6 okt: Letters bij de Lunch – De moeder van de Kommel Elisabeth Strouven door Ad van Iterson

Iedereen in Maastricht kent de naam Elisabeth Strouven. In Blauwdorp is een straat naar haar vernoemd. Een vermogensfonds dat sociale en culturele initiatieven steunt, heeft haar naam geleend. Maar wie weet wie zij was? Sommigen zullen weten dat zij de religieuze vrouwengemeenschap Calvariënberg heeft gesticht. Dat zij een autobiografie heeft geschreven, als een van de weinige vrouwen in het Nederland van de vroege zeventiende eeuw, is veel minder bekend.

Schrijver Ad van Iterson heeft Strouvens levensverhaal ingekort en in hedendaags Nederlands hertaald. Hij zal praten over de totstandkoming van ‘De Moeder van de Kommel’ (Uitgeverij Panchaud, Amsterdam, 2020). In het boek staan enkele afbeeldingen van de schilderijenserie die beeldend kunstenaar Christiane Steffens in het Theater aan het Vrijthof heeft tentoongesteld. Zij zal vertellen over het ontstaan van het gemeenschappelijk project en het idee achter de serie.   

Elisabeth Strouven werd in 1600 geboren, als dochter van een schoenmaker, op de hoek van de Maastrichter Brugstraat en de Kersenmarkt. Toen ze zes jaar oud was stierf haar moeder, die ze ‘betoverd’ noemde. Rond haar zestiende verliet ze het huis, om kindermeid te worden, naaister, kostschoolhoudster. Hoewel ze de kinderen was toegewijd raakte ze ervan overtuigd dat ze een afgescheiden leven, geheel aan God gewijd, moest leiden. In 1628 stichtte ze haar gemeenschap voor vrouwen, waaraan nu nog de naam Calvariestraat herinnert. Vanaf 1631 hebben Elisabeth en haar zusters meerdere jaren pestslachtoffers verzorgd. Ze verliest drie vertrouwelingen aan de ‘haastige ziekte’: haar beste vriendin Liesbeth Dries en twee mannelijke volgelingen. Samen met hen is ze op 23 oktober 2021 herbegraven in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis / Wel aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600.

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) i.s.m. Centre Céramique