7 nov: Letters bij de lunch – Zingen over de Grote Gordel van Smaragd door Bert Paasman

Vanaf de Eerste Schipvaart (eind 16e eeuw) is Oost-Indië, later Nederlands-Indië, bezongen in liedjes en gedichten. Meestal met veel lof, soms met spot en kritiek. Na de Indonesische Onafhankelijkheid kregen deze liedjes een hoog nostalgisch gehalte. Van grote kwaliteit zijn de ‘Indische liedjes’ van de niet-Indischman Willem Wilmink (onder andere ten gehore gebracht door Wieteke van Dort en Wouter Muller). Wilmink had nooit in Indië gewoond (is wel geboren en gestorven in de Javastraat in Enschede!), en dankte zijn kennis en betrokkenheid aan het onderwijs in zijn schooltijd (de wandplaten in het klaslokaal met Indische afbeeldingen), aan de literatuur en aan zijn Indische kennissen. Zijn prachtige teksten zijn niet altijd vrij van clichés. Bert Paasman gaat er enkele beluisteren en bespreken.

Bert Paasman  was universitair hoofddocent Verlichting en hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Cultuur- en Literatuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op het Nederlandse slavernijdiscours 1600-1825, aan de hand van teksten. Hij was redacteur van het Documentatieblad Werkgroep 18e eeuw; van Oso, tijdschrift voor Surinamistiek; van Indische Letteren en enkele reeksen. Hij was gastdocent in  Jakarta, Semarang, Paramaribo, Willemstad, Stellenbosch en Johannesburg en heeft vooral gepubliceerd over Oost- en West-Indische letteren.  Hij gaf onder andere een bloemlezing van VOC-liedjes uit ‘Wie wil d’r mee naar Oost-Indië varen’ en, samen met Peter van Zonneveld, een bloemlezing van de Indische poëzie en liedjes ‘Album van de Indische poëzie’.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)