18 sept-9 april: Leesclub Centre Céramique

De leesclub leest in het seizoen 2018-2019 weer mooie titels uit de Nederlandse letteren en de wereldliteratuur.
Ze wordt verzorgd door Maria Kleijnen, cultuurweten-schapper, die diverse leesclubs begeleidt in bibliotheken in de regio.

Een mooi verteld verhaal is fijn om te lezen, maar gelaagdheid en symboliek  doorgronden is niet eenvoudig. Ook literaire aspecten als stijl, structuur en perspectief zijn vaak verre van eenduidig. Het is daarom inspirerend om eigen leeservaringen te bespreken met andere enthousiaste lezers en wijzer te worden van andermans inzichten. Boeiende gesprekken en levendige discussies ontstaan rondom een boek en bieden een diepere leesbeleving. Boeken helpen onszelf en de wereld beter te begrijpen.

Cursusduur: 6 lessen (1x per 6 weken)
Cursustijd: 19.00 tot 20.45 uur
Docent: Maria Kleijnen

Te bespreken boeken:

  • 18 september – Auke Hulst: En ik herinner me Titus Broederland
  • 20 oktober – Daniel Kehlmann: Tijl
  • 4 december – Nicole Krauss: Donker woud
  • 8 januari  – André Aciman: Noem me bij jouw naam
  • 26 februari –  Paul Theroux: De benedenrivier
  • 9 april  –  Martin Michael Driessen: De pelikaan

Locatie: Centre Céramique | Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
Deelname: € 70,- / € 75,- voor niet leden (inclusief koffie).
Eenmalige deelname: € 15,-

Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

 

2 jan t/m 6 feb Poëzieparcours: Vrijheid

Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ kunt u in de maand januari een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels. In aansluiting bij het landelijk thema van de Poëzieweek is Vrijheid deze editie de leidraad bij de selectie.

Vrijheid is dit jaar het thema van de Maand van de Poëzie en van de Poëzieweek (31 januari  t/m 6 februari), met daarbij het motto ‘ Zonder handen, zonder tanden’. Het is de titel van een gedicht van Tom Lanoye, de schrijver van het Poëziegeschenk in 2019.
Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend en moet daarom gevierd worden. Nederland doet dat op 5 mei, België op 11 november. De Poëzieweek viert de vrijheid van 31 januari t/m 6 februari. Vrijheid gaat om vrij zijn van bezetters, maar je ook vrij voelen als individu. Poëzie is bij uitstek het genre om diverse vormen van vrijheid te bezingen. In een gedicht is alles mogelijk!

Als opmaat naar de Gedichtendag laten de deelnemers voor het dertiende jaar een bekend gedicht in de etalage zien. Boekenlegger met route is vanaf 2 januari gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van Centre Céramique en andere deelnemers: Week in, Week uit, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, Darq: an amazing chocolate & coffee experience, Drukkunstmuseum, Alley Cat bikes & coffee, Gezondheidswinkel Balsemien, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Baccara Bloemen en meer, Hotel Dis, en Universiteitsbibliotheek.

Startpunt van de route: Centre Céramique

24 jan: Lezing Joep Gilissen ‘Rome met eigen ogen’.

Donderdag 24 januari om 19.30 uur geeft Joep Gilissen een lezing over zijn alternatieve reisgids ‘Rome met eigen ogen’.  Het gaat over Rome, dat wil zeggen over de ervaringen die hij tijdens zijn vele bezoeken aan die wonderlijke stad heeft opgedaan en die hem aan het denken hebben gezet.

‘Rome met eigen ogen’ is geen reisgids in de eigenlijke zin van het woord, het is evenmin een geschiedenisboek of een kunsthistorische bespreking. Wat is het dan wel? Op de eerste plaats is dit rijk geïllustreerde boek de weergave van een fascinatie. Gilissen is zeker niet de enige op wie Rome zo’n diepe indruk maakt. Welhaast iedereen die ooit Rome bezocht heeft, is op de een of andere manier onder de indruk geraakt van deze stad. Of het nu om de pracht van de gebouwen, de kerken, de musea of de aangename sfeer en het lekkere eten gaat, Rome heeft ontzettend veel te bieden. In een aanstekelijk boek beschrijft Joep Gilissen, wat op hem persoonlijk de meeste indruk maakt. Dat is dan eerder de stilte van een verborgen ruimte met schitterende fresco’s dan het Colosseum. Hij beschrijft zijn Rome, zijn reflecties op wat zijn ogen zien. En daarmee vertelt hij ook over zichzelf. In een treffende recensie schrijft Dieter van den Bergh: “Rome blijft voor Gilissen een eindeloos avontuur. In een even educatief als aanstekelijk boek deelt hij zijn fascinatie. Het resultaat is een mooi naslagwerk voor diegenen die een andere kant van Rome willen leren kennen. Een kant waar de reisgidsen nog niet vol mee staan”.

Een recensie uit het Eindhovens Dagblad :

door Dieter van den Bergh – gepubliceerd in Eindhovens Dagblad d.d. 26-01-2017

Wie nog niet verliefd was op Rome, werd dat wel na het zien van de grandioze film La Grande Bellezza (2013). Joep Gilissen uit Vught, die meer dan 25 jaar als docent (onder andere filosofie en sociologie) en medewerker werkte bij Fontys in Eindhoven, is al langer gefascineerd door de Eeuwige Stad. Hij schreef er het boek Rome met eigen ogen over, dat hij in eigen beheer uitgaf. Van de vele wegen naar Rome legde hij er de afgelopen vijf decennia verschillende af. Zijn boek, ontstaan uit een ruime hoeveelheid dagboekmateriaal, werd geen stereotype reisverslag of reisgids. De Brabander schrijft niet over het Colosseum, de Trevi-fontijn, Vaticaanstad of het Forum Romanum, maar over de ‘mensen en dingen’ die voor hem een speciale betekenis kregen in de Stad, door de auteur steevast met hoofdletter geschreven: de straten en de piazza’s en de mensen die er vroeger hebben rondgelopen, de verhalen achter de kerken, de ambachtslieden (zoals een charmante kleermaakster), de bedelaars, demonstranten, schilders, priesters en heiligen, zoals de monnik Giordano Bruno, die uiteindelijk als ketter op de brandstapel eindigde.

‘Ik ben in Rome heel wat dode personen op het spoor gekomen, waarvan ik het bestaan helemaal niet wist’, schrijft hij. Gilissen gaat ook op zoek naar de nog springlevende filmster Gina Lollobrigida aan de beroemde Via Appia. Dit alles ruim gelardeerd met eigen foto’s.

Rome blijft voor Gilissen een eindeloos avontuur. In een even educatief als aanstekelijk boek deelt hij zijn fascinatie. Het resultaat is een mooi naslagwerk voor diegenen die een andere kant van Rome willen leren kennen. Een kant waar de reisgidsen nog niet mee vol staan.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

27 jan: Workshop Zo veel te zeggen, zo weinig woorden!

Wanneer is een gedicht een gedicht? Welke woorden mag ik wel of niet gebruiken? Wat is een metafoor en mag ik die gebruiken in een gedicht? Wanneer is mijn beeld sterk of wat verzwakt mijn beeld? Is het alleen  mijn zienswijze of moet die ander mijn denkwijze begrijpen?  Op al deze en nog veel meer vragen krijgt u een antwoord in de workshop gedichten schrijven van 27 januari o.l.v. Marjanne Jeurissen.

Locatie: Centre Céramique Maastricht
Tijdstip: 14.00-15.00 uur
Deelname: €  5,-  / € 4,50  voor bibliotheekleden Maastricht (korting alleen tijdens voorverkoop).
Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-350 56 00.

Do 31 jan- Gedichtendag: poëziewandeling met Jet van Aalst

Op de Gedichtendag kunt u onder deskundige leiding  van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen, dat deze keer Vrijheid als leidraad heeft. Zij neemt u – tijdens de wandeling- mee langs 16 etalages, vol bevrijdende poëzie, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg. U komt gedichten tegen van o.a. Judith Herzberg, Jules Deelder, Ramsey Nasr, Maarten van den Berg en Wim Brands.

Aanmelden en startpunt: Centre Céramique (klantenservice@maastricht.nl)
Tijdstip: 13.30 – 16.15 uur
Deelname: € 5,- incl. tekst van de gedichten

1 feb: Opening poëtische zuilenroute Kerkrade

Op vrijdag 1 februari 2019 wordt een Poëzieroute in het stadspark te Kerkrade geopend.Voor het evenement dat ter gelegenheid daarvan wordt gehouden in de Hub(bibliotheek annex theater) te Kerkrade nodigen we u van harte uit.
Locatie:
Theater/Bieb de Hub
Martin Buberplein15
6461NC Kerkrade
bij de Hub is parkeergelegenheid.
Organisatie: Dichter in Beeld

We heten u van harte welkom op 1 februari 2019.
De toegang is gratis, a.u.b.wel een plekje reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nlof: 045-763 05 20.
Het evenement wordt opgeluisterd door een aantal dichters. Ze zullen hun gedicht voordragen dat op een zuiltje is vereeuwigd of op een muur van de Hub is geschilderd. Het evenement start om 14.00 uur.
Voorlopig programma
13.30 – 14.00 uur: Inloop
14.00 uur: Openingswoord wethouder Cultuur dhr. Jo Schlangen
14.10 uur: Johan Dinjens, voorzitter Dichter in Beeld
14.15 uur: Voordracht door de dichters: Wim Heijmans, Loek van de Weijer en Paul Weelen (Kerkraads), Wiel Kusters, Manuel Kneepkens, Maarten van de Bergh, Paul Hermans en Frans Budé (Nederlands)
15.30 – 16.00 uur: Afsluiting.

3 feb: Poëzie aan de Maas met Ilja Leonard Pfeijffer en Maarten van den Berg

Finale van de Maand van de Poëzie met een literaire en muzikale bijeenkomst in de stadshal van Centre Céramique met als hoofdgasten Ilja Leonard Pfeijffer en Maarten van den Berg. Zij zullen als dichter en theatermakers hun opwachting maken. De muzikale omlijsting wordt op gepaste wijze verzorgd door Dorien van Gilst (zang) en Janneke van Tuijl (piano), twee jonge musici uit Maastricht. Dit alles staat onder leiding van Jet van Aalst (voorzitter VLAM), zij zal de gasten voorstellen en uitgebreid interviewen. Het belooft een boeiende middag te worden vol poëtisch vuurwerk!

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt sinds 2008 in Genua. Tot 2004 was hij als classicus (graecus) werkzaam aan de Universiteit van Leiden. In 1998 won hij de C. Buddinghprijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man, die ook genomineerd was voor de VSB Poëzieprijs. In 2013 verscheen La Superba, een monument- in romanvorm – voor de stad Genua. Hiermee won hij de Libris Literatuurprijs 2014. In 2015 verscheen de bundel Idyllen; nieuwe poëzie, die in 2016 werd bekroond met de VSB Poëzieprijs. Volgens de jury een meesterproef van al zijn poëtische kracht, verlangen en meesterschap over de teloorgang van de wereld en de poëzie. Daarnaast stelde hij in 2016 als opvolger van de dikke Komrij de bloemlezing De Nederlandse poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten samen. In 2017 publiceerde hij Van oorlog en liefde: een heldendicht. Sinds enkele jaren is Pfeijffer als huisschrijver verbonden aan Toneelgroep Maastricht.
Maarten van den Berg (1970) is dichter, schilder, beeldhouwer en taxichauffeur. Hij woont en werkt in Maastricht. Als geboren Limburger groeide hij op in Alphen aan den Rijn waarna hij een studie beeldhouwen volgde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Zijn poëzie en beeldend werk worden gekenmerkt door een sterke binding met de dagelijkse realiteit en een onmiskenbare romantische inslag. Hij debuteerde als dichter in 2007 met Hersenzalf, en daarna publiceerde hij Teer in 2012 en Het scherp van de stroper: Maastricht 2014-2016. De laatste bundel schetst een transitie van een stad in poëtisch perspectief.

Locatie: Centre Céramique Maastricht
Tijdstip: 14.30-16.00 uur
Toegang: € 10,-, voor leden bibliotheek Maastricht € 7,50 (in de voorverkoop) Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600.
Organisatie: Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique
Met boekverkoop en signeersessie

7 feb: Letters bij de lunch – Mijn dagboek is een tuin; over dagboekschrijven door José Franssen

Het dagboek is heel bijzonder in het autobiografische landschap. Want wat is een dagboek? Is het een spiegel, omdat je schrijvend in gesprek bent met jezelf? Is het een verlengstuk van je geheugen, omdat je er gebeurtenissen en ervaringen uit je leven in bewaart? Papieren troost? Is het een uitlaatklep, kunstkabinet of plakboek? Of is het een schrijverswerkplaats?
José Franssen schrijft al meer dan 50 jaar dagboek en geeft inmiddels tientallen jaren les over autobiografisch schrijven. In deze lezing vertelt ze over haar ervaringen en over motieven, functies en vormen van dagboekschrijven. Met citaten uit dagboeken van schrijvers en kunstenaars.

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur
Togang is gratis

7 feb: Boekpresentatie ‘Olifanten warm houden’ van Dieuwke Turenhout

Boekhandel De Tribune, Uitgeverij In de Knipscheer en literair magazine Extaze nodigen u uit voor de presentatie van
Olifanten warm houden
van Dieuwke van Turenhout
op donderdag 7 februari 2019
om 19.30 u. in Boekhandel de Tribune
Olifanten warm houden is het debuut van Dieuwke van Turenhout.

Een man probeert de draad weer op te pakken na het dodelijke auto-ongeluk van zijn geliefde, kinderen van een religieuze sekte bereiden zich voor op het eind der tijden en een jonge vrouw worstelt met haar kersverse moederschap. In deze en zestien andere verhalen,neemt Dieuwke van Turenhout de lezer mee naar de kwetsbare wereld van de buitenstaander – mensen die door hun eigenzinnige karakter of hun liefde voor een ander in extreme situaties zijn beland. In haar veelzijdige debuut, waarin zij personages opvoert uit verschillende rangen, standen en tijden, toont Dieuwke van Turenhout het inlevingsvermogen en stilistisch vernuft van een geboren schrijfster.

Dieuwke van Turenhout werkte voor Koninklijke DSM NV toen ze in 2010 met haar partner naar New Delhi, India verhuisde. In die periode schreef zij wekelijks een column voor Intermediair. In 2012 verhuisde Dieuwke naar Brussel. Ze werd aangenomen aan de Schrijversacademie in Antwerpen. Hier volgde ze lessen bij o.a. Toon Horsten en raakte geïnteresseerd in het korte verhaal. In 2015 verhuisde Dieuwke naar Manila, waar zij verder werkte aan haar debuut, Olifanten warm houden. Verhalen van haar hand verschenen in Revisor, Hard//hoofd, De Optimist, Extaze en het Vlaams literair tijdschrift Gierik & NVT (nu G.) en in het internationale Asymptote Journal.
Dieuwke van Turenhout is host van de podcast Not just Hemingway, die zich exclusief bezig houdt met het korte verhaal.

Op 7 februari 19.30u. zal Toon Horsten, bekend van het geprezen en bekroonde De pater en de filosoof een exemplaar van Olifanten warm houden in ontvangst nemen gevolgd door een kort interview met Dieuwke, waarna zij zal voorlezen uit haar debuut.
Aansluitend wordt u van harte uitgenodigd het glas te heffen op Dieuwke en uw aankoop door haar te laten signeren.

7 maart: Letters bij de lunch – Dialect en Carnaval, een bijzonder koppel door Paul Wijnands

In deze ludieke lezing gaat Paul Wijnands in op één van de hoofdstukken uit zijn laatste boek (‘Over het Maastrichts gesproken, Nostalgaasie en Vivelevink”), namelijk de innige band tussen Maastrichts dialect en carnaval.
Waarom kan carnaval niet zonder dialect? Waarom kunnen ware carnavalisten zich niet uitleven in de algemene standaardtaal? Veel internationale voorbeelden waaruit dit blijkt: Keulen, Malmedy, Bazel, Duinkerken, Nice, New Orleans en Rio. Waarom willen Maastrichtse “vastelaovensgekken” geen “bij ons staat op de keukendeur”? Een belangrijke vraag voor wie begaan is met de toekomst van het Maastrichtse carnaval. Met daarin een indringend antwoord voor iedereen die het Maastrichts wil blijven knuffelen.
Paul Wijnands (Maastricht, 1946) is doctor in de taalwetenschappen en heeft verschillende publicaties over Franse en Nederlandse taalkunde op zijn naam staan. Tot zijn Nederlandse boeken behoren Limbo-Hollands, Wereldtaal en Glamour en het recente Over het Maastrichts gesproken, nostalgaasie en vivelevink.

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).
Locatie: Centre Céramique
Tijdstip: 12.30 – 13.30 uur.
Toegang is gratis