3 jun: Boekpresentatie Sterrenstad – dwars door Maastricht van Frederiek Lommen

Maastricht wordt wel gezien als de mooiste, meest bourgondische stad van Nederland. De stad van Romeins verleden en rooms-katholieke cultuur. Van
Vrijthof, vlaai, Vasteloavend en het Verdrag van Maastricht. Maar Maastricht is ook de eerste
industriestad van Nederland – waar al honderden jaren glas, aardewerk en papier wordt gemaakt -, de plaats waar kinderarbeid lang heeft voortgewoekerd en de stad waar sinds 1976 een universiteit zetelt.In Sterrenstad neemt Frederiek Lommen je mee op haar zwerftocht door dit veelzijdige Maastricht, waar zij al een groot deel van haar leven woont. Zij volgt het spoor van Romeinen, fabrikanten, beeldhouwers, dichters, bestuurders en bierbrouwers. In haar rondgang door de stad verkent zij de historische binnenstad, de Pietersberg, de mergelgrotten, de grensranden met buurland België, de loop van de Jeker en de Maas, het waterrijke noorden en de groene oostflank. Onderweg en bij thuiskomst spreekt zij boswachters, berglopers en buren; nieuwkomers en echte Sjengen. Zij belicht de geschiedenis van de keramiek-industrie, de laatste nieuwbouwprojecten en de manier waarop de Maas vanwege het gevaar voor overstromingen wordt beteugeld. Zij gaat op zoek naar de muurhagedis, de korenwolf en de oehoe, en legt uit wie Sterre der Zee, ’t Mooswief, Sint Servaas en de Stadsengel zijn. Een gids voor bezoekers én bewoners.

Frederiek Lommen studeerde Rechten en Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit Maastricht. Zij is schrijver, journalist en mede-eigenaar van
Uitgeverij Passionate Nomads.
Zij publiceerde in De Groene Amsterdammer, De Correspondent, Griekenland Magazine,
Lychnari en andere tijdschriften. Eerder schreef zij:
Druiven en droesem, een reis langs
Griekse wijngaarden (2012),
Mooi marmer en slapende meisjes – dwars door Athene
(2019) en Het verdriet van Griekenland (2020).
Programma:
16.00: inloop
16.30: korte inleiding door Frederiek en aanbieding van
het eerste exemplaar aan mw. Annemarie Penn-te Strake,
burgemeester van Maastricht
17.00: we proosten op het boek en Frederiek signeert

Locatie:Boekhandel De Tribune, Kapoenstraat 8-10, Maastricht