T/m 29 juli: Grafisch-poëtisch kunstobject Gijs Elzinga “Einde in Eeuwigheid”

Het grafisch-poëtisch kunstobject ‘Eindig in Eeuwigheid’ is een ring van 30 prenten en 10 gedichten op een strook papier van ruim 15m lang en 50cm hoog. De werken worden gepresenteerd op een prachtige hoge transparante koker met een diameter van 5 meter zodat Einde en Begin elkaar raken. Alles in het werk is cyclisch, elk nieuw thema wordt aangereikt door het vorige. Het werk heeft twee vervlochten verhaal-lijnen: ‘Schepping’ en ‘Jij & ik’. Beide thema’s, tijdloos en tegelijk zeer actueel, worden  weergegeven in tien gelijk genaamde motieven. Deze hebben in ‘Schepping’ en in ‘Jij & ik’ een verschillende betekenis en de gedichten vormen de brug daartussen. ‘Eindig in Eeuwigheid’ is een religieus thema dat op geheel eigentijdse wijze wordt verbeeld en verwoord in een kunstwerk dat oproept tot bezinning en tot vragen over de betekenis van intermenselijke relaties. Ook in deze expositie slaan we een brug, en wel dwars over het Vrijthof tussen twee prachtige gotische monumenten, de Dominicanen boekhandel en onze ‘eigen’ St. Janskerk. In de Dominicanen boekhandel zal een variant op het werk te zien zijn. Waar in de kerk de ring met alle prenten en gedichten wordt getoond, exposeert de boekhandel een bijzondere installatie die op een rol steeds wisselend één van de thema’s toont.

De expositie duurt tot 29 juli, op ma-di-wo-do-vrij-za (onder voorbehoud)
van 11.00 tot 16.00 uur

Meer informatie: www.stjanskerkmaastricht.nl

15 juli: Literaire Zomer met Niña Weijers in Centre Céramique

Zaterdagmiddag 15 juli van 14.30-16.00 uur vertelt Nina Weijers (Nijmegen, 1987) in het Nederlands én Duits over haar boek `De consequenties`. Minnie Panis was als kind al een raadsel voor haar moeder, een baby die niet wilde huilen. Nu, bijna dertig jaar later, is zij nog steeds teruggetrokken, ogenschijnlijk fragiel, maar stellig betoverend anders en tegelijk gevierd in de Nederlandse kunstwereld…`De consequenties` is een boek over de keuze tussen verdwijnen en overleven en het grote verlangen door een ander gezien te worden.

Deze activiteit vindt plaats in het kader van de 18e Literarischer Sommer 18Literaire Zomer in Aachen; Bedburgh-Hau; Dusseldorf; Krefeld; Monchengladbach; Neuss; Heerlen; Kerkrade; Maastricht; Sittard; Vaals. Voor het tweede jaar is Centre Céramique Stadsbibliotheek een van de deelnemers aan het Literaire Zomer festival in de Euregio.

Deelname: € 5,50 / € 4,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), inclusief koffie. Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600. Locatie: Centre Céramique. Meer info: www.literarischer-sommer.eu

Tot 3 september: Tentoonstelling Kruidenrijk: historische kruidenboeken uit Maastrichtse collecties

Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht  en de Universiteitsbibliotheek Maastricht. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren presenteren onze instellingen drie exposities van bescheiden omvang met elk een eigen thema uit de historie van kruidenboeken.
In de tentoonstelling in Centre Céramique ligt het accent  niet alleen op de algemene ontwikkeling van kruidenboeken, ook krijgt de bezoeker een goed beeld van het belang van kruiden voor de vroegere Maastrichtse gezondheidszorg. Zelfs de mantel van het genadebeeld van Maria uit de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’-basiliek is daar van dichtbij te bewonderen. Deze mantel verduidelijkt de belangrijke religieuze relatie tussen het rooms-katholieke Limburg en kruiden. Het Natuurhistorisch Museum gaat in op de geneeskrachtige werking van kruiden. Kruidenboeken in het proces van de internationale uitwisseling van kennis is het thema dat  de Universiteitsbibliotheek belicht. Wij nodigen iedereen uit om deze unieke mini-expo’s te komen bekijken.

Drie mini-expo’s zijn van 14 maart t/m 3 september 2017 te bezoeken in:

Centre Céramique- De mooiste kruidenboeken uit de historische collectie van Centre Céramique.
(2de etage) – Avenue Céramique 50

Natuurhistorisch Museum Maastricht – Voorbeelden van het medisch gebruik van kruiden door de eeuwen heen De Bosquetplein 7. Toegangsprijs museum.

Universiteitsbibliotheek – Internationale uitwisseling van kennis rondom kruidenboeken (begane grond) – Grote Looiersstraat 17

Activiteiten
Naar aanleiding van deze exposities organiseren de drie samenwerkende Maastrichtse instellingen binnenkort een aantal kruidenwandelingen, workshops en lezingen. Blijf op de hoogte via de websites van de instellingen.

Help ons om dit erfgoed in stand te houden
Kruidenboeken waren doorgaans praktische handboeken voor iedereen die eenvoudige geneesmiddelen wilde gebruiken. Dat dagelijks gebruik is vaak goed te zien: heel wat kruidenboeken in onze depots verkeren in slechte conditie. We willen ze graag  beschikbaar houden voor onderwijs, onderzoek in onze regio. Helaas ontbreekt het ons aan de daartoe benodigde middelen. Maar u kunt ons helpen. Hoe? Door een kruidenboek te adopteren!

Bent u daarin geïnteresseerd, neem dan voor de adoptieprocedure en uw voordelen contact op met drs. Odin Essers, conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht: odin.essers@maastrichtuniversity.nl
+31 (0)43 3885027
Universiteitsbibliotheek Maastricht
Grote Looiersstraat 17
6211 JH  MAASTRICHT

12-30 augustus: Literair festival Zin in Zomer in Genk, Hasselt en Sint-Truiden

Vlak over de grens een bijzonder festival Zin in Zomer met literaire ontmoetingen op mooie locaties, met dit jaar Familie als thema. Iedereen heeft familie, want zonder familie waren u en ik er niet. Iedereen draagt iets van die familie in zich, iets wat onvermijdelijk is, iets wat genetisch bepaald wordt. En dat levert, al sinds de mens kan schrijven, pareltjes op die op een bepaalde moment literatuur werden genoemd.
Zin in Zomer biedt een programma met (auto)biografische en fictieve familieliteratuur:

  • zaterdag 12 augustus Sint-Truiden
    Opwarmen met de poëziebus
  • woensdag 16 augustus Genk
    Bart Moeyaert en Tijs Delbeke
  • zaterdag 19 augustus Hasselt
    Jef Aerts Familievoorstelling
  • zondag 20 augustus Hasselt
    Adriaan van Dis, Carl Cneut en Anna Luyten
  • woensdag 23 augustus Genk
    Abdelkader Benali, Bleri Lieshi, Chantal Pattyn, Bart Eeckhout, Anneleen Boehme en Frie Mechele
  • vrijdag 25 augustus Sint-Truiden
    Hagar Peeters, Matthijs de Ridder, Anneke Luyten en Tom Hermans
  • zondag 27 augustus Sint-Truiden
    Kris Van Steenberge, Cara Van der Auwera, Esmé Bos en Bart Voet
  • woensdag 30 augustus Hasselt
    Lieve Joris, Mark Schaevers en Les rideaux de ma grand-mère

Het volledige programma en alle info: www.zininzomer.be. Tickets kosten € 8,- in de voorverkoop en € 12,- aan de kassa.

 

20 aug.: Poëziewandeling Jekerdal

Een prachtige poëtische wandeling o.l.v. neerlandica Jet van Aalst door de achtertuin van Maastricht: het Jekerdal en de Sint Pietersberg. Langs wijnstokken, watermolens en Fort Sint Pieter.
Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

20 aug, 14.30 – 16.30 uur

Startpunt: Vogelkooi Stadspark Maastricht
Kosten: € 5,- (inclusief boekje met gedichten)
Contant te betalen bij de start van de wandeling

Aanmelden: info@vlammaastricht.nl

7 sept: Letters bij de lunch – Literaire ‘kunst’ door Jac van den Boogard

Lezing over literatuur en beeldende kunst door kunsthistoricus Jac van den Boogard.

De relatie tussen letterkunde en beeldende kunst is de meest hechte band tussen twee vormen van kunst die men zich kan voorstellen; ze is namelijk net zo oud als het geschreven woord bestaat. We gaan enkele momenten uit die lange relatie bekijken die aantonen dat literatuur en beeldende kunst elkaar wederzijds stimulerend hebben
beïnvloed.

Wat komt er aan de orde?
Iconografie van het boek, de lezer en de schrijver;
Welke literaire bronnen inspireerden kunstenaars in het verleden?
Voorbeelden uit de kunstgeschiedenis van literaire ‘kunst’

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
Donderdag 7 september, van 12.30-13.30 uur
Locatie: Centre Céramique Maastricht / De toegang is gratis

Vanaf 26 september: Leesclub Centre Céramique

Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub (van Centre Ceramique). We lezen onder leiding van Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, een mix van Nederlandse en wereldliteratuur, recent en minder recent. We onderzoeken literaire aspecten zoals stijl, structuur en perspectief, analyseren en interpreteren thematiek en betekenis. Verrijk uw leeservaring en geniet samen van de verbeeldingskracht van schrijvers in boeiende gesprekken en levendige discussies!

Te bespreken boeken zijn:
26 september: Michel Houellebecq: Onderworpen

7 november: Edna O’Brien: De rode stoeltjes

12 december: Dorthe Hansen: Het oude land

16 januari: Hagar Peeters: Malva

6 maart: Lize Spit: Het smelt

17 april: Stefan Hertmans: De bekeerlinge

Locatie: Centre Céramique, Fons Olterdissen zaal, 19.00-20.45 uur
Deelname: € 75,- / € 70,- voor bibliotheekleden, incl.koffie.
Aanmelden: klantenservice.maastricht.nl of 043-3505600