21 jan Nieuwe Limburgse literatuurprijs: Sjiek Literatuurprijs

Op zondag 21 januari 2018 wordt voor de eerste keer de Sjiek Literatuurprijs uitgereikt. Dit gebeurt tijdens het nieuwe Festival Sjiek in de ECI Cultuurfabriek te Roermond. De prijs gaat naar een recente, Nederlandstalige roman waarin Limburg een rol speelt. De jury, bestaande uit redacteur/auteur Daan Doesborgh, L1-cultuurredacteur Jolien Linssen en oud-streektaalfunctionaris Pierre Bakkes, heeft uit de longlist van 18 boeken een shortlist van 6 boeken samengesteld. De genomineerden zijn: Wil Boesten met Grond, Frans Budé met De dagen, Govert Derix met De sjamaan van Sevilla, Willem Kurstjens met De opname, Ton van Reen met De verdwenen stad en Octavie Wolters met Voorland. Al deze auteurs dragen ook voor tijdens Festival Sjiek op 21 januari. De prijswinnaar wordt die dag om 16.45 uur bekendgemaakt in de theaterzaal van de ECI Cultuurfabriek.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,-. Hiervan is € 1.000,- gereserveerd als vergoeding voor enkele optredens van de winnende auteur op Limburgse middelbare scholen om ook daar aandacht te vragen voor literatuur met een link met Limburg. De Sjiek Literatuurprijs is net als Festival Sjiek een initiatief van het Taal- en Letterenplatform Limburg (TaLeP). De organisatie heeft ervoor gekozen om de eerste keer Nederlandstalig literair werk in aanmerking te laten komen voor de Sjiek Literatuurprijs. Het is de bedoeling dat in 2019 Limburgstalig literair werk centraal staat. Alle 18 boeken op de longlist zijn 2015, 2016 of 2017 bij een uitgeverij gepubliceerd. Kijk voor meer informatie op www.festivalsjiek.nl.

Festival Sjiek
Festival Sjiek is een gratis toegankelijk festival waarin zowel Nederlandstalige als Limburgstalige muziek, theater, literatuur en film in de schijnwerpers staan. Het organiserende TaLeP wordt gevormd door de Commissie Literatuurgeschiedenis LGOG, Cubiss Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Letterkundig Centrum Limburg, Stichting LiLiLi, Raod veur ’t Limburgs, Universiteit Maastricht, Veldeke Limburg en Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde. Het festival en de literatuurprijs worden financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de gemeente Roermond.

Locatie: ECI Cultuurfabriek Roermond
Tijdstip: 13.00-18.00 uur
Overzicht hele programma: www.festivalsjiek.nl
Toegang is gratis