17 sep-7 apr: De Leesclub Leest

De leesclub leest in het seizoen 2019-2020 weer mooie titels uit de Nederlandse letteren en de wereldliteratuur. Ze wordt verzorgd door Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, die diverse leesclubs begeleidt in bibliotheken in de regio.

Een mooi verteld verhaal is fijn om te lezen, maar gelaagdheid en symboliek doorgronden is niet eenvoudig. Ook literaire aspecten als stijl, structuur en perspectief zijn vaak verre van eenduidig. Het is daarom inspirerend om eigen leeservaringen te bespreken met andere enthousiaste lezers en wijzer te worden van andermans inzichten. Boeiende gesprekken en levendige discussies ontstaan rondom een boek en bieden een diepere leesbeleving. Boeken helpen onszelf en de wereld beter te begrijpen.

Cursusduur: 6 lessen (1x per 6 weken)
Docent: Maria Kleijnen

Te bespreken boeken:
17 september- Marente de Moor ‘Foon’
29 oktober- Michael Ondaantje  ‘Blindganger’                
3 december- Aminatta Forna  ‘De paradox van geluk’              
7 januari- Pieter Waterdrinker  ‘Tsjaikovskystraat 40’                   
3 maart- Rob van Essen  ‘De goede zoon’                     
7 april- Manon Uphoff  ‘Vallen is als vliegen’                       

Cursustijd: 19.00u . – 20.45 u
Locatie: Kumulus -West Herbenusstraat 89, 6211 RB Maastricht

Deelname: € 70,- / € 75,- voor niet-leden bibliotheek Maastricht (inclusief koffie) voor de hele cursus/ per bijeenkomst € 15,-  
Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

25 sep-24 jun: Leesclub Toon Hermans Huis Maastricht

Je leest graag en je wilt je mening over het boek en de emotie die je bij het boek voelde ook graag delen met anderen: kom dan naar de leesclub onder leiding van Pia Spaan.

Samen duiken we in het boek en stellen we vragen als:
– Wat doet de inhoud met je?
– Wat bedoelde de schrijver met deze passage?  
– Meer weten over de historische achtergrond van dit boek?
– Wetenswaardigheden over de levensloop van de schrijver.

De leesclub wordt om de 6 weken gehouden op woensdagmiddag in het Toon Hermans Huis St. Servaasklooster 33 Maastricht. De leesclub is een onderdeel van het activiteitenprogramma van het Toon Hermans Huis, een gastvrij inloophuis met persoonlijke aandacht voor mensen met kanker, die ziek zijn geweest, naasten en nabestaanden.

De data voor het komende seizoen zijn:
25 september, 13 november, 8 januari, 19 februari, 1 april, 13 mei en 24 juni telkens van 14.30 tot 16.30 uur.

Programma 2019-2020
Jaap Robben – Birk (25 september) 
Isabel Allende – Het huis met de geesten (13 november)
Graham Swift – Moeders zondag (8 januari)
Michel Houellebecq – Onderworpen (19 februari)
Sally Rooney – Normale mensen (1 april)
Roos van Rijswijk – Onheilig (13 mei)
Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa  (24 juni)

Meer info en aanmelden: spaanpia@gmail.com  06-83218095
Kosten: € 3,75 inclusief koffie/thee per keer

1 t/m 30 nov. Nederland Leest 2019: Jan Wolkers

Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, doet de bibliotheek een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau, met als titel Winterbloei.
Jan Wolkers was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (ook niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur zijn door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. De teksten van Jan Wolkers worden vergezeld door persoonlijke en actuele columns van Aaf Brandt Corstius over duurzaamheid. Met een voorwoord van Ronald Giphart, de vaste ambassadeur van Nederland Leest. Karina Wolkers: “Deze bloemlezing weerspiegelt zijn intense liefde voor alles wat leeft en groeit en zijn bezorgdheid over de teloorgang van de natuur.”

Gedurende de hele maand november kunnen volwassen bibliotheekleden van Maastricht op vertoon van de bibliotheekpas het boek gratis ophalen tijdens openingstijden bij de klantenservice van Centre Céramique en de Bibliotheekservicepunten Heer Concordiastraat 1 en Malpertuis Sproetepad 20.

ZOLANG DE VOORRAAD STREKT!

21 nov: Lezing Ben de Ponti ‘Livingstone op de voet gevolgd’

Donderdag 21 november om 19.30 uur geeft Ben de Ponti een lezing over zijn onlangs verschenen boek Livingstone op de voet gevolgd; Dwars door het hart van Malawi

Ben de Ponti vertrekt in 1976 samen met zijn vrouw Cobi naar Malawi, Afrika. Daar werkt hij drie jaar als tandarts in Mzuzu. Tijdens zijn verblijf heeft hij een grote fascinatie opgevat voor de ontdekkingsreiziger, predikant, arts, geograaf en bioloog dr. David Livingstone. Hij ontdekt aan de hand van dagboekfragmenten het spoor dat de beroemde zendeling getrokken heeft tijdens zijn Zambezi-expeditie en besluit een deel van die bijna fatale tocht na te lopen. Maar eerst doen hij en zijn vrouw uitgebreid onderzoek in de archieven van Zambia, Malawi, Zuid-Afrika en Schotland naar het leven van Livingstone. De Ponti bouwt een uitgebreid netwerk op van Livingstone-deskundigen om alle mogelijke informatie te vergaren. In de National Library van Edinburgh ontdekt hij tot zijn grote vreugde een originele, door Livingstone in 1863 getekende, landkaart en daarmee beschikt hij over de ontbrekende aanwijzingen om zijn eigen expeditie daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.
Het resultaat is een uitputtende tocht, te voet en per boot, dwars door het hart van Malawi. Een fascinerende reis aan de hand van zelf getekende kaarten, langs dorpen waar het leven nog nauwelijks veranderd lijkt, door droge savannes en het moerassige rivierenlandschap. Dat alles gelardeerd met bespiegelingen over de wijze waarop Livingstone zijn Afrika beleefd heeft, diens strijd tegen de slavernij en zijn fameuze geografische ontdekkingen. De naam Livingstone blijkt bij de bevolking nog onverminderd herinneringen op te roepen aan de man die streed tegen de slachtpartijen waarmee de slavenhandel gepaard ging.

Over de auteur
Ben de Ponti (1951), woonachtig in Eys-Wittem, is al vele jaren een hartstochtelijk bezoeker van Oost- en Zuidelijk-Afrika. Eerst als tandarts, later als voorzitter van de Stichting Vrienden van St. John’s, Mzuzu. Hij maakte met zijn gezin vijf lange kampeertochten door Malawi, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Namibië en Botswana. In Malawi kwam hij voor het eerst in aanraking met de faam van David Livingstone. Daarna is zijn fascinatie voor deze unieke ontdekkingsreiziger nooit meer verdwenen.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht / Toegang is gratis

27 nov: Thrillerauteur Michael Berg bij Boekhandel Dominicanen

Woensdag 27 november van 14.00 tot 17.00 uur is thrillerauteur en Gouden Strop winnaar Michael Berg te gast bij boekhandel Dominicanen in Maastricht. Reden is het verschijnen van Berg’s negende thriller ‘Ik zie je’. Michael Berg: ‘In plaats van alleen maar signeren lijkt het me leuk om ook klanten te adviseren over boeken. Ik lees best veel, zowel spanning als literatuur, en ik weet dat Dominicanen over een grote keus aan titels beschikt. En ja, als klanten met mijn boek de deur uitgaan, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.’

Hoofdpersoon in ‘Ik zie je’ is de internationale bestsellerauteur Carol Brodie. Ze heeft al vijf jaar geen boek geschreven. In de hoop inspiratie te vinden ontvlucht ze haar huis in Londen en vliegt ze naar Zuid-Frankrijk waar ze voor twee maanden een gîte huurt. Daar raakt ze in de ban van een vrouw die even verderop een huis met zwembad bewoont. Met een telescoop begint Carol de vrouw te bespieden. Op een avond is Carol ooggetuige van een moord.

Over ‘Ik zie je’: ‘Het uitgangspunt is even eenvoudig als intrigerend, de afwikkeling erg knap en razend spannend. Hitchcock in de Provence.’ Toni Coppers (auteur)

Michael Berg (Heerlen 1956) vertrok in 2004 naar Frankrijk om te gaan schrijven. Inmiddels is hij een van de bekendste thrillerauteurs van Nederland. Van zijn boeken werden meer dan 400.000 exemplaren verkocht. In 2013 won hij met ‘Nacht in Parijs’ de Gouden Strop voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het jaar. Andere boeken zoals ‘Hôtel du Lac’, ‘Het meisje op de weg’ en ‘Broertje’ stonden op de shortlist voor diverse prijzen. Zijn korte verhalen verschenen in Duitsland en in de Verenigde Staten. Michael Berg keerde in 2017 terug naar zijn geboorteplaats Heerlen.

‘Een ongekend goede schrijver. Vlijmscherpe observaties, bloedstollende situaties en pakkende dialogen.’ Annemarie van Gaal, juryvoorzitter Gouden Strop 2013

‘Met Michael Berg heeft zich een nieuwe topauteur in het thrillergenre aangediend.’ NRC

5 dec: Letters bij de lunch – Lezen onder de boom door Henk Groenewegen

Ook dit jaar zal Henk Groenewegen van Boekhandel De Tribune proberen een aantal mooie literaire pareltjes voor de komende feestdagen aan u voor te stellen. Een diverse keuze waarmee u ook dit jaar uw geliefden weer kunt verrassen, of waarop u zichzelf kunt trakteren. Zijn enthousiaste aanbevelingen worden muzikaal ondersteund door worden Volodymyr Kurylenko uit de Oekraïne op Russische knopaccordeon (bajan).

Volodymyr Kurylenko kwam 20 jaar geleden na zijn conservatoriumopleiding voor het eerst naar Maastricht.Hij begon als straatmuzikant en werd al snel opgemerkt en gevraagd voor diverse muzieksalons, theatertjes en kerkjes. Festivals als Jazz Maastricht Masters meldden zich. Tijdens de heropening van theater Carré in Amsterdam in 2005, was hij een van deelnemende artiesten. Ook was hij te gast in het VPRO-programma Vrije Geluiden. Ondanks de successen hier vindt hij nog steeds zijn weg terug naar Oekraïne, waar hij zich sterk maakt voor het behoud van het cultureel erfgoed, met name dat van de authentieke bajancultuur. Hij maakt zich bijzonder verdienstelijk als ‘schatbewaarder’ van de oude volksliederen uit zijn streek, een muzikale traditie die op het punt staat te verdwijnen. De Russische bajan (knopaccordeon) brengt met zijn intieme klank en orkestraal geluid uiteenlopende genres overtuigend tot klinken. Componisten als Bach, Mendelssohn en Tsjaikowski komen in transscripties voor bajan goed tot hun recht, evenals de Franse (jazz)musette en de Argentijnse tango nuevo van Astor Piazzolla. Toch zijn het vooral de Slavische melodieën die het meest tot de verbeelding spreken.

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

Locatie en tijdstip:Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis_

2 jan t/m 5 feb: Poëzieparcours: Dichters van nu

Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ kunt u in de maand januari een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels. In aansluiting bij het landelijk thema van de Poëzieweek ‘De toekomst is nu’ zijn jonge dichters deze keer de leidraad bij de selectie. Als opmaat naar de Gedichtendag laten de deelnemers voor het veertiende jaar een bekend gedicht in de etalage zien.

Boekenlegger met route is vanaf 2 januari gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van Centre Céramique en andere deelnemers: Week in, Week uit, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, Darq: an amazing chocolate & coffee experience, Drukkunstmuseum, Alley Cat bikes & coffee, Gezondheidswinkel Balsemien, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Baccara Bloemen en meer, Hotel Dis, en Universiteitsbibliotheek.

Start van de route: Centre Céramique, dinsdag t/m vrijdag 12.00-18.00 uur en zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.

2 jan: Letters bij de lunch ‘De wederopbouw van Limburg – een literair mozaïek’ door Jos Perry

Op donderdag 2 januari 2020 wordt in Letters bij de Lunch teruggeblikt op de wederopbouwjaren: dat eindeloze intermezzo tussen de heftigheid van de Tweede Wereldoorlog, en de seks, drugs, rock ’n roll van de jaren zestig. In de collectieve herinnering staan de jaren vijftig voor soberheid, saaiheid en stagnatie. Klopt dat cliché eigenlijk wel? Hoe kijken Limburgse schrijvers in fictie en non-fictie op die periode terug? Hoe drukten het gezin, de kerk en de school hun stempel? Annet Perry-Schoot Uiterkamp zal fragmenten voorlezen uit romans en egodocumenten.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

30 jan: Gedichtendag – Poëziewandeling met Jet van Aalst

Op de Gedichtendag kunt u onder deskundige leiding  van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen, dat in aansluiting bij het landelijke thema ‘De toekomst is nu’ jonge dichters uit het Nederlands taalgebied in de schijnwerpers zet. Zij neemt u – tijdens een wandeling- mee langs 16 etalages, vol talentvolle poëzie, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg.

Aanmelden en startpunt: Centre Céramique Maastricht (klantenservice@maastricht.nl), 13.30-16.15 uur

Deelname: € 5,- incl. tekst van de gedichten