13 maart t/m 17 juni Mini Foto-expositie: Natuurlijk!

Portretten van acht lezers met hun
lievelingsboek over de natuur

Fotograaf Jonathan Vos heeft acht lezers geportretteerd met hun lievelingsboek over de natuur. De foto’s worden vergezeld van de persoonlijke verhalen van diegene die voor de lens van Jonathan zijn verschenen. Deze mini-expo is in het kader van de Boekenweek 2018 (10-18 maart). Het thema was dit jaar ‘Natuur’.

Locatie: 2e etage, Centre Céramique, Plein 1992, Maastricht

19 mei: Uitreiking Leo Herberghs Poëzieprijs

Op zaterdag 19 mei 2018 wordt de vijfde Leo Herberghs Poëzieprijs (LHPP) uitgereikt door stichting Dichter in Beeld. De winnende dichter is Frans Budé. Hij ontvangt een geldbedrag en schrijft een kort gedicht dat door stichting Dichter in Beeld wordt uitgevoerd in een poëtische boomstam en geplaatst in het Limburgs landschap bij Kunrade (gemeente Voerendaal).

Vanaf 13.30 uur open deur, de entree is gratis. Er is koffie, thee en literaire koek

Om 14.00 uur start een divers literair programma. De muzikale bijdragen zijn van Amber Haddad (zang) en Adil Benhsian (oed) studenten van Conservatorium Maastricht.

Locatie: filmzaal Schunck* Glaspaleis (5e etage), Bongerd 18, Heerlen.
Meer info: www.dichterinbeeld.nl

21 mei: Boekpresentatie Roberto Pennino – Onsterfelijk Torino

Maandag 21 mei om 14.00 uur, Pinkstermaandag, geeft Roberto Pennino een gratis toegankelijke presentatie over zijn boek Onsterfelijk Torino. De mythische Superga vliegramp van 1949. Voorzitter Ferruccio Novo van voetbalclub AC Torino heeft met beleid de beste voetballers bij elkaar gekocht. Met behulp van een ingenieus mozaïek is het sterkste Italiaanse clubteam aller tijden geconstrueerd: de Invincibili (Onoverwinnelijken). Hij streeft ernaar alle plekken in het elftal dubbel en liefst tripel bezet te krijgen. Continuïteit is het toverwoord. Op 4 mei 1949 valt zijn plan in duigen. Net buiten Turijn, bij de heuvel Superga, blijft er niets over van het vliegtuig en de inzittenden die terugkomen van een wedstrijd bij Benfica in Lissabon. De stad raakt verdoofd door verdriet. De vraag is wie bij de tussenstop in Barcelona wel of niet aan boord zijn gegaan. Want één speler van Torino wordt enkele uren na de vliegramp in goede gezondheid gezien in de stad Turijn, waardoor de hoop even bij de supporters opflakkert.
Om 17.05 uur van die donkere dag sterven niet alleen de meeste spelers van Il Grande Torino, maar raken tegelijkertijd de aspiraties van hun gedoodverfde opvolgers – het talentvolle jeugdteam van de club – in een macabere stroomversnelling. In het voorjaar van 1948 wonnen ze nog met overmacht het Italiaanse jeugdkampioenschap. Een jaar later zijn ze geen jongetjes meer, maar moeten ze vol aan de bak als senioren. In de voetsporen van hun idolen spelen ze, met loodzware rugnummers op hun bloedrode shirts en een zwarte band om hun arm, de vier wedstrijden die voor het dodelijk getroffen eerste elftal nog op het programma staan. Met vier overwinningen eren de jonkies de ontvallen helden op fenomenale wijze.
Onsterfelijk Torino beschrijft de opkomst en ondergang van een geoliede voetbalmachine die slechts door het lot tot stilstand kon worden gebracht. En laat zien dat zelfs de grootste strateeg machteloos staat wanneer het noodlot keihard toeslaat.

Roberto Pennino (1971), verdiept zich al jaren in Superga 1949, de vliegramp waarbij vrijwel alle spelers van het legendarische AC Torino om het leven kwamen. Hij publiceerde erover in Half 3. Ook verzorgde hij de coverstory van het door Voetbal International uitgegeven boek ‘Voetbalhelden sterven niet’. In Staantribune publiceerde hij erover in 2015 en 2016, terwijl hij in dat laatste jaar in Italië sprak met nabestaanden van de slachtoffers, onder wie Sandro Mazzola en Bill Lievesley. Uit die gesprekken, aangevuld met zijn ervaringen en grenzeloze passie voor het Italiaanse voetbal, componeerde hij een prachtig voetbalgeschiedenisboek, waaruit eens te meer blijkt dat het noodlot niet alleen de direct betrokkenen treft, maar ook nog generaties lang kan nadreunen.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

24 mei: Boekpresentatie Wido Smeets in De Tribune – Goed gerei

In het aan de Nederlands-Belgische grens gelegen Maasdorp Wessem begint Leio Smeets tussen de twee wereldoorlogen een houtbedrijf dat hij uitbouwt tot een bloeiende fabriek waar moderne, fraai vormgegeven meubels worden gemaakt.
In 1946 maakt hij zijn zonen mede-eigenaar. Aanvankelijk laat hij dochter Thérèsa met lege handen – ‘een fabriek is niet voor vrouwen’ – maar de broers springen voor haar in de bres. Tijdens de naoorlogse wederopbouw beleeft de NV Smeets’ Houtindustrie gouden jaren, maar ontstaan ook de eerste scheurtjes in het bastion. Na de dood van Leio en zijn rechtlijnige vrouw Lena in 1958 botsen de karakters van de broers harder dan voorheen. Meningsverschillen, economische tegenslag, verkeerde beslissingen, ziekte en dood zorgen voor een onvermijdelijke neergang.Goed gerei is het levensverhaal van een meubelfabriek, een boek over vaders en zonen, over lotsbestemming en de onmacht eraan te ontsnappen. In een subtiel literair weefwerk van documentaire teksten, interviews, reportages, beschouwingen en herinneringen reconstrueert Wido Smeets een eeuw eigen familiegeschiedenis.

Wido Smeets is oprichter en hoofdredacteur van Zuiderlucht, eerder was hij stratenmaker en daarna (drie weken) leraar geschiedenis. Vervolgens werkte Wido twintig jaar in de dagbladjournalistiek.
Hij publiceerde o.a. Verhalen uit het Middenrijk, Zij droeg geen navelpiercing en Enkeltje Utopia.
Ter gelegenheid van de presentatie zal Wido Smeets worden geïnterviewd door Henk Groenewegen, medewerker van Boekhandel De Tribune, waarna de auteur nog een passage zal voorlezen uit zijn nieuwe boek.
Donderdag 24 mei 2018 om 19.00 u. Boekhandel De Tribune
Na afloop van de presentatie is er gelegenheid een toost uit te brengen op Wido Smeets en uw nieuwe aankoop door hem te laten signeren.

26 mei: Presentatie boek Wido Smeets – Goed gerei

Zaterdag 26 mei om 12.30 uur vindt de presentatie plaats van het nieuwe boek van Wido Smeets: Goed gerei; Opkomst en ondergang van een (meubelmakers)familie. Wido Smeets wordt geïnterviewd door Leon Verdonschot.

In het nabij Roermond gelegen Maasdorp Wessem begint Leio Smeets tussen de twee wereldoorlogen een houtbedrijf dat hij – pienter, gedreven en ondernemend als hij is – uitbouwt tot een bloeiende fabriek waar moderne, fraai vormgegeven meubels worden gemaakt. In 1946 maakt hij zijn zes zonen mede-eigenaar. In de naoorlogse jaren beleeft de NV Smeets Houtindustrie een verdere groei maar ontstaan ook de eerste scheurtjes in het bastion. Na Leio’s dood in 1958 botsen de karakters van de broers harder dan voorheen. Meningsverschillen, economische tegenslag, verkeerde beslissingen, ziekte en dood zorgen voor de onvermijdelijke neergang. In een subtiel literair weefwerk van documentaire teksten, interviews, reportages, speculatieve beschouwingen en herinneringen reconstrueert Wido Smeets een eeuw eigen familiegeschiedenis.

Wido Smeets was stratenmaker en — drie weken — leraar geschiedenis eer hij zich bekeerde tot de journalistiek. Hij werkte in diverse functies bij dagbladen en richtte in 2007 cultureel maandblad Zuiderlucht op, waarvan hij nog steeds hoofdredacteur is. Eerdere boeken van zijn hand waren Van Sint Pieter naar Sint Pieter, Enkeltje Utopia en Ze droeg geen navelpiercing.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

26 mei: Boekpresentatie Jos Frusch – Herinnering

 

Zaterdag 26 mei om 17.00 uur presenteert Jos Frusch zijn bundel Herinnering bij Boekhandel Dominicanen. Professor Frans Verhey, hoogleraar ouderenpsychiatrie en directeur van Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+ en schrijver van het voorwoord, en voormalig politica Maria van der Hoeven, voorzitter van het comité van aanbeveling, komen kort aan het woord. Beppie Kraft zorgt voor een muzikale bijdrage. De volledige opbrengst van het boek gaat naar Alzheimeronderzoekfonds Limburg.

Herinnering’ is de titel van een bundel columns die publicist en voormalig MGL-journalist Jos Frusch schreef over zijn moeder, die in april vorig jaar aan dementie overleed. De illustraties zijn van de Maastrichtse illustrator Geertje Grom. Op de achterflap van het boek schrijft Frusch: Een boek over mijn moeder moest het worden. Over haar jeugd, haar jaren in de rolstoel, haar dood, haar dementie. Herkenbaar voor iedereen. En de opbrengst moest gaan naar Alzheimeronderzoekfonds Limburg. Meer wensen waren er niet… Ik beschouw dit boek als een sokkel voor haar, klein maar fijn. En als een manier om haar dood een plaats te geven in mijn leven.’

Jos Frusch (Buchten, 1955) studeerde muziekwetenschap en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Hij was werkzaam bij de Limburgse kranten als muziekrecensent en kunstredacteur. Sinds 2007 runt hij zijn eigen cultureel adviesbureau CCJosFrusch.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

 

31 mei: Literair concert Noor en Mike Roelofs

Een hele verzameling aan instrumenten
Noor Roelofs schrijft proza en poëzie. Zij studeerde aan Schrijversvakschool ’t Colofon, won in 2004 de Publieksprijs van de Bibliotheek Nijmegen Literatuurprijs.
In 2013 en 2014 was zij stadsdichter in Venlo wat resulteerde in de bundel ‘Laten we een weg inslaan die we ooit in zouden slaan’. Samen met Mike Roelofs maakte zij twee luisterbundels.
do 31 mei 2018 | 20:00 uur | € 10 |
Reserveren: www.pesthuyspodium.nl
Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht

7 juni: Letters bij de lunch – De vakantiekoffer! door leden van VLAM

Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven 3 leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit seizoen luchtige leessugesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet. Verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen achtertuin te lezen. Na een zomerstop van 2 maanden starten we op 6 september met de eerste editie van de 27e jaargang. Peter Lahaye geeft dan een lezing over de Duitse schrijver Thomans Mann.

Locatie: Centre Céramique Maastricht
Tijdstip: 12.30 – 13.30 uur
Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

10 juni: Dominicanen Leesclub met Lidewij Paris

Zondag 10 juni is Lidewijde Paris in de Boekhandel te gast om een leesclub te verzorgen naar aanleiding van haar nieuwste boek Hoe lees ik korte verhalen? Paris schreef eerder Hoe lees ik, een boek vol inspirerende voorbeelden uit de literatuur. Dit was een groot succes, niet in de laatste plaats omdat Paris overal in het land lezers weet te enthousiasmeren met haar lees! Workshops, waarin de onderste steen bovengehaald wordt en op zeer aanstekelijke wijze vele facetten van de literatuur aan bod komen. Verwacht overigens geen achteroverleunen. Paris houdt van een goed gesprek waarin veel en iedereen aan bod komt…

Inloop vanaf 10.00. De leesclubs vinden plaats van 10.30 tot 12.00. De Dominicanenkerk is dan speciaal geopend voor de deelnemers aan de leesclub. Deelname kost €5,00 (incl. drankje). U kunt zich aanmelden via promotie@boekhandeldominicanen.nl. Het is aan te bevelen om van tevoren het boek te lezen. Mocht u meer willen weten: in onze boekhandel vindt u extra informatie

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

19 aug: Poëtische bomenwandeling o.l.v. Jet van Aalst en Paul Beuk

Bomen geven vorm aan stemmingen, bieden inspiratie, roepen op tot jubelen. Waar de ene schrijver zijn pure emotie de volle loop laat bij het componeren van een gedicht, laat een ander zich leiden door de culturele of evolutionaire geschiedenis. Allen verbeelden ze de schoonheid, eenvoud, associaties die een boom bij hen oproept of concretiseert. Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en Paul Beuk (Natuurhistorisch Museum Maastricht) nemen u mee op een literaire bomenwandeling door Maastricht. De wandeling start bij Centre Céramique en loopt via het Stadspark en het Jekerkwartier naar het Natuurhistorisch Museum. Onderweg doen we diverse bomen aan. Bij elk van die bomen een gedicht en een verhaal over evolutie, geschiedenis, gebruik of biologie. De wandeling wordt afgesloten in het Natuurhistorisch Museum met koffie en vlaai. Daarna kan op eigen gelegenheid het museum bezocht worden.
Organisatie: VLAM i.s.m. Centre Céramique

Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600 | Deelname: € 7,50  /€ 6,50 voor bibliotheekleden incl. routebeschrijving + teksten, koffie met vlaai en entree museum.

Tijdstip: 14.00-15.30 uur Startpunt Centre Céramique