5 sept: Letters bij de Lunch – Wat zongen de Belgen in 1830? door René Corten

Op 25 augustus 1830 begon in Brussel de opstand tegen de Hollanders. Opera en toneel waren van ouds revolutionaire media. De Belgische patriotten gebruikten in 1830 ook het informele circuit van de straat- en kroegliederen om buiten de censuur van de overheid om, de opstand tegen de Hollanders te voeden.

Marktzang Kortrijk

Ze zongen liederen in de kroegen en op de hoeken van de straten van Brussel, Gent en Antwerpen. De straatzangers schreven hun anti-Oranjeliedjes op de muziek van bekende volkswijsjes en operaliederen. Dit circuit werd kennelijk niet opgemerkt door het gezag dat elke publicatie over de rellen of de koning in de officiële kranten verbood.

De liedjes waren eigenlijk gezongen pamfletten. Niet erg literair maar wel heel effectief om de burger op te roepen mee te doen aan de opstand tegen de Hollanders. Dit verhaal over de liedjes van de Belgen zal worden geïllustreerd met de toverlantaarn oftewel met een uitgebreide powerpoint-presentatie.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / inloop vanaf 12.00 uur
Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) i.s.m. Bibliotheek Maastricht

Toegang is gratis / wel aanmelden via publieksservice@maastricht.nl of 043-3505600.