1 juli-15 aug: Expo en verkoop ‘Letterheads’

Van 1 juli t/m 15 augustus kunt u komen kijken naar de verkoop-expositie “Letterheads” van Huub Smits op het priesterkoor de Dominicanerkerk van Boekhandel Domincanen.

Een groot oog trekt je diep de kerk in. Laat dat nou precies de bedoeling van de kunstenaar zijn! Huub Smits hierover: “Fantastisch om op deze bijzondere locatie te kunnen exposeren. Dit opgeblazen detail van mijn typografische portret “Charley type 1″ kijkt je als ’n eigentijdse versie van het Alziend Oog bijna overal vanuit de kerk aan”.

Afwijfletters
Eén voor één wrijft Smits letters op papier. Zorgvuldig bewaarde afwrijfletters uit de jaren ’70/’80 uit de reclamestudio van zijn vader. Het begint met Jheronimus Bosch. Later krijgen zelfportretten van Vincent van Gogh, Rembrandt en Charley Toorop op deze wijze een « TypeFace ».

Er ontstaat een hele collectie art prints. Handgemaakte limited edition zeefdrukken, een houtdruk, riso print. Maar ook kleine prints, ingelijst of als luxe ansichtkaart. En niet te vergeten de ruim vertegenwoordigde Gold Prints, met goudfolie letters en in vele kleuren te zien en verkrijgbaar. Toyobo ets “Rembrandt type 2” haalde in 2019 in twee Rembrandtjaar-kunstwedstrijden de eindexposities. De aankoop door o.m. diverse juryleden maakt dat nog maar enkele werken van de beperkte oplage in Maastricht zijn.

Huub Smits (NL, Nijmegen, 1967) is een zelfstandig foto- en typografisch beeldmaker onder de naam fototypo. Groeit op in een omgeving vol inspirerende lettervormen. Studeert ’n jaar Industriële Vormgeving in Genk (B) gevolgd door Grafische Vormgeving (Kunstacademie ’s-Hertogenbosch). Begint les te geven na het werken in de grafische sector. Fotografeert tegenwoordig voornamelijk interieurs, maar geeft ook ansichten en kalenders van zijn cityscapes uit.
Vlak na het Jheronimus Bosch-jaar 2016 neemt hij zijn intrek in een atelier in Den Bosch. Smits: “Om de langgekoesterde wens te vervullen regelmatig uit de digitale (foto)wereld te stappen. Om gedreven door mijn oude “letterlust” vrij werk te maken, met de hand!”

“Letterheads” expo en verkoop, 1 juli t/m 15 augustus 2020, Boekhandel Dominicanen, Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht.

juli-aug: Zin in Zomer 2020 Genk/Hasselt/Sint-Truiden

Een hele zomer lang Zin in Zomer in Genk, Hasselt en Sint-Truiden

Naast het festivalweekend van 28, 29 en 30 augustus zal Zin in Zomer de hele zomer lang aanwezig zijn in Genk, Hasselt en Sint-Truiden. Je kan tentoonstellingen bezoeken en allerlei activiteiten meemaken in de drie steden. Het thema ‘Natuur’ loopt als een rode draad door Zin in Zomer 2020. Lees al meer over het zomerprogramma in Genk en Hasselt. De zomeractiviteiten in Sint-Truiden worden nog uitgewerkt en volgen binnenkort. We houden je op de hoogte via social media en onze digitale nieuwsbrief.

Festivaldag 28/08 in Genk

Workshops Mag je haaien aaien?, gezinswandelingen, een lezing rond kunst en literatuur, een literaire wandeling in een natuurgebied. Zin in Zomer stelde in Genk een mooi programma voor jong en oud samen voor de festivaldag op vrijdag 28 augustus. Anders dan gewoonlijk in dit bijzondere jaar maar helemaal ‘coronaproof’. En (bijna) helemaal gratis!

Festivaldag 29/08 in Hasselt

Allerlei leuke workshops met illustratoren op verschillende plekken in Hasselt. Een route langs (getekende) dieren en illustratietentoonstellingen. Het wordt een avontuurlijke Zin in Zomerdag in Hasselt dit jaar.

Festivaldag 30/08 in Sint-Truiden

Een poëtische wandeling met gids langs groene plekken in de stad. Daar kom je 5 dichters tegen: gevestigde waarden en jong (lokaal) talent. Aan het eind wacht een leuke workshop. Helemaal gratis.

Meer info over alle activiteiten en reserveringen: www.zininzomer.be

23 aug: Poëziewandeling Droom in het Jekerdal…

Op zondag 23 augustus organiseert de VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) een poëziewandeling door het Jekerdal o.l.v. Jet van Aalst.Tussen 2003 en 2014 werd het Jekerdal opnieuw ingericht en verrijkt met vijf natuurstenen met gedichten. Deze vormen de ruggengraat van deze wandeling.

Er kunnen 20 mensen mee. Dus wacht niet te lang met aanmelding!

Zondag 23 augustus – 10.30 uur

Start – Vogelkooi Henri Hermanspark/St. Hubertuslaan

Deelname: gratis voor VLAM-leden / 5,- voor niet-leden (inclusief boekje met gedichten+consumptie terras Tapijn)

Aanmelden: info@vlammaastricht.nl

Voor niet-leden vooraf betalen: Penningmeester VLAM NL07 INGB 0004 886366 o.v.v. wandeling 23 aug 2020

8 sep-20 apr: De Leesclub Centre Céramique

Afbeelding

De leesclub leest in het seizoen 2020-2021 weer mooie titels uit de Nederlandse letteren en de wereldliteratuur. Ze wordt verzorgd door Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, die diverse leesclubs begeleidt in bibliotheken in de regio.

Een mooi verteld verhaal is fijn om te lezen, maar gelaagdheid en symboliek doorgronden is niet eenvoudig. Ook literaire aspecten als stijl, structuur en perspectief zijn vaak verre van eenduidig. Het is daarom inspirerend om eigen leeservaringen te bespreken met andere enthousiaste lezers en wijzer te worden van andermans inzichten. Boeiende gesprekken en levendige discussies ontstaan rondom een boek en bieden een diepere leesbeleving. Boeken helpen onszelf en de wereld beter te begrijpen.

Seizoen 2020-2021

  • 8 september: Manon Uphoff – Vallen is als vliegen
  • 13 oktober: Jón Kalman Stefánsson – Het verdriet van de engelen
  • 24 november: Jeroen Brouwers – Cliënt E. Busken
  • 5 januari: Sandro Veronesi – De kolibrie
  • 9 februari: Margaret Atwood – Het verhaal van de Dienstmaagd
  • 16 maart: Jan Brokken – De kozakkentuin
  • 20 april: Sander Kollaard – Uit het leven van een hond

Cursustijd: van 19.00 tot 21.00 uur
Locatie: Kumulus-West Herbenusstraat 89, 6211 RB Maastricht 
Deelname: € 70,- / € 75,- voor niet-leden bibliotheek
Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

Het gebouw en cursuslokaal zijn volgens de richtlijnen van het RIVM m.b.t. corona ingericht.

25 sep-4 nov: Leesclub Toon Hermans Huis Maastricht

Je leest graag en je wilt je mening over het boek en de emotie die je bij het boek voelde ook graag delen met anderen: kom dan naar de leesclub onder leiding van Pia Spaan.

Samen duiken we in het boek en stellen we vragen als:
– Wat doet de inhoud met je?
– Wat bedoelde de schrijver met deze passage?  
– Meer weten over de historische achtergrond van dit boek?
– Wetenswaardigheden over de levensloop van de schrijver.

De leesclub wordt om de 6 weken gehouden op woensdagmiddag in het Toon Hermans Huis St. Servaasklooster 33 Maastricht. De leesclub is een onderdeel van het activiteitenprogramma van het Toon Hermans Huis, een gastvrij inloophuis met persoonlijke aandacht voor mensen met kanker, die ziek zijn geweest, naasten en nabestaanden.

De data voor het komende seizoen zijn:
25 september, 13 november, 8 januari, 19 februari, 1 april, 13 mei en 24 juni telkens van 14.30 tot 16.30 uur. I.v.m. de coronacrisis zijn de bijeenkomsten van 13 mei en 24 juni geannuleerd en verplaatst naar 23 september en 4 november.

Programma 2019-2020
Jaap Robben – Birk (25 september) 
Isabel Allende – Het huis met de geesten (13 november)
Graham Swift – Moeders zondag (8 januari)
Michel Houellebecq – Onderworpen (19 februari)
Sally Rooney – Normale mensen (23 september)
Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa  (4 november)

Meer info en aanmelden: spaanpia@gmail.com  06-83218095
Kosten: € 3,75 inclusief koffie/thee per keer

3 sept: Limburgse Stieg Larsson gevonden? Over misdaadliteratuur in Limburg door Jos van Cann

Het lexicon Moord in het bronsgroen eikenhout. Misdaadliteratuur in Limburg is in feite het antwoord op de zoektocht van Jos van Cann & Peter Winkels naar een Limburgse Stieg Larsson. Limburg kent één winnaar van de Gouden Strop (Heerlenaar Michael Berg) maar stelt de provinciale misdaadliteratuur verder nog wat voor? Tijdens de Letters bij de lunch gaat Jos van Cann een antwoord geven op deze vraag. Uiteraard, maar daarnaast zal hij ook ingaan op de populariteit van het genre, het aandeel ‘Limburg’ daarin en zal hij proberen in een discussie boven water te krijgen of dat aandeel groot genoeg is en zo nee, wat daaraan gedaan kan worden vanuit de provincie.

Jos van Cann (Roermond, 1954) en Peter Winkels (Heerlen, 1954) waren beroepsmatig allebei actief met allerlei vormen van lezen en schrijven. Hun passie voor misdaadliteratuur bracht hen samen in dit Lexicon. Aanzet was de in 2016 verschenen De geschiedenis van de literatuur in Limburg. De auteurs besloten een aanvullend overzicht van thrillers en detectives samen te stellen waarin de relatie met provincie bepalend is. Naast een alfabetisch overzicht, op naam van de schrijvers, leek het een goede aanvulling om een vraaggesprek toe te voegen met sommige van deze auteurs. Verder is er aandacht voor randgebieden, zoals personen die betrokken zijn bij het hele literaire proces (boekverzorgers en een winkelier) en met betrekking tot waargebeurde misdaadverhalen (bijvoorbeeld over de Bokkenrijders). Bovendien worden ontwikkelingen in de buurlanden en de weerslag van misdaad in film en televisie over Limburg besproken. Moord in het bronsgroen eikenhout. Lexicon Misdaadliteratuur in Limburg omvat de periode tussen ongeveer de jaren dertig tot bijna het heden, met onderdelen over auteurs als Bertus Aafjes en Michael Berg tot Paul Weelen en Koos van Zomeren.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

6 okt: Lezing Susan Sontag door Benjamin Moser

No writer typified the American twentieth century like the mythologised and misunderstood, celebrated and lambasted Susan Sontag (1933-2004). No writer dealt with so many different worlds. Sontag wrote novels, diaries and essays about art and camp, porno and politics, feminism and homosexuality, fame and style, and fascism and communism. And no serious writer had so many exceptional lovers.

Benjamin Moser is the author of the official biography of Susan Sontag, Sontag: Her life and work. He tells the story of this intellectual, studying the work that gave rise to her reputation. Moser had exclusive access to Sontag’s private archives and interviewed hundreds of people all over the world, many of whom had never before spoken about Sontag, including her last partner, Annie Liebovitz.

Locatie en tijdstip: Auditorium Minderbroedersberg 4-6, 20.00 uur/ Toegang is gratis (aanmelden is wel gewenst i.v.m. de coronalimiet via website Studium Generale)

13 okt: Poetry night with Buddy Wakefield

Tonight, live poetry in all its amazing manifestations will hit the stage. Buddy Wakefield, the “most toured performance poet in history”, the one “who is not at all concerned with what poetry is or is not”, will deliver a raw, disarming performance of humour and heart. After his dazzling show, literary scholar Kila van der Starre will add a pinch of academia to tonight’s atmosphere by putting explication to the words. This will be alternated with exciting slam performances of the best poetry slammers in town.

Buddy Wakefield is a three-time world champion spoken word artist featured on the BBC, HBO’s Def Poetry Jam, ABC Radio National. He won the first Individual World Poetry Slam Finals in 2004. Wakefield is based in Los Angeles.

Kila van der Starre is writing her PhD thesis on poetry off the page, including Instagram poetry, poetry in obituary notices and street poetry.

Organised by Huis voor de Kunsten Limburg, Kaleido, Letterkundig Centrum Limburg and Studium Generale.

Locatie en tijdstip: Muziekgieterij, 20.00-22.00 uur/ Toegang: € 5,-/ Reserveren is gewenst i.v.m. de coronalimiet