24 jan: Lezing Joep Gilissen ‘Rome met eigen ogen’.

Donderdag 24 januari om 19.30 uur geeft Joep Gilissen een lezing over zijn alternatieve reisgids ‘Rome met eigen ogen’.  Het gaat over Rome, dat wil zeggen over de ervaringen die hij tijdens zijn vele bezoeken aan die wonderlijke stad heeft opgedaan en die hem aan het denken hebben gezet.

‘Rome met eigen ogen’ is geen reisgids in de eigenlijke zin van het woord, het is evenmin een geschiedenisboek of een kunsthistorische bespreking. Wat is het dan wel? Op de eerste plaats is dit rijk geïllustreerde boek de weergave van een fascinatie. Gilissen is zeker niet de enige op wie Rome zo’n diepe indruk maakt. Welhaast iedereen die ooit Rome bezocht heeft, is op de een of andere manier onder de indruk geraakt van deze stad. Of het nu om de pracht van de gebouwen, de kerken, de musea of de aangename sfeer en het lekkere eten gaat, Rome heeft ontzettend veel te bieden. In een aanstekelijk boek beschrijft Joep Gilissen, wat op hem persoonlijk de meeste indruk maakt. Dat is dan eerder de stilte van een verborgen ruimte met schitterende fresco’s dan het Colosseum. Hij beschrijft zijn Rome, zijn reflecties op wat zijn ogen zien. En daarmee vertelt hij ook over zichzelf. In een treffende recensie schrijft Dieter van den Bergh: “Rome blijft voor Gilissen een eindeloos avontuur. In een even educatief als aanstekelijk boek deelt hij zijn fascinatie. Het resultaat is een mooi naslagwerk voor diegenen die een andere kant van Rome willen leren kennen. Een kant waar de reisgidsen nog niet vol mee staan”.

Een recensie uit het Eindhovens Dagblad :

door Dieter van den Bergh – gepubliceerd in Eindhovens Dagblad d.d. 26-01-2017

Wie nog niet verliefd was op Rome, werd dat wel na het zien van de grandioze film La Grande Bellezza (2013). Joep Gilissen uit Vught, die meer dan 25 jaar als docent (onder andere filosofie en sociologie) en medewerker werkte bij Fontys in Eindhoven, is al langer gefascineerd door de Eeuwige Stad. Hij schreef er het boek Rome met eigen ogen over, dat hij in eigen beheer uitgaf. Van de vele wegen naar Rome legde hij er de afgelopen vijf decennia verschillende af. Zijn boek, ontstaan uit een ruime hoeveelheid dagboekmateriaal, werd geen stereotype reisverslag of reisgids. De Brabander schrijft niet over het Colosseum, de Trevi-fontijn, Vaticaanstad of het Forum Romanum, maar over de ‘mensen en dingen’ die voor hem een speciale betekenis kregen in de Stad, door de auteur steevast met hoofdletter geschreven: de straten en de piazza’s en de mensen die er vroeger hebben rondgelopen, de verhalen achter de kerken, de ambachtslieden (zoals een charmante kleermaakster), de bedelaars, demonstranten, schilders, priesters en heiligen, zoals de monnik Giordano Bruno, die uiteindelijk als ketter op de brandstapel eindigde.

‘Ik ben in Rome heel wat dode personen op het spoor gekomen, waarvan ik het bestaan helemaal niet wist’, schrijft hij. Gilissen gaat ook op zoek naar de nog springlevende filmster Gina Lollobrigida aan de beroemde Via Appia. Dit alles ruim gelardeerd met eigen foto’s.

Rome blijft voor Gilissen een eindeloos avontuur. In een even educatief als aanstekelijk boek deelt hij zijn fascinatie. Het resultaat is een mooi naslagwerk voor diegenen die een andere kant van Rome willen leren kennen. Een kant waar de reisgidsen nog niet mee vol staan.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht