Een verkenning van Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse, De jaren van Annie Ernaux en Gelukzalige jaren van tucht van Fleur Jaegy; en misschien komt De herinnerde soldaat van Anjet Daanje ook nog even om de hoek kijken.

In deze boeken speelt herinnering en het verwoorden daarvan een bijzondere rol. Wie een verhaal, een roman of een geschiedenis schrijft, moet keuzes maken. Wil de auteur wat wij de complexe werkelijkheid noemen recht doen, of neemt de schrijver daar een loopje mee om de uitgever gunstig te stemmen, c.q. de lezer te paaien en te amuseren.
Deze schrijvers nemen hun vak, de taal en de structuur waarin je die giet uiterst serieus. Zij realiseren zich dat hun poging een nieuw werkelijkheid te scheppen om drastische keuzes vraagt. Hun werk is een demonstratie van hoe literatuur leidt tot bewustwording, wat heel iets anders is dan beleving. Lezen is meedenken. De kracht van deze boeken is de wijze waarop herinneren en vertellen, feit en fictie, biografie en autobiografie geproblematiseerd zijn, zonder aan leesbaarheid in te boeten. Een schot voor de boeg van beginnende schrijvers.
Ben van Melick is oud-docent Nederlands en publicist.
Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis / Wel aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600
Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) i.s.m. Centre Céramique