2 mei: Letters bij de Lunch – Hanny Michaelis (1922-2007); haar leven, haar poëzie door Jet van Aalst

Jet van Aalst – voorzitter van de VLAM – vertelt over het bewogen leven van Hanny Michaelis en bespreekt gedichten die dat leven illustreren.

Citaten uit het juryrapport bij de verlening van de Anna Bijnsprijs voor haar poëzie in 1995:

“Haar gedichten zijn dikwijls gedichten van de herinnering, herinneringen aan het geluk van voorbije liefdes. Maar meer nog dan over ongelukkige en voorbije liefdes in het leven gaan ze over het leven zelf. Hoe overleef je het leven? Het dichterlijk oeuvre van Hanny Michaelis is een zoeken naar het antwoord op deze vraag. De bedrieglijke eenvoud van een Michaelisgedicht: een uitgepuurde inhoud in een eenvoudige vorm. Haar poëzie is strak, onopgesmukt, onverbloemd maar van een zuivere essentie, een onderkoelde emotionaliteit. Het thema van haar poëzie is ‘de ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ en de worsteling met liefde en machteloosheid. Hanny Michaelis weet echter deze opvatting over het leven heel speels en herkenbaar te brengen.”

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis / Wel reserveren: publieksservice@maastricht.nl of 043-3505600. Inloop vanaf 12.00 uur.

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) i.s.m. Bibliotheek Maastricht