de hypocrisie van Moeder Theresa, de bedenkelijke smaak van prosecco, de afnemende tekenvaardigheid van de schooljeugd, literaire omkooppraktijken, een moedige diplomaat, de dood van een vriendin, de geboorte van een kleinkind, enzovoorts, enzovoorts. Er is alles inde wereld, zei Lucebert. En er is alles in dit boek.

Cyrille Offermans publiceerde ongeveer 25 boeken, vooral essays in het grensgebied van filosofie, literatuur, cultuurgeschiedenis en politiek. Hij werd vele malen bekroond met belangrijke prijzen.
Ver van huis. Denken in beweging was volgens de Koninklijke Academie voor Nederlandse taal- en letterkunde het beste essayistische boek van 2003/2004. Uit het juryrapport:
Offermans hanteert ook hier weer een soepele en associatieve, met zijn ideeën mee meanderende taal en stijl. Het boek is een doorgecomponeerd, zorgvuldig doordacht en fraai opgebouwd geheel. Het is niet alleen inhoudelijk interessant maar ook boeiend geformuleerd.
Het is een beweeglijk en open, de dialoog opzoekend boek, dat verrast door zijn inzichten en door zijn uitstekende stilistische kwaliteiten.

Peter Nijssen (uitgever van De Arbeiderspers) zal de inleiding verzorgen.
Ook Rob Bindels en Ben van Melick zullen spreken ter gelegenheid van de presentatie.
Na de presentatie is er gelegenheid om Cyrille te feliciteren met zijn nieuwe boek en het te laten signeren
Locatie: Boekhandel De Tribune Maastricht
Tijdstip: donderdag 27 september om 19.30 uur

Vanaf 27 sept: Aanbod Schrijfschool Maastricht

Column / blogschrijven (najaar 2018)
Groepsles 10 lessen

Ieder zichzelf respecterend medium heeft ze in de gelederen: columnisten. Met hun beste woorden becommentariëren ze de actualiteit of beschrijven ze gebeurtenissen uit het leven van alledag. Bloggers doen dat niet anders op hun eigen site. En nu online content een steeds belangrijkere rol speelt in ins leven, moet jouw verhaal er natuurlijk uitspringen. In 10 lessen zet de columnist/journalist Emile Hollman de kunst van het column- en blogschrijven uiteen. Je kijkt samen naar het werk van bekende en minder bekende columnisten, maakt kennis met een gastcolumnist en schrijft zelf een eigen column of blog.Durf jij Sylvia Witteman naar de kroon te steken?

Tijdstip: dinsdag 20.00-22.00 uur 1 per week  2 oktober-11 december
Docent: Emile Hollman
Locatie: Kumulus Herbenusstraat

De Schrijfclub
Groepsles 10 lessen

Schrijven hoeft geen eenzame gelegenheid te zijn. Wil jij ook een keer per maand het schrijven vieren? Voor gevorderde schrijvers of cursisten die de schrijfcursussen van Petra Quaedvlieg of Emile Hollman hebben doorlopen is er de Schrijfclub.
Elke maand krijg je een prikkelende opdracht. Soms schrijf je een recensie over een film of boek, maar het kan ook zijn dat je aan de slag gaat met een rechtbankverslag, een verhaal vanuit een verrassend perspectief of een brief aan je ouders. Daarnaast krijgen alle cursisten de ruimte om hun eigen columns, verhalen of hoofdstukken uit een boek in wording te delen met de groep. Ook schrijft de Schrijfclub een gezamenlijk boek, waarbij er steeds een andere cursist een hoofdstuk aan het verhaal toevoegt.

Tijdstip: donderdag 19.30-21.30 uur 1x per maand 27 september-6 juni
Docenten: Petra Quaedvlieg en Emile Hollman
Locatie: Kumulus Herbenusstraat

Aanmelden en inschrijven: www.kumulus.nl/inschrijven

30 sept: Meet & Greet met de Dan Brown van de lage landen!

Hou jij van spanning, geschiedenis en denderende onthullingen? Dan heb je vast de  eerste twee boeken van onze Nederlandse Dan Brown, oftewel Jeroen Windmeijer, al gelezen? De bekentenissen van Petrus en Het Pauluslabyrint waren al een succes en nu komt Jeroen met weer een gloednieuw onthullend verhaal: Het Pilgrim fathers complot!

Op zondag 30 september tussen 15:30 en 17:00 uur kun je deze succesvolle auteur ontmoeten! Maak een praatje tijdens de Meet & Greet (Jeroen heeft veel boeiende verhalen te vertellen) en laat vooral ook je boek(en) signeren.

Het Pilgrim Fathers complot

Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in het gemeentearchief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok.Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo’n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter? In razende vaart wordt de lezer meegevoerd van de nauwe steegjes van Leiden naar de weidse wateren van Cape Cod in de Nieuwe Wereld tot aan de verzengende hete Sinaïwoestijn in Egypte, om er elke keer achter te komen dat de geschiedenis nooit is zoals de boeken ons willen doen geloven.

Voor meer info: www.boekhandeldominicanen.nl

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

4 okt: Letters bij de lunch – ‘Onrustig is ons hart’ Leven en schrijverschap van Diet Kramer door Janneke van der Veer

Diet Kramer (1907-1965) groeide op in een Nederlands-Hervormd middenstandsgezin in Amsterdam. Ze begon al vroeg te schrijven. Op haar twintigste verscheen haar debuutroman: Stans van de Vijf-jarige. Daarna volgden boeken als Ons Honk, Razende Roeltje, De Bikkel en Thuisvaart. Romans over jonge mensen die worstelen met zichzelf en hun plaats in de samenleving. Juist daardoor spraken ze een breed publiek aan, niet alleen jongeren maar ook volwassenen. De boeken hielden hun een spiegel voor en boden een optimistisch perspectief bij het zoeken naar oplossingen voor hun eigen problemen. Daarnaast lieten de boeken zien wat er speelde in die tijd en welke waarden en normen er werden gehanteerd.

Ondanks haar succes roept de naam Diet Kramer tegenwoordig weinig herkenning meer op. Onderzoek naar haar leven en werk leverde evenwel interessante gezichtspunten op. Aan de hand van foto’s wordt in de lezing een beeld gegeven van het schrijverschap van Diet Kramer en hoe dit zich ontwikkelde in relatie tot haar persoonlijke leven. Een leven dat niet over rozen ging. Veelvuldig kampte ze met gezondheidsproblemen, terwijl ook het verblijf in Japanse interneringskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn sporen naliet.

Janneke van der Veer (*1953) rondde in 2005 de studie algemene cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit af met een doctoraalscriptie over de jeugdpoëzie van Han G. Hoekstra. In 2018 promoveerde ze op ‘Onrustig is ons hart’ : Leven en schrijverschap van Diet Kramer (1907-1965).

Locatie: Centre Céramique Maastricht
Tijdstip: 4 oktober, 12.30-13.30 uur
Toegang is gratis
Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

5 okt: Presentatie nieuwe dichtbundel Frans Budé

Inleiding: Cyrille Offermans, essayist, criticus en schrijver
Aansluitend: voordracht door de dichter
Muzikale begeleiding: Kristina Rimkeviciute, viool
Boekverkoop: Boekhandel De Tribune
In zijn dichtbundel Zoveel nabijheid (Uitgeverij Meulenhoff Amsterdam, 128 pag.) brengt Frans Budé uiterst beeldend en met groot inlevingsvermogen het onbekende van een veelal onzichtbare wereld naar voren. Aardrijken die wel of niet echt bestaan: de dichter reist erheen zonder een voet te verzetten. In zijn rijke verbeelding verplaatst hij zich evengoed naar het leven van bomen en insecten als naar dat van geteisterde eilandbewoners of een kind dat verdwaalt in een mergelgrot.
Voelbaar wordt de broosheid van het bestaan.
Persreacties vorige bundels:
‘De begenadigde dichter die ons weet te verzoenen met het bestaan.’
De Limburger
‘Een scherp en eigenzinnig oeuvre dat bij herlezing recht overeind blijft.’
NRC Handelsblad
‘Een tijdloos en nauwgezet onderzoek naar de grenzen van leven en dood,   herinneringen en vergetelheid, taal en stilte.’ de Volkskrant
‘Budé laat zien dat mensenlevens wel uiteenlopende halteplaatsen aandoen, maar uiteindelijk dezelfde eindbestemming hebben.’ Trouw
‘Een bundel die je uitnodigt om voorbij je horizon te kijken, telkens nieuwe uit- en inzichten biedt en die zo rijk is dat je er niet op uitgelezen raakt.’ Meander Magazine
Locatie en tijdstip: Van Eyck, Academieplein 1, Maastricht om 16.00 uur