7 maart: Letters bij de lunch – Dialect en Carnaval, een bijzonder koppel door Paul Wijnands

In deze ludieke lezing gaat Paul Wijnands in op één van de hoofdstukken uit zijn laatste boek (‘Over het Maastrichts gesproken, Nostalgaasie en Vivelevink”), namelijk de innige band tussen Maastrichts dialect en carnaval.
Waarom kan carnaval niet zonder dialect? Waarom kunnen ware carnavalisten zich niet uitleven in de algemene standaardtaal? Veel internationale voorbeelden waaruit dit blijkt: Keulen, Malmedy, Bazel, Duinkerken, Nice, New Orleans en Rio. Waarom willen Maastrichtse “vastelaovensgekken” geen “bij ons staat op de keukendeur”? Een belangrijke vraag voor wie begaan is met de toekomst van het Maastrichtse carnaval. Met daarin een indringend antwoord voor iedereen die het Maastrichts wil blijven knuffelen.
Paul Wijnands (Maastricht, 1946) is doctor in de taalwetenschappen en heeft verschillende publicaties over Franse en Nederlandse taalkunde op zijn naam staan. Tot zijn Nederlandse boeken behoren Limbo-Hollands, Wereldtaal en Glamour en het recente Over het Maastrichts gesproken, nostalgaasie en vivelevink.

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).
Locatie: Centre Céramique
Tijdstip: 12.30 – 13.30 uur.
Toegang is gratis