22 sep-8 dec: Leesclub Toon Hermans Huis Maastricht/Najaar 2021

I.v.m. corona ging de leesclub in het voorjaar niet door. Wordt nu gegeven in het najaar.

Je leest graag en je wilt je mening over het boek en de emotie die je bij het boek voelde ook graag delen met anderen: kom dan naar de leesclub onder leiding van Pia Spaan.

Samen duiken we in het boek en stellen we vragen als:
– Wat doet de inhoud met je?
– Wat bedoelde de schrijver met deze passage?  
– Meer weten over de historische achtergrond van dit boek?
– Wetenswaardigheden over de levensloop van de schrijver.

De leesclub wordt om de 6 weken gehouden op woensdagmiddag in het Toon Hermans Huis St. Servaasklooster 33 Maastricht. De leesclub is een onderdeel van het activiteitenprogramma van het Toon Hermans Huis, een gastvrij inloophuis met persoonlijke aandacht voor mensen met kanker, die ziek zijn geweest, naasten en nabestaanden.

De data voor 2e helft 2021 zijn:
22 september, 27 oktober en 8 december, telkens van 14.30-16.30 uur

Programma najaar 2021: Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa  (22 september) / Manon Uphoff – Vallen is als vliegen (27 oktober) / Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (8 december)

Meer info en aanmelden: spaanpia@gmail.com  06-83218095
Kosten: € 3,75 inclusief koffie/thee per keer

2 nov-24 mei: Leesclub Centre Céramique

Vind je het fijn om met anderen over je leeservaringen te praten? Om een levendig gesprek te voeren over boeken: taal, vorm, structuur maar ook over hun maatschappelijke thema? In onze leesclub onderzoeken we samen de literatuur in al haar facetten.

Ons uitgangspunt is leesplezier: samen genieten van mooie taal, een intrigerend en gelaagd verhaal. Ieder boek voert ons binnen in een unieke wereld, reikt zijn eigen thema’s aan, uitwisseling leidt naar nieuwe inzichten en verdiept onze leeservaring en ons leesplezier. We lezen recente boeken uit de Nederlandse literatuur en wereldliteratuur in diverse genres en thema’s.

De leesclubs worden geleid door Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper en ervaren leesclubleider. De leesclub begint met een introductie van schrijver en werk. Daarna wordt er een gesprek opgezet. In de pauze wordt er voorgelezen en daarna worden leeservaringen verder uitgewisseld en discussie gevoerd over de thema’s in een open, respectvolle sfeer. We ronden de boekbespreking af met een gezamenlijke conclusie over het boek.Cursusduur: 6 lessen 
Docent: Maria Kleijnen

Data seizoen 2021-2022:

Dinsdag 2 nov 2021: Jeroen Olyslaegers: Wildevrouw 
Dinsdag 14 dec 2021:Marieke Lucas Rijneveld: Mijn lieve gunsteling 
Dinsdag 25 jan 2022: Kazuo Ishiguro: Klara en de zon 
Dinsdag 8 mrt 2022: Meisje, vrouw, anders 
Dinsdag 19 apr 2022: Oek de Jong: Zwarte schuur 
Dinsdag 24 mei 2022 : Claudia Durastanti: De vreemdelinge 


Cursustijd:
van 19.00 tot 20.45 uur.
Locatie: Avenue Céramique 50; 6221 KV Maastricht – souterrain 
Deelname: 6 lessen; € 70,- en € 15,- voor eenmalige deelname ( inclusief koffie/thee/water)
Reserveren:  Aanmelden kan via mariakleijnen@gmail.com of 06-48453310

28 nov: Boekpresentatie Jos Schoenmakers

RETOUR NATZWEILER

zo 28 november 2021 | 14.00u | €5

Onlangs verscheen bij de Limburgse Uitgeverij Leon van Dorp de roman Retour Natzweiler van de oorspronkelijk uit Limburg afkomstige schrijver Jos Schoenmakers.

Het mijnwerkersleven in de jaren zestig, de filosoof Jean Paul Sartre in het Parijs van de jaren zeventig en het Duitse concentratiekamp Natzweiler in de Elzas vormen het decor van dit debuut.

De auteur werkte jarenlang in de hulpverlening aan getraumatiseerde oorlogsslachtoffers en vluchtelingen en ontmoette zelf ooit Jean Paul Sartre in Parijs .Die ervaringen inspireerden hem tot het schrijven van dit boek. Op speelse wijze zal deze aangrijpende, maar ook tragikomische roman voor het voetlicht worden gebracht.

Filmbeelden uit de jaren zestig en zeventig schetsen het decor waartegen de roman zich afspeelt, enkele fragmenten uit de roman zullen worden verbeeld door Ilja Schoenmakers (acteur in opleiding), vervolgens houdt de auteur Jos Schoenmakers een presentatie over het schrijfproces.

Daarna is er volop gelegenheid tot uitwisseling met de zaal. Na afloop is er gelegenheid om het boek te kopen en door de schrijver te laten signeren.

Locatie: Pesthuyspodium Maastricht / Toegang: 5,-

   

2 dec: Letters bij de Lunch – Boeken/lezen onder de boom. Geannuleerd

Op 2 december organiseert Vlam dit jaar opnieuw Boeken/Lezen onder de Boom. Een mooie gelegenheid om voor de feestdagen alvast inspiratie op te doen voor literaire parels, hetzij om cadeau te doen, hetzij om in de kerstvakantie zelf te lezen. Het belooft weer een gevarieerd programma te worden. Henk Groenewegen van boekhandel De Tribune en Janna Navis van boekhandel Dominicanen komen vertellen over hun favoriete literaire romans van het afgelopen jaar. Uiteraard onder muzikale begeleiding, die dit jaar in handen is van componist en pianist Roger Moens. En bij wijze van verrassing zal 1 van de auteurs van de tips die de revue passeren komen voorlezen uit zijn werk. Wie dat is blijft nog even geheim, December is en blijft tenslotte de cadeaumaand vol verrassingen…

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur /Toegang is gratis.

Aanmelden verplicht : klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

LET OP!

Toegang: Coronatoegangsbewijs verplicht. Alleen middels QR code (hetzij op papier of op de telefoon) plus een legitimatiebewijs. Belgische bezoekers kunnen gebruik maken van het ‘Covid Safe Ticket’ via de app of op papier. Gele boekjes, testuitslagen en/of vaccinatiebewijzen geven geen toegang!

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)