27 en 28 mrt: Rendez-vous Molière. Is geannuleerd!

De in 1622 in Parijs geboren Jean-Baptiste Poquelin had als kind al belangstelling voor theater.Maar zijn eerzuchtige vader, een welgestelde koninklijke behanger-stoffeerder, zag een toekomst als acteur niet zitten.Hij stuurde zijn zoon naar een fameus instituut van de Jezuïten, het College de Clermont en daarna naar de Universiteit van Orléans om rechten te studeren. Jean-Baptiste werd echter gedreven door zowel liefde voor theater alsook door de adoratie van de mooie actrice Madeleine Béjart. Met haar richtte hij het gezelschap l’Illustre Théâtre op. Uit respect voor zijn vader nam hij de artiestennaam Molière aan.Al snel ging het gezelschap failliet, Molière belandde in de gevangenis. Nadat zijn vader het losgeld geregeld had, reisde Molière naar Zuid Frankrijk alwaar hij gaandeweg steeds meer werd bejubeld om zijn kwaliteiten als acteur, regisseur én als toneelschrijver. Kritisch als hij was, nam hij in zijn komedies alle lagen van bevolking op de korrel. Daarmee had hij veel succes  maar maakte niet veel vrienden.

In de theaterdocumentaire RENDEZ VOUS MOLIÈRE laat theatergezelschap 12,5% u kennis maken met deze veelzijdig theaterkunstenaar. We vertellen over zijn leven in Algemeen Begrijpelijk Limburgs.

De drie scenes, bewerkt door regisseur Frans Meewis, worden in Algemeen Beschaafd Nederlands opgevoerd.

  1. DON JUAN bewerkt tot “het bezoek” leert over macht en manipulatie.
  2. LES PRÉCIEUSES RIDICULES – de “precieuzen,”. Twee eenvoudige meisjes van het platteland dromen van succes in de voorname kringen van Parijs
  3. LE MALADE IMAGINAIRE – “de ingebeelde zieke”. Hier moet de medische wereld het ontgelden.

 Na de voorstelling ontvangt U een naslagwerk met informatie over Molière

Credits

Spel: Daniëlla Marks, Nicole Philips, Ad Defesche, Marc van den Eertwegh; Vertellers: Anita Mulleneers, Ad Defesche; Regie/Script: Frans Meewis; Kostuums: Margriet Bontrup; Make-up: Marijke Aarts; Decors: Team Pesthuyspodium; Techniek: Ludo Peek

foto 12 en een half procent

Locatie en tijdstip: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht om 20.00 uur / Toegang: 12,50 euro / Reserveren: www.pesthuyspodium.nl