5 okt: Letters bij de Lunch – Het tragische succes van ‘Zij kwam uit Marioepol’, een roman van Natascha Wodin door Rein de Wilde

Rein de Wilde zoekt in zijn voordracht redenen voor het succes van de roman ‘Zij kwam uit Marienpol’ van de Duitse schrijfster Natascha Wodin. Toen de roman in 2017 in Duitsland verscheen was Wodin bepaald geen beginneling. Ze had meerdere romans en verhalen gepublicieerd en inmiddels een aardig stel literaire prijzen verzameld. Maar voor het grotere publiek in Duitsland was ze een onbekende. Enkele van haar eerdere romans waren vertaald, maar de oplages bleven ook in het buitenland bescheiden. En toen was er dus deze bestseller. Grote oplages, vele vertalingen, meerdere prijzen. Wodin was inmiddels in de zestig en had naast haar literaire werk jarenlang Russische krimi’s vertaald om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar nu, zoals ze zelf in een interview zei, had ze ineens haar pensioenvoorziening op orde.

De ‘Zij’ in de titel van de roman verwijst naar Wodins moeder. Autofictie dus, erg in de mode de laatste tijd. En Marioepol, wie had van die stad gehoord voordat Rusland Oekraïne binnenviel? Aan deze meer voor de hand liggende redenen gaat de voordracht niet voorbij. Maar is dat het hele verhaal? De Wilde’s stelling: zeker niet!

Rein de Wilde is lang geleden in Groningen opgeleid tot filosoof en werkte voor zijn pensionering bij de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / toegang is gratis / wel aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) i.s.m. Centre Céramique