8 sep-20 apr: De Leesclub Centre Céramique

Afbeelding

De leesclub leest in het seizoen 2020-2021 weer mooie titels uit de Nederlandse letteren en de wereldliteratuur. Ze wordt verzorgd door Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, die diverse leesclubs begeleidt in bibliotheken in de regio.

Een mooi verteld verhaal is fijn om te lezen, maar gelaagdheid en symboliek doorgronden is niet eenvoudig. Ook literaire aspecten als stijl, structuur en perspectief zijn vaak verre van eenduidig. Het is daarom inspirerend om eigen leeservaringen te bespreken met andere enthousiaste lezers en wijzer te worden van andermans inzichten. Boeiende gesprekken en levendige discussies ontstaan rondom een boek en bieden een diepere leesbeleving. Boeken helpen onszelf en de wereld beter te begrijpen.

Seizoen 2020-2021

  • 8 september: Manon Uphoff – Vallen is als vliegen
  • 13 oktober: Jón Kalman Stefánsson – Het verdriet van de engelen
  • 24 november: Jeroen Brouwers – Cliënt E. Busken
  • 5 januari: Sandro Veronesi – De kolibrie
  • 9 februari: Margaret Atwood – Het verhaal van de Dienstmaagd
  • 16 maart: Jan Brokken – De kozakkentuin
  • 20 april: Sander Kollaard – Uit het leven van een hond

Cursustijd: van 19.00 tot 21.00 uur
Locatie: Kumulus-West Herbenusstraat 89, 6211 RB Maastricht 
Deelname: € 70,- / € 75,- voor niet-leden bibliotheek
Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

Het gebouw en cursuslokaal zijn volgens de richtlijnen van het RIVM m.b.t. corona ingericht.

24 en 25 okt: Boekpresentatie Cheeta van Hans Kanters

Zaterdag 24 oktober en zondag 25 oktober zal Hans Kanters een presentatie over zijn nieuw te verschijnen boek ‘Cheeta‘ geven. Het boek is verkrijgbaar vanaf 24 oktober, evenals de presentatie. Het betreft een nieuwe spannende roman, waarin ideaal en realiteit op verrassende wijze met elkaar botsen. 

Datum: 24 en 25 oktober | 19:00

De presentatie is gratis toegankelijk, aanmelden is verplicht via info@uitgeverijtic.nl

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

5 nov: Letters bij de (avond) Lunch – Nieuwe wegen voor Mariken door Monica Boschman en Hildegard Moonen. Geannuleerd

I.v.m. de coronamaatregelen wordt deze lezing verschoven naar voorjaar 2021.

Mariken van Nieumeghen, wie kent haar niet? Het meisje dat zeven jaar met de duivel samenleefde en daarna tot inkeer kwam. Een verhaal van 500 jaar oud, maar ook een vertelling van nu. Trappen we niet allemaal in de val van de duivel? Verleiding, zonde en vergeving. De zoekende mens die net als Mariken meerdere malen moet vallen en opstaan om zichzelf echt te leren kennen. 

Monica Boschman kroop in de huid van Mariken, schreef een cyclus gedichten en bewerkte de oude tekst. Het resultaat staat in haar boek Nieuwe wegen voor Mariken, met illustraties van Jet Westbroek. Op donderdagavond 5 november vertelt zij in Boekhandel Dominicanen het Marikenverhaal, gecombineerd met haar gedichten. Hildegard Moonen verklankt belangrijke gebeurtenissen uit de vertelling op haar Viola da Gamba. Nieuwe wegen voor Mariken. Cultureel erfgoed, met een Maastrichts tintje. Een verhaal dat je bij blijft.

Monica Boschman (1965) is dichter, schrijfdocent en tekstschrijver. Ze was eerder regiodichter van de Noordelijke Maasvallei en was in 2018 een van de initiatiefnemers van het Marikenjaar in Nijmegen.

Locatie en tijdstip: Boekhandel Dominicanen / 19.30-20.30 uur / Toegang is gratis

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) i.s.m. Boekhandel Dominicanen. Aanmelden is wel gewenst: info@vlammaastricht.nl

20 jan-2 juni: Leesclub Toon Hermans Huis Maastricht

Je leest graag en je wilt je mening over het boek en de emotie die je bij het boek voelde ook graag delen met anderen: kom dan naar de leesclub onder leiding van Pia Spaan.

Samen duiken we in het boek en stellen we vragen als:
– Wat doet de inhoud met je?
– Wat bedoelde de schrijver met deze passage?  
– Meer weten over de historische achtergrond van dit boek?
– Wetenswaardigheden over de levensloop van de schrijver.

De leesclub wordt om de 6 weken gehouden op woensdagmiddag in het Toon Hermans Huis St. Servaasklooster 33 Maastricht. De leesclub is een onderdeel van het activiteitenprogramma van het Toon Hermans Huis, een gastvrij inloophuis met persoonlijke aandacht voor mensen met kanker, die ziek zijn geweest, naasten en nabestaanden.

De data voor 1e helft 2021 zijn:
20 januari, 3 maart, 21 april en 2 juni, telkens van 14.30-16.30 uur

Programma 2021
Sally Rooney – Normale mensen (20 januari) / Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa  (3 maart) / Manon Uphoff – Vallen is als vliegen (21 april) – Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (2 juni)

Meer info en aanmelden: spaanpia@gmail.com  06-83218095
Kosten: € 3,75 inclusief koffie/thee per keer