18 sep: Uitreiking Leo Herberghs Poëzieprijs 2021

Graag heten we u welkom bij de uitreiking van de Leo Herberghs Poëzieprijs op zaterdag 18 september 2021 vanaf 14.00 uur. De tweede uit een nieuwe reeks van de Leo Herberghs Poëzieprijs wordt uitgereikt aan Marieke Lucas Rijneveld.

De literaire bijeenkomst vindt plaats in het Centre Céramique aan de Avenue Céramique 50 te 6221 KV Maastricht. Door de vigerende coronamaatregelen mogen slechts 45 gasten aan het evenement deelnemen. We gaan ervan uit dat u gevaccineerd bent. Laat ons weten of u van plan bent te komen (klik op: info@dichterinbeeld.nl). 
Wie het eerst komt het eerst maalt.

Het programma is als volgt:
14.00 uur: Ontvangst met koffie/thee/fris en muziek van het ‘Joep van Leeuwen International Trio’ met Joep van Leeuwen (gitaar), Julien Fraipont (contrabas) en David Sommen (drums)
14.30 uur: Start literair programma:Kort welkom door Johan Dinjens, voorzitter Dichter in Beeld. De wethouder cultuur van Maastricht Frans Bastiaans verwelkomt u. Frans van Wijmen, voorzitter jury, licht de keuze toe De wethouder reikt de prijs uit. Muzikale voordracht door het trio van Joep van Leeuwen; jazz 15.15 uur: pauze
15.30 uur: Voordracht gedicht door Marieke Lucas Rijneveld. Muzikale voordracht. Voordracht Govert Derix 16.00 uur: Afsluiting, korte nazit en boekentafel van De Tribune

Graag tot ziens op zaterdag 18 september 2021 vanaf 14.00 uur wensen u Johan Dinjens, Harald Merckelbach  en Gijs van Elk, bestuur stichting Dichter in Beeld.
 

23 sep: Schrijversontmoeting Esther Gerritsen

Jente Posthuma
ontmoet Esther Gerritsen Schrijversgesprek
Jan van Eyck Academie
23 september 2021, 20.00 uur

Van harte welkom in de academie na aanmelding via: register@janvaneyck.nl.
of volg online via:
Zoom (wachtwoord: 333), VimeoYouTube, of op onze website

Jan van Eyck writer-in-residence Jente Posthuma gaat in gesprek met schrijver Esther Gerritsen in de Jan van Eyck Academie. Posthuma rondt met dit gesprek haar werkperiode aan de academie af. Het gesprek wordt geleid door Erik Lindner, coördinator van het schrijversprogramma van de academie.
Posthuma en Gerritsen zullen spreken over hun laatste romans, over woede – het thema van de podcast waar Posthuma aan werkt – over hun beider fascinatie met de dood en Posthuma’s ervaringen op de Jan van Eyck Academie.
 
De boeken van beide auteurs zijn verkrijgbaar bij boekhandel De Tribune in Maastricht.
 
Jente Posthuma debuteerde in 2016 met Mensen zonder uitstraling. De roman stond op de shortlist van de Dioraphte Literatour Prijs en de Hebban Debuutprijs. Ze publiceerde het fotoboek Probeer een beetje goed over me te denken in 2016, en haar korte verhalen verschenen in onder meer De Revisor en De Gids. Haar roman Waar ik liever niet aan denk kwam uit in 2020 en werd genomineerd voor de EU Prize for Literature. Het boek verschijnt in 2023 in Engelse vertaling.
 
Esther Gerritsen schrijft romans, columns en scenario’s voor tv en film. Ze debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn, waarna meerdere succesvolle romans volgden, waarvan er vier genomineerd werden voor de Libris Literatuurprijs. In 2005 ontving ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Normale Dagen en in 2014 kreeg ze de Frans Kellendonkprijs voor haar gehele oeuvre.
 
Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Terrein, Acedia en Zog. Na Naar Whitebridge, is nu juist zijn tweede roman 51 manieren om de liefde uit te stellen uitgekomen.
 
Het writer-in-residence programma van de Jan van Eyck Academie is een samenwerking met het Nederlands Letterfonds.
 
 
Locatie: Jan van Eyck Academie, Academieplein 1, Maastricht

23 sep: Boekpresentatie Ga toch vloggen

Op donderdag 23 september om 19.30 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de boekpresentatie plaats van Saskia van der Hilst met haar boek: Ga toch vloggen. De inloop is vanaf 19.00 uur. Wil je bij deze feestelijke avond zijn? Meld je dan aan via promotie@boekhandeldominicanen.nl

Over Ga toch vloggen

Vloggen is de meest echte en persoonlijke vorm van marketing die veel zintuigen prikkelt. Mits je goed weet hoe je het moet aanpakken. Wil jij als ondernemer ook succesvol en zelfverzekerd leren vloggen, zodat je meer leuke klanten krijgt die vanzelf naar je toe komen? Dan is dit hét boek voor jou!

Met inspirerende voorbeelden, grappige anekdotes, oefeningen en concrete tips en trucs helpt Saskia jou over de drempel en ga je met veel enthousiasme en inspiratie aan de slag met jouw eigen vlogs. Waarschuwing: life will never be the same!

Als je gaat vloggen, komen er toffe dingen naar je toe. Je leven wordt leuker. Bovendien is het supergoedkoop en effectief; je hebt alleen een telefoon met camera nodig. Na het lezen van dit boek droom je niet langer over vloggen, maar durf je het ook en sta je in de doe-stand. Dit boek trekt je namelijk over de streep.

Saskia van der Hilst-Tilmans is een marketeer in hoofd en hart. De kracht van videomarketing en met name van vloggen heeft zij aan den lijve ondervonden. Het succes dat dit haar heeft gebracht, deelt ze graag. Dit doet ze onder andere door trainingen te geven. Haar missie: Nederland het meest vloggende land van de wereld maken.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht / Toegang is gratis

25 sep: Boekenweek voor jongeren – Hamley dag

Zaterdag 25 september (tijdens de Boekenweek van Jongeren) organiseert Boekhandel Dominicanen in Maastricht in samenwerking met uitgeverij Hamley Books een jongeren boeken dag. De gehele dag zal in het teken staan van Young Adult boeken om jongeren te motiveren te gaan lezen. YA (Young adult) boeken zijn tegenwoordig sterk in trek en het perfecte middel om jongeren weer aan het lezen te krijgen. De hele dag door zijn er verschillende auteurs van uitgeverij Hamley Books aanwezig. Iedereen krijgt de kans een praatje te maken, vragen te stellen of een boek te laten signeren.

Het programma ziet er als volgt uit:

9.30 – 10.30:      Monica Haak en Emmelie Arents

10.30 – 11.30:    Lotte van den Noort en Rani de Vadder

11.30-12.30:      Fenneke Zwaaneveld en Sandra J. Paul

12.30 – 13.30:    Valentijn Ringelberg en Mel Hartman

13.30 – 14.30:    Monica Haak en Emmelie Arents

14.30 – 15.30:    Lotte van den Noort en Rani de Vadder

15.30-16.30:      Fenneke Zwaaneveld en Sandra J. Paul

16.30 – 17.30:    Valentijn Ringelberg en Mel Hartman

Het zou heel erg fijn zijn als jullie deze informatie delen, want alleen samen kunnen we deze dag tot een succes maken en jongeren weer enthousiasmeren om te gaan lezen!

22 sep-8 dec: Leesclub Toon Hermans Huis Maastricht/Najaar 2021

I.v.m. corona ging de leesclub in het voorjaar niet door. Wordt nu gegeven in het najaar.

Je leest graag en je wilt je mening over het boek en de emotie die je bij het boek voelde ook graag delen met anderen: kom dan naar de leesclub onder leiding van Pia Spaan.

Samen duiken we in het boek en stellen we vragen als:
– Wat doet de inhoud met je?
– Wat bedoelde de schrijver met deze passage?  
– Meer weten over de historische achtergrond van dit boek?
– Wetenswaardigheden over de levensloop van de schrijver.

De leesclub wordt om de 6 weken gehouden op woensdagmiddag in het Toon Hermans Huis St. Servaasklooster 33 Maastricht. De leesclub is een onderdeel van het activiteitenprogramma van het Toon Hermans Huis, een gastvrij inloophuis met persoonlijke aandacht voor mensen met kanker, die ziek zijn geweest, naasten en nabestaanden.

De data voor 2e helft 2021 zijn:
22 september, 27 oktober en 8 december, telkens van 14.30-16.30 uur

Programma najaar 2021: Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa  (22 september) / Manon Uphoff – Vallen is als vliegen (27 oktober) / Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (8 december)

Meer info en aanmelden: spaanpia@gmail.com  06-83218095
Kosten: € 3,75 inclusief koffie/thee per keer

7 okt: Letters bij de lunch- Marguerite Duras; een opzienbarende persoonlijkeid in het Franse literaire leven

Schrijfster, fenomeen, cineaste, gepassioneerd, bandeloos en sentimenteel. Dat is Marguerite Duras , de “grande dame” van de Franse literatuur uit de 20e eeuw. Een vrouw met vele maskers, een schrijfster met een uit duizenden herkenbare stijl, een legende, een mythe door de één bejubeld, door de ander verguisd.

Ze is al 25 jaar dood maar ze leeft nog steeds in haar romans, haar toneelstukken en haar films. Liefde en verlangen, noodlot, wanhoop, waanzin en verzet, dat zijn de kaarten die Duras (1914-1996) bijna achteloos op tafel legt in al haar werk: enkele ingrediënten destilleren uit een waar gebeurd verhaal, ze aantrekkelijk maken of ze desnoods opnieuw verzinnen om aan het banale te ontsnappen en zo een mythe te scheppen.

Geertruida de Boer neemt u mee op reis door het leven en het werk van Duras.Vanaf haar jeugd in Indo-China in één van haar eerste romans Un barrage contre le Pacifique Een dam tegen de grote Oceaan uit1950 via film en toneel naar de roman L’Amant – De minnaar die haar pas echt beroemd heeft gemaakt toen ze daarmee de prestigieuze Prix Goncourt won in 1984 naar haar laatste werk C’est tout – Dat is alles, uit 1995:het afscheid van een schrijfster.

Locatie en tijdstip: Lutherse kerk, Hondstraat 14, Maastricht van 12.30-13.30 uur Toegang is gratis.

Aanmelden is gewenst: info@vlammaastricht.nl

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

2 nov-24 mei: Leesclub Centre Céramique

Vind je het fijn om met anderen over je leeservaringen te praten? Om een levendig gesprek te voeren over boeken: taal, vorm, structuur maar ook over hun maatschappelijke thema? In onze leesclub onderzoeken we samen de literatuur in al haar facetten.

Ons uitgangspunt is leesplezier: samen genieten van mooie taal, een intrigerend en gelaagd verhaal. Ieder boek voert ons binnen in een unieke wereld, reikt zijn eigen thema’s aan, uitwisseling leidt naar nieuwe inzichten en verdiept onze leeservaring en ons leesplezier. We lezen recente boeken uit de Nederlandse literatuur en wereldliteratuur in diverse genres en thema’s.

De leesclubs worden geleid door Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper en ervaren leesclubleider. De leesclub begint met een introductie van schrijver en werk. Daarna wordt er een gesprek opgezet. In de pauze wordt er voorgelezen en daarna worden leeservaringen verder uitgewisseld en discussie gevoerd over de thema’s in een open, respectvolle sfeer. We ronden de boekbespreking af met een gezamenlijke conclusie over het boek.Cursusduur: 6 lessen 
Docent: Maria Kleijnen

Data seizoen 2021-2022:

Dinsdag 2 nov 2021: Jeroen Olyslaegers: Wildevrouw 
Dinsdag 14 dec 2021:Marieke Lucas Rijneveld: Mijn lieve gunsteling 
Dinsdag 25 jan 2022: Kazuo Ishiguro: Klara en de zon 
Dinsdag 8 mrt 2022: Meisje, vrouw, anders 
Dinsdag 19 apr 2022: Oek de Jong: Zwarte schuur 
Dinsdag 24 mei 2022 : Claudia Durastanti: De vreemdelinge 


Cursustijd:
van 19.00 tot 20.45 uur.
Locatie: Avenue Céramique 50; 6221 KV Maastricht – souterrain 
Deelname: 6 lessen; € 70,- en € 15,- voor eenmalige deelname ( inclusief koffie/thee/water)
Reserveren:  Aanmelden kan via mariakleijnen@gmail.com of 06-48453310

14 nov: Literaire middag met Adriaan van Dis

Ontmoeting en gesprek o.l.v. Jet van Aalst en Henk Groenewegen

Adriaan van Dis debuteerde in 1983. Hij schreef reisromans, verhalen en veel geprezen en bekroonde romans.In 1984 verscheen de roman Indische duinen, gevolgd door onder meer Dubbelliefde, Familieziek, De wandelaar en Ik kom terug. In 2015 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. De boeken van Adriaan van Dis zijn in vele talen vertaald. Onlangs verscheen zijn nieuwste roman Klifi. Daarnaast staat de titel De wandelaar centraal in de campagne Nederland Leest in de maand november. Bibliotheekleden kunnen dit boek gratis afhalen in hun eigen bibliotheek.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 14.30-16.00 uur. Toegang: € 10,- voor VLAM-leden € 5,-. Kaarten vanaf 1 oktober verkrijgbaar bij klantenservice Centre Céramique.

Met boekverkoop en signeersessie.

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht), Boekhandel de Tribune en Centre Céramique