6 sept: Letters bij de lunch – Thomas Mann door Peter Lahaye

In 1952 hield Thomas Mann een rede ‘Lof der vergankelijkheid’ waarin hij benadrukt, dat vergankelijkheid de ziel is van ons bestaan, want zij schept tijd en tijd is het kostbaarste wat we hebben.Veel van de door Thomas Mann behandelde thema’s zijn tijdloos én daardoor blijvend interessant. Niet alleen is hij de koning van de ironie, maar zijn bijdrage aan het humanisme en Europa blijven interessant en fascinerend.

Een onderscheid tussen werk en leven is bij sommigen (Lucebert, Céline, Wagner, e.a.) wellicht raadzaam, bij Thomas Mann is dat niet geheel mogelijk. Daarom zal in de lezing kort ingegaan worden op de persoon en familie Thomas Mann. Aan de hand van De Toverberg en Doctor Faustus zal stil gestaan worden bij zijn stijl, ironie, zijn grote belangstelling voor de filosofie met name Schopenhauer en Nietzsche en zijn grote liefde voor de muziek.

Peter Lahaye is in zijn werkzame leven vooral bezig geweest als adviseur en toezichthouder in de domeinen van de fysieke leefomgeving en daarmee samenhangende ruimtelijke investeringen.

Locatie: Centre Céramique Maastricht
Tijdstip: 12.30-13.30 uur
Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
Toegang is gratis