5 dec: Letters bij de lunch – Lezen onder de boom door Henk Groenewegen

Ook dit jaar zal Henk Groenewegen van Boekhandel De Tribune proberen een aantal mooie literaire pareltjes voor de komende feestdagen aan u voor te stellen. Een diverse keuze waarmee u ook dit jaar uw geliefden weer kunt verrassen, of waarop u zichzelf kunt trakteren. Zijn enthousiaste aanbevelingen worden muzikaal ondersteund door worden Volodymyr Kurylenko uit de Oekraïne op Russische knopaccordeon (bajan).

Volodymyr Kurylenko kwam 20 jaar geleden na zijn conservatoriumopleiding voor het eerst naar Maastricht.Hij begon als straatmuzikant en werd al snel opgemerkt en gevraagd voor diverse muzieksalons, theatertjes en kerkjes. Festivals als Jazz Maastricht Masters meldden zich. Tijdens de heropening van theater Carré in Amsterdam in 2005, was hij een van deelnemende artiesten. Ook was hij te gast in het VPRO-programma Vrije Geluiden. Ondanks de successen hier vindt hij nog steeds zijn weg terug naar Oekraïne, waar hij zich sterk maakt voor het behoud van het cultureel erfgoed, met name dat van de authentieke bajancultuur. Hij maakt zich bijzonder verdienstelijk als ‘schatbewaarder’ van de oude volksliederen uit zijn streek, een muzikale traditie die op het punt staat te verdwijnen. De Russische bajan (knopaccordeon) brengt met zijn intieme klank en orkestraal geluid uiteenlopende genres overtuigend tot klinken. Componisten als Bach, Mendelssohn en Tsjaikowski komen in transscripties voor bajan goed tot hun recht, evenals de Franse (jazz)musette en de Argentijnse tango nuevo van Astor Piazzolla. Toch zijn het vooral de Slavische melodieën die het meest tot de verbeelding spreken.

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

Locatie en tijdstip:Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis_