27 jan: Schrijversgesprek – Iduna Paalman ontmoet Els Kloek

Jan van Eyck Academie
27 januari 2022, 15.00 uur

Volg online via:
Zoom (wachtwoord: 333) VimeoYouTube of op onze website

Dichter en Jan van Eyck writer-in-residence Iduna Paalman gaat in gesprek met historica Els Kloek. Paalman rondt met dit gesprek haar werkperiode aan de academie af. Het gesprek wordt geleid door Erik Lindner, coördinator van het schrijversprogramma. Kloek publiceerde de encyclopedische 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis en opvolger 1001 vrouwen in de 20ste eeuw die aansluiten op de thematiek van de dichtbundel waaraan Paalman nu werkt. Zij zullen spreken over de positie van de vrouw, vrouwenrechten, en invloedrijke vrouwen uit de (Nederlandse) geschiedenis.
 
De boeken van beide auteurs zijn verkrijgbaar bij boekhandel De Tribune in Maastricht.
 
Iduna Paalman debuteerde in 2019 met de poëziebundel De grom uit de hond halen (Querido). De bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020, genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, en kreeg een eervolle vermelding van de Grote Poëzieprijs. De Volkskrant riep Paalman uit tot literatuurtalent van het jaar. Ze publiceerde onder meer in De Gids, De Revisor en NRC. Naast poëzie en proza schrijft ze toneelwerk, is zij presentator en docent.
 
Els Kloek publiceerde 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (Vantilt) in 2013. Het boek werd in 2016 benoemd tot beste geschiedenisboek aller tijden door de lezers van Historisch Nieuwsblad. Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Nederlandse huisvrouw (Balans) werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2010. Ze is onder meer initiatiefnemer en hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke reeks Verloren Verleden en van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Haar grootste project 1001 vrouwen in de 20ste eeuw (Vantilt) verscheen in 2018.
 
Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels waaronder Terrein, Acedia en Zog en twee romans: Naar Whitebridge en 51 manieren om de liefde uit te stellen.
 
Het writer-in-residence programma van de Jan van Eyck Academie is een samenwerking met het Nederlands Letterfonds.
 
 
Foto Iduna Paalman: Marianne Hommersom
Foto Els Kloek: Monique Kooijmans

26 jan-1 jun: Leesclub Toon Hermans Huis Maastricht; 1e helft 2022

Je leest graag en je wilt je mening over het boek en de emotie die je bij het boek voelde ook graag delen met anderen: kom dan naar de leesclub onder leiding van Pia Spaan.

Samen duiken we in het boek en stellen we vragen als:
– Wat doet de inhoud met je?
– Wat bedoelde de schrijver met deze passage?  
– Meer weten over de historische achtergrond van dit boek?
– Wetenswaardigheden over de levensloop van de schrijver.

De leesclub wordt om de 6 weken gehouden op woensdagmiddag in het Toon Hermans Huis St. Servaasklooster 33 Maastricht. De leesclub is een onderdeel van het activiteitenprogramma van het Toon Hermans Huis, een gastvrij inloophuis met persoonlijke aandacht voor mensen met kanker, die ziek zijn geweest, naasten en nabestaanden.

De data voor 1e helft 2022 zijn:
26 januari, 9 maart, 20 april en 1 juni, telkens van 14.30-16.30 uur

Programma voorjaar 2022: John Banville – Sneeuw (26 januari) / Jeroen Brouwers – Cliënt E.Busken (9 maart) / Kazuo Ishiguro – Klara en de Zon (20 april) / Jessica Durlacher – De stem (1 juni)

Meer info en aanmelden: spaanpia@gmail.com  06-83218095
Kosten: € 3,75 inclusief koffie/thee per keer

2 nov-24 mei: Leesclub Centre Céramique

Vind je het fijn om met anderen over je leeservaringen te praten? Om een levendig gesprek te voeren over boeken: taal, vorm, structuur maar ook over hun maatschappelijke thema? In onze leesclub onderzoeken we samen de literatuur in al haar facetten.

Ons uitgangspunt is leesplezier: samen genieten van mooie taal, een intrigerend en gelaagd verhaal. Ieder boek voert ons binnen in een unieke wereld, reikt zijn eigen thema’s aan, uitwisseling leidt naar nieuwe inzichten en verdiept onze leeservaring en ons leesplezier. We lezen recente boeken uit de Nederlandse literatuur en wereldliteratuur in diverse genres en thema’s.

De leesclubs worden geleid door Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper en ervaren leesclubleider. De leesclub begint met een introductie van schrijver en werk. Daarna wordt er een gesprek opgezet. In de pauze wordt er voorgelezen en daarna worden leeservaringen verder uitgewisseld en discussie gevoerd over de thema’s in een open, respectvolle sfeer. We ronden de boekbespreking af met een gezamenlijke conclusie over het boek.Cursusduur: 6 lessen 
Docent: Maria Kleijnen

Data seizoen 2021-2022:

Dinsdag 2 nov 2021: Jeroen Olyslaegers: Wildevrouw 
Dinsdag 14 dec 2021:Marieke Lucas Rijneveld: Mijn lieve gunsteling 
Dinsdag 25 jan 2022: Kazuo Ishiguro: Klara en de zon 
Dinsdag 8 mrt 2022: Meisje, vrouw, anders 
Dinsdag 19 apr 2022: Oek de Jong: Zwarte schuur 
Dinsdag 24 mei 2022 : Claudia Durastanti: De vreemdelinge 


Cursustijd:
van 19.00 tot 20.45 uur.
Locatie: Avenue Céramique 50; 6221 KV Maastricht – souterrain 
Deelname: 6 lessen; € 70,- en € 15,- voor eenmalige deelname ( inclusief koffie/thee/water)
Reserveren:  Aanmelden kan via mariakleijnen@gmail.com of 06-48453310