8 juli-14 okt: “nijntje heeft vakantie”- familietentoonstelling in Centre Céramique

In Maastricht komen deze zomer de prentenboeken van Dick Bruna tot leven. De familietentoonstelling ‘nijntje heeft vakantie’ in Centre Céramique is speciaal gemaakt voor iedereen die opgroeide met nijntje en haar nog eens wil ontmoeten. Maar vooral ook voor die kleine peuters en kleuters, die nu met haar willen komen spelen. Kinderen kunnen er het huis van nijntje ontdekken, in haar vliegtuigje kruipen, spelen met de dieren en wegdromen in haar tentje. ‘nijntje heeft vakantie’ is één groot feest!Het iconische witte konijntje met het ronde snoetje en het onmiskenbare kruisje is bekend over de hele wereld. Miljoenen peuters en kleuters groeiden met haar op. Nu kun je haar wereld ontdekken in deze speelse en avontuurlijke tentoonstelling.

Niet alleen maar nijntje…
Dick Bruna (1927 – 2017) is één van Nederlands meest bekende illustratoren. We kennen hem als de vader van nijntje en als ontwerper van duizenden Zwarte Beertjes omslagen. Maar als het aan Dicks vader had gelegen was hij net als hem uitgever geworden in het familiebedrijf A.W. Bruna & Zoon. Hoe heeft Dick Bruna toch zijn droom kunnen verwezenlijken? Ontdek het in deze tentoonstelling en zie ook hoe het wereldwijde fenomeen nijntje nou eigenlijk is ontstaan en door wie hij beïnvloed werd. Welke technieken paste hij toe en welke rol speelden de Zwarte Beertjes omslagen binnen zijn oeuvre? En wat is nou eigenlijk echt kenmerkend voor de stijl van Dick Bruna… Al deze vragen en meer worden beantwoord in deze tentoonstelling.

Workshops
Naast de tentoonstelling zijn er leuke workshops voor niet alleen peuters en kleuters, maar ook voor volwassenen. Meer info: www.centreceramique.nl/nijntje

Win 2 overnachtingen in de nijntje-kamer
Maak een leuke foto of filmpje in de expo en win 2 overnachtingen voor het hele gezin in de speciale nijntje-kamer van Stayokay Utrecht. Natuurlijk ga je dan ook naar het nijntje museum. Zet de foto of film op facebook of instagram met de #nijntjemaastricht. De winnaar wordt 15 oktober 2018 bekendgemaakt.

7 juli 2018 (15.00 – 16.00 u) / OPENINGSVOORSTELLING: nijntje op de fiets
Zaterdag 7 juli wordt de tentoonstelling geopend met de theatervoorstelling ‘nijntje op de fiets’. Nijntje zelf is er natuurlijk ook! Dus na de voorstelling kun je met haar op de foto en in de tentoonstelling gaan spelen. Iedereen is van harte welkom! Laat wel even weten dat je komt, via: klantenservice@maastricht.nl. Er is maar beperkt plek. Maximaal één begeleider per kind.

Locatie: Centre Céramique Maastricht

19 juli: Poëziewandeling in en om Buitenplaats Vaeshartelt

De VLAM organiseert voor leden van de VLAM + introducés een poëziewandeling in en om Vaeshartelt onder leiding van Jet van Aalst.De geschiedenis van het woonhuis van Petrus Regout (1801-1878) en het park lenen zich uitstekend voor poëzie.

Donderdag 19 juli  – 11.00-13.00 uur
Verzamel- en startpunt: parkeerplaats Vaeshartelt, Weert 9, Maastricht
Deelname: € 5,- inclusief Boekje met gedichten + drankje
Aanmelden voor 15 juli : jetvanaalst@live.nl

Meer info over VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht): www.vlammaastricht.nl

14-31 aug: Festival Zin in Zomer – Portretten

Voor deze negende editie van het literair festival Zin in Zomer is het thema Portretten. Op verrassende plekken in Hasselt en Sint-Truiden ontdek je zes avonden lang een mooie selectie van schrijvers, gecombineerd met tekenaars en muzikanten. Je Zomervriendenpas of losse tickets koop je online vanaf maandag 4 juni.

dinsdag 14 augustus 2018 Sint-Truiden

In de openingsvoorstelling staan twee vrij nieuwe namen in het poëzielandschap op het podium. Charlotte Van den Broeck en Idwer de la Parra gaan samen op zoek naar de ‘zegbaarheid’ en de beleving van poëzie, naar de beste manier om gedichten op een live publiek over te brengen. Een poëtische ontdekkingsreis dus.

zaterdag 18 augustus 2018 Sint-Truiden

Birsen Taspinar interviewt Koen Peeters – antropologen onder elkaar. Het zal vooral gaan over De mensengenezer, de roman waarvoor Peeters de ECI Literatuurprijs won. De boeiende tocht door het werk van Koen Peeters wordt extra gekruid met de knappe songs van Douglas Firs.

zaterdag 25 augustus 2018 Hasselt

Verhalen rechtstreeks horen van mensen die ze hebben beleefd, intiem en zonder barrières, dat is het concept van een ‘living library’, een levende bibliotheek. Een tiental personen uit de buurt van Villa Verbeelding, met totaal uiteenlopende achtergronden, vertellen hun eigen verhalen van angst en moed.

zondag 26 augustus 2018 Hasselt

In een festival met dit jaar ‘Portretten’ als thema is Stefan Hertmans meer dan op zijn plaats. In zijn internationale succesroman Oorlog en terpentijn en in de opvolger De bekeerlinge schetst Hertmans boeiende portretten. Phara de Aguirre erover met hem in gesprek. Veelbekroond illustrator Ingrid Godon maakt live beelden bij het interview.

woensdag 29 augustus 2018 Sint-Truiden

Een Zin in Zomervoorstelling op een erg bijzondere locatie: we zijn te gast in de Gurdwara Sangat Sahib waar we worden ondergedompeld in de Sikhcultuur. Lieven Vandenhaute en Ernest van der Kwast zullen het ongetwijfeld hebben over Mama Tandoori, maar centraal staat Het wonder dat niet omvalt, een verzameling portretten van mensen die kleur geven aan de stad.

vrijdag 31 augustus 2018 Hasselt

Een internationale topauteur sluit Zin in Zomer 2018. Monica Ali kwam langs de grote poort binnen met het verfilmde Brick Lane en bouwde daarna een klein maar hoogstaand oeuvre op. Matthijs de Ridder leidt ons erdoor. Monica Ali heeft beloofd zelfs een tipje van de sluier te lichten over het boek waar ze nu aan werkt. Orchestre International du Vetex speelt een feestelijk slotakkoord.

Meer info en reserveren tickets: www.zininzomer.be

19 aug: Poëtische bomenwandeling o.l.v. Jet van Aalst en Paul Beuk

Bomen geven vorm aan stemmingen, bieden inspiratie, roepen op tot jubelen. Waar de ene schrijver zijn pure emotie de volle loop laat bij het componeren van een gedicht, laat een ander zich leiden door de culturele of evolutionaire geschiedenis. Allen verbeelden ze de schoonheid, eenvoud, associaties die een boom bij hen oproept of concretiseert. Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en Paul Beuk (Natuurhistorisch Museum Maastricht) nemen u mee op een literaire bomenwandeling door Maastricht. De wandeling start bij Centre Céramique en loopt via het Stadspark en het Jekerkwartier naar het Natuurhistorisch Museum. Onderweg doen we diverse bomen aan. Bij elk van die bomen een gedicht en een verhaal over evolutie, geschiedenis, gebruik of biologie. De wandeling wordt afgesloten in het Natuurhistorisch Museum met koffie en vlaai. Daarna kan op eigen gelegenheid het museum bezocht worden.
Organisatie: VLAM i.s.m. Centre Céramique

Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600 | Deelname: € 7,50  /€ 6,50 voor bibliotheekleden incl. routebeschrijving + teksten, koffie met vlaai en entree museum.

Tijdstip: 14.00-15.30 uur Startpunt Centre Céramique

6 sept: Letters bij de lunch – Thomas Mann door Peter Lahaye

In 1952 hield Thomas Mann een rede ‘Lof der vergankelijkheid’ waarin hij benadrukt, dat vergankelijkheid de ziel is van ons bestaan, want zij schept tijd en tijd is het kostbaarste wat we hebben.Veel van de door Thomas Mann behandelde thema’s zijn tijdloos én daardoor blijvend interessant. Niet alleen is hij de koning van de ironie, maar zijn bijdrage aan het humanisme en Europa blijven interessant en fascinerend.

Een onderscheid tussen werk en leven is bij sommigen (Lucebert, Céline, Wagner, e.a.) wellicht raadzaam, bij Thomas Mann is dat niet geheel mogelijk. Daarom zal in de lezing kort ingegaan worden op de persoon en familie Thomas Mann. Aan de hand van De Toverberg en Doctor Faustus zal stil gestaan worden bij zijn stijl, ironie, zijn grote belangstelling voor de filosofie met name Schopenhauer en Nietzsche en zijn grote liefde voor de muziek.

Peter Lahaye is in zijn werkzame leven vooral bezig geweest als adviseur en toezichthouder in de domeinen van de fysieke leefomgeving en daarmee samenhangende ruimtelijke investeringen.

Locatie: Centre Céramique Maastricht
Tijdstip: 12.30-13.30 uur
Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
Toegang is gratis

6 sept-11 okt: Schrijfcursus ‘Het hangt nu weer stil in de kast’

Levensverhalen  schrijven over onze kleren

Veel gedragen kleren. Feestjurken. Ruilen. Zondagse kleren. Van oud  nieuw maken. Kostuums. Nachtkleding. Verven. Voddekleren. Troostkleren. Vermaken, verstellen, repareren, ’keren’ van kleding. Herinneringskleden. Verkleedkleren. Zomermode. Uniformen. Lievelingskleren.

Een kleine schrijfcursus
We hebben allemaal verhalen over de kleren die wij in ons leven kochten en droegen. Vier ochtenden zoeken, vinden en schrijven we kleding-herinneringen. Op zoek naar fragmenten uit ons eigen levensverhaal.Voor mensen die graag (willen) schrijven. Schrijfervaring hoef je niet te hebben!

Begeleid door José Franssen, andragoge en levensverhalendeskundige. Zij gaf talloze schrijfcursussen.
Organisatie: Het Kloppend Hart i.s.m. VLAM
Waar:            Buurtcentrum St. Pieter, Pastoor Kribsweg 14A, Maastricht
Wanneer:      6 en 13 september, 4 en 11 oktober 2018, 10.30-13.00 uur
Kosten:         € 90,- inclusief koffie en thee

Aanmelden: bij José Franssen, info@josefranssen.nl , 043-3214672

16 sept: Dominicanen Leesclub met Japanse literatuur

Zondag 16 september is de leesclub gewijd aan de moderne Japanse literatuur. Toevallig is dat niet, want dit jaar mogen we een aantal prachtige Japanse romans in het Nederlands vertaald verwachten. Ik kan u nu al noemen Yasushi Inoue: Het jachtgeweer (prachtig!). En Junpei Gomikawa: Menselijke voorwaarden. En nog veel meer. Reden genoeg dus om hieromheen een leesclub te organiseren, samen met Schwob, de club die garant staat voor het verschijnen van de mooiste klassiekers uit de wereldliteratuur. Zie voor meer info: www.schwob.nl.  De bijeenkomst staat onder leiding van cultuurwetenschapper Marie Kleijnen.

Inloop vanaf 10.00. De leesclubs vinden plaats van 10.30 tot 12.00. De Dominicanenkerk is dan speciaal geopend voor de deelnemers aan de leesclub. Deelname kost €5,00 (incl. drankje). U kunt zich aanmelden via promotie@boekhandeldominicanen.nl. Het is aan te bevelen om al een van de genoemde titels van tevoren  te lezen. Mocht u meer willen weten: in onze boekhandel vindt u extra informatie

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

Vanaf 27 sept: Aanbod Schrijfschool Maastricht

Column / blogschrijven (najaar 2018)
Groepsles 10 lessen

Ieder zichzelf respecterend medium heeft ze in de gelederen: columnisten. Met hun beste woorden becommentariëren ze de actualiteit of beschrijven ze gebeurtenissen uit het leven van alledag. Bloggers doen dat niet anders op hun eigen site. En nu online content een steeds belangrijkere rol speelt in ins leven, moet jouw verhaal er natuurlijk uitspringen. In 10 lessen zet de columnist/journalist Emile Hollman de kunst van het column- en blogschrijven uiteen. Je kijkt samen naar het werk van bekende en minder bekende columnisten, maakt kennis met een gastcolumnist en schrijft zelf een eigen column of blog.Durf jij Sylvia Witteman naar de kroon te steken?

Tijdstip: dinsdag 20.00-22.00 uur 1 per week  2 oktober-11 december
Docent: Emile Hollman
Locatie: Kumulus Herbenusstraat

De Schrijfclub
Groepsles 10 lessen

Schrijven hoeft geen eenzame gelegenheid te zijn. Wil jij ook een keer per maand het schrijven vieren? Voor gevorderde schrijvers of cursisten die de schrijfcursussen van Petra Quaedvlieg of Emile Hollman hebben doorlopen is er de Schrijfclub.
Elke maand krijg je een prikkelende opdracht. Soms schrijf je een recensie over een film of boek, maar het kan ook zijn dat je aan de slag gaat met een rechtbankverslag, een verhaal vanuit een verrassend perspectief of een brief aan je ouders. Daarnaast krijgen alle cursisten de ruimte om hun eigen columns, verhalen of hoofdstukken uit een boek in wording te delen met de groep. Ook schrijft de Schrijfclub een gezamenlijk boek, waarbij er steeds een andere cursist een hoofdstuk aan het verhaal toevoegt.

Tijdstip: donderdag 19.30-21.30 uur 1x per maand 27 september-6 juni
Docenten: Petra Quaedvlieg en Emile Hollman
Locatie: Kumulus Herbenusstraat

Aanmelden en inschrijven: www.kumulus.nl/inschrijven

3-4 nov: Grote Boeken- en Platenbeurs

Er staan tienduizenden boeken voor u klaar, gesorteerd op onderwerp. De prijzen variëren voor de meeste boeken tussen de € 1 en € 10. Er is ook een afdeling met bijzondere en kostbare boeken, waarvan de prijzen hoger zijn. Daarnaast zijn er ook grammofoonplaten, CDs en DVDs en bladmuziek te koop. De opbrengst wordt gedoneerd aan goede doelen.

De Grote Boeken- en Platenbeurs, de grootste van Zuid-Limburg, vindt plaats op zaterdag 3 en zondag 4 november 2018 van 10-17.00 uur in ROC Leeuwenborgh, Sibemaweg 20, Maastricht (naast Novotel Hotel). Organisatie: de Rotary Club Maastricht Oost en de Stichting Boeken voor Mensen.

Meer info: www.boekenvoormensen.nl