27 jan: Schrijversgesprek – Iduna Paalman ontmoet Els Kloek

Jan van Eyck Academie
27 januari 2022, 15.00 uur

Volg online via:
Zoom (wachtwoord: 333) VimeoYouTube of op onze website

Dichter en Jan van Eyck writer-in-residence Iduna Paalman gaat in gesprek met historica Els Kloek. Paalman rondt met dit gesprek haar werkperiode aan de academie af. Het gesprek wordt geleid door Erik Lindner, coördinator van het schrijversprogramma. Kloek publiceerde de encyclopedische 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis en opvolger 1001 vrouwen in de 20ste eeuw die aansluiten op de thematiek van de dichtbundel waaraan Paalman nu werkt. Zij zullen spreken over de positie van de vrouw, vrouwenrechten, en invloedrijke vrouwen uit de (Nederlandse) geschiedenis.
 
De boeken van beide auteurs zijn verkrijgbaar bij boekhandel De Tribune in Maastricht.
 
Iduna Paalman debuteerde in 2019 met de poëziebundel De grom uit de hond halen (Querido). De bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020, genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, en kreeg een eervolle vermelding van de Grote Poëzieprijs. De Volkskrant riep Paalman uit tot literatuurtalent van het jaar. Ze publiceerde onder meer in De Gids, De Revisor en NRC. Naast poëzie en proza schrijft ze toneelwerk, is zij presentator en docent.
 
Els Kloek publiceerde 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (Vantilt) in 2013. Het boek werd in 2016 benoemd tot beste geschiedenisboek aller tijden door de lezers van Historisch Nieuwsblad. Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Nederlandse huisvrouw (Balans) werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2010. Ze is onder meer initiatiefnemer en hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke reeks Verloren Verleden en van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Haar grootste project 1001 vrouwen in de 20ste eeuw (Vantilt) verscheen in 2018.
 
Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels waaronder Terrein, Acedia en Zog en twee romans: Naar Whitebridge en 51 manieren om de liefde uit te stellen.
 
Het writer-in-residence programma van de Jan van Eyck Academie is een samenwerking met het Nederlands Letterfonds.
 
 
Foto Iduna Paalman: Marianne Hommersom
Foto Els Kloek: Monique Kooijmans