4 apr: Letters bij de lunch – Poëzie in de Openbare ruimte: over festivals, poëzieroutes, stadsdichters en Eenzame uitvaarten door Lizet Duyvendak

Poëzie heeft vaak de roep ontoegankelijk en slechts voor ingewijden te zijn. Des te opmerkelijker is het te zien, dat dichters steeds vaker hun spreekwoordelijke eenzame en tochtige zolderkamers verlaten en komen optreden op allerlei drukbezochte festivals en poetryslams. Ook bij openbare gelegenheden als de Dodenherdenking is er vaak een belangrijke rol voor een dichter weggelegd. Er komen allerlei toeristische wandelroutes met gedichten, gedichten staan op gevels in Maastricht andere steden en last but not least: er zijn in Nederland en Vlaanderen meer dan 80 stadsdichters, en als we alle stadsdeeldichters en jeugd-stadsdichters meetellen, dan zijn het er nog veel meer. Maastricht bijvoorbeeld haalde het aantal flink omhoog, door in 2013 meteen vier rappers als stadsdichter te benoemen…In een aantal steden werken dichters ook mee aan de begrafenis van eenzaam overledenen. De poëzie krijgt op deze manier steeds meer een sociale functie.  In mijn lezing zal ik ingaan op deze nieuwe ontwikkelingen en uiteraard zal ik een aantal geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van deze ‘gelegenheidspoëzie’ met u bespreken. Lizet Duyvendak is als universitair hoofddocent Letterkunde verbonden aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 4 april 12.30-13.30 uur

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht). Toegang is gratis.