7 okt: Letters bij de lunch- Marguerite Duras; een opzienbarende persoonlijkeid in het Franse literaire leven

Schrijfster, fenomeen, cineaste, gepassioneerd, bandeloos en sentimenteel. Dat is Marguerite Duras , de “grande dame” van de Franse literatuur uit de 20e eeuw. Een vrouw met vele maskers, een schrijfster met een uit duizenden herkenbare stijl, een legende, een mythe door de één bejubeld, door de ander verguisd.

Ze is al 25 jaar dood maar ze leeft nog steeds in haar romans, haar toneelstukken en haar films. Liefde en verlangen, noodlot, wanhoop, waanzin en verzet, dat zijn de kaarten die Duras (1914-1996) bijna achteloos op tafel legt in al haar werk: enkele ingrediënten destilleren uit een waar gebeurd verhaal, ze aantrekkelijk maken of ze desnoods opnieuw verzinnen om aan het banale te ontsnappen en zo een mythe te scheppen.

Geertruida de Boer neemt u mee op reis door het leven en het werk van Duras.Vanaf haar jeugd in Indo-China in één van haar eerste romans Un barrage contre le Pacifique Een dam tegen de grote Oceaan uit1950 via film en toneel naar de roman L’Amant – De minnaar die haar pas echt beroemd heeft gemaakt toen ze daarmee de prestigieuze Prix Goncourt won in 1984 naar haar laatste werk C’est tout – Dat is alles, uit 1995:het afscheid van een schrijfster.

Locatie en tijdstip: Lutherse kerk, Hondstraat 14, Maastricht van 12.30-13.30 uur Toegang is gratis.

Aanmelden is gewenst: info@vlammaastricht.nl

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)