18 sept-9 april: Leesclub Centre Céramique

De leesclub leest in het seizoen 2018-2019 weer mooie titels uit de Nederlandse letteren en de wereldliteratuur.
Ze wordt verzorgd door Maria Kleijnen, cultuurweten-schapper, die diverse leesclubs begeleidt in bibliotheken in de regio.

Een mooi verteld verhaal is fijn om te lezen, maar gelaagdheid en symboliek  doorgronden is niet eenvoudig. Ook literaire aspecten als stijl, structuur en perspectief zijn vaak verre van eenduidig. Het is daarom inspirerend om eigen leeservaringen te bespreken met andere enthousiaste lezers en wijzer te worden van andermans inzichten. Boeiende gesprekken en levendige discussies ontstaan rondom een boek en bieden een diepere leesbeleving. Boeken helpen onszelf en de wereld beter te begrijpen.

Cursusduur: 6 lessen (1x per 6 weken)
Cursustijd: 19.00 tot 20.45 uur
Docent: Maria Kleijnen

Te bespreken boeken:

  • 18 september – Auke Hulst: En ik herinner me Titus Broederland
  • 20 oktober – Daniel Kehlmann: Tijl
  • 4 december – Nicole Krauss: Donker woud
  • 8 januari  – André Aciman: Noem me bij jouw naam
  • 26 februari –  Paul Theroux: De benedenrivier
  • 9 april  –  Martin Michael Driessen: De pelikaan

Locatie: Centre Céramique | Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
Deelname: € 70,- / € 75,- voor niet leden (inclusief koffie).
Eenmalige deelname: € 15,-

Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

 

26 mrt: Europe: Stories of love and hate

Met Mathieu Segers, Francesca Melandri, Lodewijk van Oord, Ena Sendijarevic and many others.

EVENT: Voor of tegen, utopie of realiteit, haat of liefde, Europa laat niemand onberoerd. Story-Line Maastricht geeft verhalenvertellers over Europa op dinsdag 26 maart een podium bij Lumière Cinema Maastricht.

Volledige programma en tickets: www.story-line.org

Locatie en tijdstip: Cinema Lumière Maastricht, 19.30-22.30 uur

28 mrt: Literaire avond met Lieve Joris

De Vlaamse schrijfster Lieve Joris is dit jaar de gast tijdens de Boekenweek in Meerssen. Ze wordt geinterviewd door neerlandica Jet van Aalst.

In haar boek Terug naar Neerpelt (sept. 2018) keert Lieve Joris terug naar het Vlaanderen van haar jeugd, naar het huis aan het kanaal in Neerpelt waar ze opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen, en vertelt ze het verhaal waar ze jarenlang omheen reisde. Joris’ eerdere werk voert ons het hart van complexe landen binnen, maar ook van de angsten en dromen van hun bewoners. Zij is een gewetensvol en onversaagd reiziger, die zich vastbijt in haar onderwerp en vaak een blijvende band aangaat met haar hoofdpersonages. België’s oud-kolonie Congo is een terugkerend thema in haar oeuvre. In Op de vleugels van de draak gaat zij op zoek naar de relatie tussen China en Afrika. Ook de Arabische wereld oefent een grote aantrekkingskracht op haar uit. De poorten van Damascus, waarin Joris haar vriendschap beschrijft met de Syrische Hala, is vandaag actueler dan ooit.

In de pauze is er de mogelijkheid om een boek te kopen en te laten signeren. Boekhandel de Tribune heeft ook een Boekenweekgeschenk (van Jan Siebelink) voor iedereen die tijdens deze avond een boek koopt.

Locatie en tijdstip: Aula Stella Maris College, Parallelweg 56, Meerssen om 20.00 uur.

Toegang/aanmelden: € 10,- info@bibliotheekmeerssen.nl 043-3642411, voor leden bibliotheek Meerssen € 7,50.

28 mrt: Boekpresentatie Jaap Stroosnier ‘De man die zijn baas liet verdwijnen’

Donderdag 28 maart om 19.30 uur presenteert Jaap Stroosnier zijn nieuwe boek ‘De man die zijn baas liet verdwijnen’ bij Boekhandel Dominicanen. Hij wordt geïnterviewd door Tejo Verstappen, bekend van RTV Maastricht.

‘De man die zijn baas liet verdwijnen’  gaat over de ambities en frustraties van een hongerige wolf. Het is een ontluisterend cadeau voor iedereen die voor het eerst merkt dat er aan zijn of haar stoelpoten wordt gezaagd. Een onverwacht verhaal over zakendoen.
De ambitieuze maar dromerige jonge zakenman Jack Kempinski begint aan een veelbelovende baan bij een groot bedrijf. Al snel komt hij erachter dat zijn baas hem op een geraffineerde manier wil laten opdraaien voor illegale praktijken op kantoor. Jack wil wraak en begint de dochter van de baas te verleiden.Waarom wil de jonge zakenman Jack Kempinski zijn baas om zeep helpen? Welke rol speelt zijn broer Tom, een gesjeesde medicijnenstudent? Geleidelijk worden de drijfveren van de hoofdpersonen onthuld, met vreemde kantoorscènes, een absurd sollicitatiegesprek, een roerig privéleven met zinloze seks en functioneel geweld. Het einde doet de lezer zich afvragen of hij of zij zelf tot zoiets extreems in staat zou zijn. Zou je het jezelf kunnen vergeven? En kun je de chaos aan?

Jaap Stroosnier is een gentleman, een headhunter, een schrijver en een kunstschilder. Hij werkte eerder in verschillende managementfuncties bij multinationals. ‘Ze hebben er geen idee van met wat voor vreemde gedachten ik rondloop’, aldus Jaap. In twaalf jaar tijd versleet hij zelf negen bazen‘

Toen ik dit manuscript voor het eerst onder ogen kreeg, dacht ik direct: dit is écht iets bijzonders. Lees dit boek! Isabel van der Weijden, uitgever Karakter Uitgevers.

Locatie en tijdstip: Boekhandel Dominicanen, 19.30-21.00 uur

30 mrt: Boekpresentatie Wiel Kusters ‘In opdracht’

Uitnodiging voor de boekpresentatie van Wiel Kusters ‘In opdracht; achtenveertig kwatrijnen’ door Boekhandel De Tribune en Uitgeverij van Dorp op zaterdag 30 maart om 17.00 uur.

Ik lijk verloren als ik je niet vind.
In dorre bladeren woelt en zoekt de wind,
hij spreidt en jaagt bijeen, is even stil:
ik hoor je adem tot hij weer begint.


In het dichterschap van Wiel Kusters is na het verschijnen van zijn verzamelde gedichten (Leesjongen, Uitgeverij Cossee, 2017) een nieuwe en productieve fase aangebroken. Tot de resultaten daarvan behoort, naast een omvangrijke bundel langere gedichten waaraan nog gewerkt wordt, een reeks van achtenveertig kwatrijnen, die zich eind 2018 in korte tijd aan hem opdrongen. Zelf heeft hij het gevoel dat hij ze ‘in opdracht’ schreef. Maar in opdracht van wie?
De reeks gaat over verlies. Over de afwezigheid van nabije mensen. Over een gemis dat bij vlagen misschien een beetje gecompenseerd kan worden door de ‘ander’ in jezelf en in je taal te herkennen. Die even vertrouwde als vreemde ander, met wie je je kunt confronteren, zodat je de illusie kunt koesteren van een korte ontmoeting.
Zoals in het hierboven geciteerde kwatrijn, waar ‘de wind’ en ‘je adem’ verwisselbaar lijken, met een emotionerende verwarring als gevolg: hoor je de adem van de dode tot de wind opnieuw begint te waaien, of hoor je hem, die adem, als illusie, tot hij in werkelijkheid herbegint – hetgeen niet zal gebeuren?
Kwatrijnen, vier regels per keer, niet meer, maar naar gevoelige en geduldige lezers zullen ervaren: dat is in deze poëzie toch ook zeer veel. Misschien kan de dichter ook voor wie hem langzaam leest en herleest een herkenbaar vreemde ander zijn.
Wiel Kusters (Kerkrade, 1947) debuteerde in 1965 met gedichten in het tijdschrift Contour. In 1978 verscheen bij Querido zijn eerste gedichtenbundel: Een oor aan de grond. Behalve gedichten (ook voor kinderen) publiceerde hij verhalen, lyrische theaterteksten, essays, biografieën (Pierre Kemp, Kees Fens) en poëzievertalingen (W.H. Auden, Oskar Pastior, Marin Sorescu).


U wordt van harte uitgenodigd aansluitend het glas te heffen op Wiel en uw aankoop door hem te laten signeren.

Locatie en tijdstip: Boekhandel De Tribune, Kapoenstraat 8, Maastricht om 17.00 uur.

30 mrt: Meet and greet Murat Isik

Zaterdag 30 maart van 15.00 tot 16.30 uur is Murat Isik, schrijver van het Boekenweekessay ‘Mijn moeders strijd’, te gast bij Boekhandel Dominicanen. In het Boekenweekessay 2019 beschrijft Murat Isik de onvermoede overlevings- en emancipatiestrijd van zijn moeder: van haar geboortedorp Baltaş tot haar jaren in de Bijlmer, waar ze nog altijd woont en werkt. Mijn moeders strijd is een prachtig, ontroerend portret van Isiks moeder, zijn inspirator en grote voorbeeld.Vanaf 23 maart is het Boekenweekessay voor slechts € 3,75 te verkrijgen in de boekhandel.

In 2012 debuteerde Murat Isik (1977) met de roman Verloren grond, die tot op heden veertien drukken beleefde. Hij won er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Verloren grond werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. In 2017 verscheen zijn tweede roman Wees onzichtbaar. Hij won hiermee de Libris Literatuur Prijs 2018, de Boekhandelsprijs 2018 en was het Boek van het Jaar 2017 bij het NRC Handelsblad en Bol.com. Eveneens werd Wees onzichtbaar genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs en de Halewijnprijs. Wees onzichtbaar behaalde eind mei de eerste positie in De Bestseller 60 en beleefde tot op heden vijftien drukken.

Mijn moeders strijd

Begin jaren vijftig wordt Murat Isiks moeder Aynur geboren in een arm Zaza-dorp in Oost-Turkije. Haar ouders investeren alles in hun zoon – hun hoop voor de toekomst –, hun dochters zullen immers worden uitgehuwelijkt. Na een verwoestende aardbeving verhuist Aynur in 1966 naar Izmir, waar haar broer haar tewerkstelt als huishoudelijke hulp, waardoor ze tegen haar zin het huis moet verlaten. Door keer op keer de door hem gekozen huwelijkskandidaten af te wijzen, komt ze voor het eerst in verzet. Tot de druk zo hoog oploopt dat ze wel moet trouwen en ze begin jaren tachtig terechtkomt in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt.Tegen alle verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen en moeders in haar omgeving onderscheidt. Waarom deed ze dat en voor wie voerde ze haar strijd? En welke invloed heeft schrijver en vrouwenactivist Duygu Asena op haar gehad?

Toen Murat maart 2018 gevraagd werd voor deze eervolle opdracht, reageerde hij enthousiast:“Ik voel me zeer vereerd en ben trots om gevraagd te worden als schrijver van het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek spreekt mij bijzonder aan, niet alleen omdat mijn eigen moeder een belangrijke vrouw in mijn leven is, maar ook omdat moeders een essentiële rol spelen in mijn romans. Het zijn vrouwen die zich met een enorme toewijding ontfermen over hun kinderen en tegelijkertijd proberen de dwalingen van hun ontsporende echtgenoten te bestrijden om het gezin voor verder onheil te behoeden. Moeders die, deels gedwongen door de omstandigheden, besluiten een emancipatiestrijd te voeren die hen voor grote uitdagingen stelt. Ik vind het een mooie uitdaging om dit thema verder uit te werken in het Boekenweekessay.”

Locatie en tijdstip: Boekhandel Dominicanen, 15.00 uur. Toegang is gratis

31 mrt: Eva Hoeke interviewt Marcel van Roosmalen

Als speciale afsluiting van de Boekenweek zijn zondag 31 maart om 16.00 uur Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke bij ons te gast . Marcel schreef ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’, een tragikomisch maar liefdevol portret over zijn moeder. Hij wordt daarover geïnterviewd door Eva Hoeke.

Marcel van Roosmalen schrijft al jaren met grote regelmaat over zijn moeder in NRC Handelsblad. Zijn vaste lezers krijgen daarmee een kijkje in haar leven – en dat van hemzelf. Moeder is op hoge leeftijd, woont zelfstandig, maar steeds meer dingen gaan mis: een voordeursleutel raakt zoek, een treinreis verloopt rampzalig, een kerstdiner kan niet meer worden gekookt. De ergernis bij haar zoon ligt altijd op de loer.Met een arendsoog observeert hij zijn moeder. Het zijn de kleine dingen die het doen is het verslag van een wereld die onherroepelijk kleiner wordt. Een genadeloos maar ook liefdevol portret van moeder en zoon, die ondanks grote en kleine tegenslagen manmoedig volhouden.

Marcel wordt over dit boek geïnterviewd door zijn partner, Eva Hoeke. Het interview begint om 16.00 uur, na afloop zal Marcel signeren

Marcel van Roosmalen (Arnhem, 1968) is journalist en schrijver. Zijn mooiste reportages verschenen in Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt (2011) en in Ik ben (s)normaal. Met Geen brug te ver schreef hij een ode aan Arnhem. Hij wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment.

De pers: Marcel van Roosmalen kan zo schrijven dat ik een diepgevoelde fascinatie krijg voor Vitesse, Limburgse dorpen en humanresourcemanagers.’ Aaf Brandt Corstius

‘Niet misschien, maar gewoon de beste columnist van Nederland.’ Nico Dijkshoorn

Locatie en tijdstip: Boekhandel Dominicanen, 16.00 uur

4 apr: Letters bij de lunch – Poëzie in de Openbare ruimte: over festivals, poëzieroutes, stadsdichters en Eenzame uitvaarten door Lizet Duyvendak

Poëzie heeft vaak de roep ontoegankelijk en slechts voor ingewijden te zijn. Des te opmerkelijker is het te zien, dat dichters steeds vaker hun spreekwoordelijke eenzame en tochtige zolderkamers verlaten en komen optreden op allerlei drukbezochte festivals en poetryslams. Ook bij openbare gelegenheden als de Dodenherdenking is er vaak een belangrijke rol voor een dichter weggelegd. Er komen allerlei toeristische wandelroutes met gedichten, gedichten staan op gevels in Maastricht andere steden en last but not least: er zijn in Nederland en Vlaanderen meer dan 80 stadsdichters, en als we alle stadsdeeldichters en jeugd-stadsdichters meetellen, dan zijn het er nog veel meer. Maastricht bijvoorbeeld haalde het aantal flink omhoog, door in 2013 meteen vier rappers als stadsdichter te benoemen…In een aantal steden werken dichters ook mee aan de begrafenis van eenzaam overledenen. De poëzie krijgt op deze manier steeds meer een sociale functie.  In mijn lezing zal ik ingaan op deze nieuwe ontwikkelingen en uiteraard zal ik een aantal geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van deze ‘gelegenheidspoëzie’ met u bespreken. Lizet Duyvendak is als universitair hoofddocent Letterkunde verbonden aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 4 april 12.30-13.30 uur

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht). Toegang is gratis.

28 apr: Groet Mestreechs Dictee 2019

Op zoondag 28 aprèl 2019 organisere veer ’t Groet Mestreechs Dictee 2019. Veer starte um 11.00 oor. Vaanaof 10.30 oor goon de deure vaan ’t Centre Céramique speciaol veur uuch ope. In de poos höbbe veer e verrassend program veur uuch en numme veer ’t dictee mèt uuch door. Roond 14.00 oor verwachte veer d’n oetslaag bekind te kinne make.
Daot geer mèt?
Eus motto is: mètdoen is belangrieker es winne! Es g’r geïntrèsseerd zeet in de Mestreechter taol en g’r sjrijf ’t dèkser, veurwat zouwt g’r daan neet mètdoen?
Insjrieve es gróp
Wat leuk is ‘t es g’r neet allein, meh ouch same mèt vrun, femilie of collega’s es gróp kint deilnumme. ‘ne Gróp tèlt minimaol drei persoene. Allein de score vaan de drei bèste deilnummers vaan eure gróp, tèlt mèt veur ’t indrizzeltaot.
Veur spek en boene mètdoen
Nog neet gans zeker vaan eur zaak? Daot daan ’ns mèt veur spek en boene. Dit hèlt in: zittentere op de trappe mètsjrieve en bij ’t doornumme vaan ’t dictee zelf ’t aontal foute tèlle. G’r wèt daan metein of g’r volgend jaor wel officieel mèt wèlt doen! Wat hèlt uuch tege? Um de basis vaan ’t gesjreve Mestreechs oonder de knee te kriege zien op de website www.mestreechsdictee.nl 14 hendege spellingtips te vinde. Ouch op de Facebookpagina vaan Veldeke Krink Mestreech weure regelmaoteg tips geplaots die ideaol zien um te gebruke bij de veurbereiing. Mie achtergroondinformatie euver ’t Mestreechs is te vinde op www.mestreechtertaol.nl.  Aonmelle veur ’t dictee kin op www.veldekemestreech.nl/dictee  | Mètdoen: gratis |

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 11.00-12.00 uur

Organisatie: Veldeke Kring Maastricht

2 mei: Letters bij de lunch – Literatuur en geaardheid:over queerboeken door Paul Westerneng

Op Valentijnsdag van dit jaar lanceerden COC Nederland en de Leescoalitie – een samenwerkingsverband van o.a. CPNB en de openbare bibliotheken – de website Queerboeken.nl die leestips bevat voor ‘queer’ literatuur, oftewel lezen met andermans ogen. Het doel is om de lezers kennis te laten maken met ‘andere’ literatuur, voor lezers die zichzelf minder vaak terugzien in boeken. Herkenning dus. Is dat literatuur gereduceerd tot de seksuele voorkeur van de auteur en/of de personages? Literatuur bedoeld om een bepaald zelfbeeld te bevestigen? Of erkenning? Als therapeutisch hulpmiddel bij de coming-out? De ‘queer’ canon laat de minderheid maar ook de anderen weten dat ze bestaan.Van Jane Bowles tot Marguerite Yourcenar en van Auden tot Reve, over James Baldwin, Jean Genet, Couperus en Jacob Israël de Haan.
Paul Westerneng is oud-voorzitter COC Zuid-Limburg, (mede)organisator Roze Zaterdag Maastricht 93, oud-boekverkoper.
Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur. Toegang is gratis.